Godinu dana nakon papinskog posjeta, Južni Sudan još uvijek je pogođen nasiljem
Svijet

Godinu dana nakon papinskog posjeta, Južni Sudan još uvijek je pogođen nasiljem

Washington, DC Newsroom, 16. veljače 2024. / 08:00

Više od godinu dana nakon što je papa Franjo posjetio Južni Sudan i pozvao ljude da zaustave krvoproliće i nasilje, zemlju još uvijek muči visoka razina nasilnog kriminala i oružanih sukoba između etničkih skupina.

U prvom tjednu veljače 2023. Sveti je Otac bio u povijesnom posjetu Južnom Sudanu. Tijekom posjeta većinski kršćanskoj zemlji, pozvao je na jedinstvo među kršćanima u naporima za promicanje mira na ekumenskom skupu s nadbiskupom Engleske crkve od Canterburyja Justinom Welbyjem i moderatorom Glavne skupštine Škotske crkve Iainom Greenshieldsom.

“Oni koji biraju Krista biraju mir, uvijek; oni koji pokreću rat i nasilje izdaju Gospodina i niječu njegovo evanđelje,” papa reče u to vrijeme. „Ono što nas Isus uči je jasno: Trebamo ljubiti svakoga, budući da je svatko ljubljen kao dijete našeg zajedničkog Oca na nebu. Kršćanska ljubav nije samo prema onima koji su nam bliski, nego prema svima, jer u Isusu je svatko naš bližnji, naš brat ili sestra – čak i naši neprijatelji.”

Papin poziv na mir nije ugušio nasilje u Južnom Sudanu, koji je nestabilan otkako je zemlja stekla neovisnost od Sudana 2011. Južni Sudan, koji je najmlađa država na svijetu, dom je za više od 60 etničkih skupina. Dvije najveće su Dinka, koja čini više od jedne trećine stanovništva zemlje, i Nuer, koja je otprilike upola manja.

Značajan dio nasilja u Južnom Sudanu proizlazi iz sukoba između te dvije etničke skupine, koje se bore za političku moć u zemlji, kao i za pristup resursima poput vode i stoke. Napetosti između dviju skupina izazvale su šestogodišnji građanski rat 2016. Iako je mirovni sporazum postignut u veljači 2020. stvaranjem vlade jedinstva, nasilje i dalje bukti, osobito putem pljački stoke.

Prema Međunarodni odbor za spašavanje, od kolovoza 2022. međuzajednički sukobi rastu u državi Gornji Nil, koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Nasilje u blizini granice Južnog Sudana sa njegovim sjevernim susjedom Sudanom također je u porastu tijekom prošle godine zbog prelijevanja nasilja iz sadašnjeg građanskog rata u Sudanu.

U izvješću Ujedinjenih naroda iz prosinca 2023. navodi se da su gospodarski problemi — od kojih su neki uzrokovani građanskim ratom na sjeveru — također predstavljali probleme za mir.

“Lokalizirana nesigurnost hrane, dodatno pogoršana prekidom kritičnih opskrbnih ruta sa sjevera, imala je katastrofalne posljedice, dok je rezultirajuće natjecanje za resurse dodatno pogoršalo napetosti među zajednicama,” sažetak izvješća zabilježeno.

Prije samo nešto više od dva tjedna, na sjevernoj granici 29. siječnja, suparničke grupe Dinka u Sudanu i Južnom Sudanu upustile su se u oružanu borbu za teritorij bogat naftom, na koji obje zemlje polažu pravo.

U nasilju su ubijena 52 civila, a 64 teško ranjena, prema UN-u. U nasilju su ubijena dva pripadnika mirovnih snaga UN-a.

Glavni tajnik UN-a António Guterres osudio napade u izjavi preko glasnogovornika.

“Glavni tajnik osuđuje nasilje i napade na [the U.N. Interim Security Force for Abyei (UNISFA)] i poziva vlade Južnog Sudana i Sudana da brzo istraže napade, uz pomoć UNISFA-e, i privedu počinitelje pravdi”, stoji u priopćenju.

“Glavni tajnik podsjeća sve strane da napadi na mirovne snage Ujedinjenih naroda mogu predstavljati ratne zločine”, dodaje se u priopćenju.

Ujedinjeni narodi, Vatikan i međunarodne skupine za ljudska prava pozorno prate nadolazeće izbore u Južnom Sudanu, koji bi se trebali održati u prosincu, i potencijalno nasilje koje bi moglo nastati ako se legitimnost rezultata dovede u pitanje.

Tijekom nedavnog posjeta Južnom Sudanu na prvu godišnjicu prošlogodišnjeg papinskog posjeta, kardinal Michael Czerny pozvao na “miran prijenos vlasti” na predstojećim izborima i podsjetio građane zemlje na Papinu poruku mira.

“Draga braćo i sestre, ovo je kritičan trenutak u političkom životu vaše zemlje”, rekao je Czerny tijekom propovijedi u katedrali sv. Terezije u Katoru nadbiskupije Juba 4. veljače.

“Dok se pripremate za opće izbore, molite i naporno radite kako biste osigurali da budu nenasilni, pošteni, transparentni, vjerodostojni i mirni”, rekao je Czerny.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Afrički biskupi: ‘Prestanite pljačkati rudna i prirodna bogatstva u Africi’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Biskup Martinelli: eskalacija u Crvenom moru mogla bi utjecati na mir u Jemenu

Katoličke vijesti

‘Sr. Claire’ centar nudi nadu djeci s intelektualnim teškoćama – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti