Papa Franjo predvodit će misu kanonizacije prve argentinske svetice
Svijet

Papa Franjo predvodit će misu kanonizacije prve argentinske svetice

Vijesti iz Rima, 10. siječnja 2024. / 09:00

Papa Franjo sljedećeg će mjeseca predvoditi misu kanonizacije žene koja će postati prva svetica u Argentini, objavio je ovaj tjedan Vatikan.

Papa će predvoditi misu za blaženu Mariju Antoniju od svetog Josipa 11. veljače u bazilici svetog Petra, objavio je Vatikan u objavi papina liturgijskog rasporeda za siječanj i veljaču.

Papa Benedikt XVI. Mariju Antoniju 2010. proglasio je “prečasnom”, a papa Franjo ju je kasnije proglasio blaženom 2016. U listopadu se papa Franjo sastao s kardinalom Marcellom Semerarom, prefektom Dikasterija za kauze svetaca, kako bi dao svoj ovlaštenje za proglašenje čuda koje se pripisuje argentinskoj redovničkoj sestri, utirući joj put da postane prva svetica u zemlji.

María Antonia rođena je 1730. u Silipici, Santiago del Estero, u sjevernoj Argentini. Njezin rani život karakterizirala je žarka želja da služi Bogu. Prvi dio svoje službe provela je pomažući roditeljima u poučavanju njihove djece i njegujući bolesne i siromašne.

Nakon protjerivanja isusovaca iz Španjolskog Carstva od strane kralja Karla III., putovala je sjevernom Argentinom pješice kako bi zaštitila i promicala ignacijansku duhovnost, organizirajući povlačenja unatoč raširenom neprijateljstvu prema isusovcima.

Nakon uspjeha tih ranih povlačenja, proširila je svoj doseg na druge regije Argentine i preselila se u Buenos Aires 1779. Iako su joj carske vlasti uskratile dopuštenje da obnovi ignacijansku tradiciju, njezina se upornost isplatila kada je godinu dana kasnije zaslužila povjerenje mjesnog biskupa, što je kulminiralo osnivanjem Kuće za duhovne vježbe u Buenos Airesu.

Umrla je 7. ožujka 1799. u Buenos Airesu i pokopana je na groblju tamošnje crkve Pietà. Njezino je tijelo kasnije premješteno u crkvu i postalo je popularno hodočasničko odredište.

Među ostalim događajima koji su planirani za 87-godišnjeg papu tijekom sljedeća dva mjeseca je misno slavlje 21. siječnja na treću nedjelju kroz godinu, označenu kao Nedjelja Riječi Božje.

Obilježavanje je ustanovio papa Franjo 2019. u svom motu propriju Aperuit Illis, koji ga je proglasio danom “slavljenja, proučavanja i širenja Božje riječi”.

Obilježavajući svetkovinu Obraćenja svetog Pavla, Papa će 25. siječnja predvoditi slavlje druge Večernje i održati propovijed u papinskoj bazilici svetog Pavla izvan zidina.

Sveti će Otac 2. veljače predvoditi misno slavlje za svetkovinu Prikazanja Gospodinova koje će se održati u bazilici svetoga Petra. Ovaj dan poznat je i kao Svijećnica jer se obilježava tradicionalni dan blagoslova svijeća koje predstavljaju Krista svjetlo svijeta.

Papa Franjo će 14. veljače otvoriti korizmeno vrijeme u crkvi Sant’Anselmo all’Aventino, koja je od 1962. godine polazište papinske pokorničke procesije.

Procesija će završiti svetom misom i polaganjem pepela u bazilici Svete Sabine, prvoj rimskoj postajnoj crkvi.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uništen kip Blažene Majke u nacionalnom svetištu u DC-u

Katoličke vijesti

Crkva i demokracija – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo imenovao je američke katoličke zagovornike braka savjetnicima vatikanskog obiteljskog dikasterija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti