Papa talijanskim sjemeništarcima: Crkva je “rad u tijeku” – Vatican News
Papa

Papa talijanskim sjemeništarcima: Crkva je “rad u tijeku” – Vatican News

Susret sa sjemeništarcima i članovima zajednice Napuljskog sjemeništa “Alessio Ascalesi” podsjeća ih da je Crkva “otvoreno gradilište” gdje vjernici hodaju zajedno u sinodalnosti, slušajući Duha Svetoga i znakove našeg vremena.

Autor: Lisa Zengarini

“Crkva je prije svega otvoreno gradilište” koje “stalno ostaje u pokretu, otvoreno novosti Duha, pobjeđujući napast da sačuva sebe i svoje interese”.

Papa Franjo ponudio je taj uvid obraćajući se u petak ujutro sjemeništarcima i članovima zajednice Sjemeništa “Alessio Ascalesi” Napuljske nadbiskupije koja slavi 90. obljetnicu svoje inauguracije.

Sinodalna crkva u izgradnji

U svojim pripremljenim primjedbama koje je održao skupini u Klementinskoj dvorani, Papa je razmišljao o trajnoj prirodi svećeničke formacije koja je potrebna da se donese „ljepota Evanđelja” ljudima našeg vremena, slušajući Duha Svetoga i njihove zahtjeve.

“Sjetimo se – rekao je – da formiranje nikad ne prestaje, ono traje cijeli život, a ako prestane, ne ostajemo gdje smo bili, nego nazadujemo.”

Sinodalna crkvena kapa hoda uz Raspetog i Uskrslog Krista, a slušanje Duha zahtijeva službenike, to jest “sluge”, koji “znaju usvojiti pastoralni stil razlučivanja u svakoj situaciji”, rekao je Papa.

„Ne možemo ponuditi monolitne i unaprijed zapakirane odgovore na današnju složenu stvarnost, ali moramo uložiti svoju energiju u naviještanje onog bitnog, a to je Božje milosrđe, i očitovanje kroz blizinu, očinstvo, blagost, usavršavanje umijeća razlučivanja.“

Put do svećeništva je i gradilište

Zato je, objasnio je, put do svećeništva ujedno i gradilište na kojem su budući svećenici „pozvani uključiti se u istinu, dopuštajući Bogu da godinama gradi svoje djelo“.

Papa Franjo je stoga pozvao sjemeništarce da se ne boje “dopustiti Gospodinu da djeluje” u njihovim životima po Duhu Svetom: “Nakon čišćenja unutarnjih laži, Duh će vam dati novo srce, izgradit će vaš život prema stilu Isus će vas učiniti novim stvorenjima i misionarskim učenicima.”

“To svakako može biti težak posao,” istaknuo je Papa, “ali ako ostanete poslušni i vjerni, otvoreni djelovanju Duha bez ukočenosti i branjenja, otkrit ćete nježnost Gospodina u svojim slabostima iu čistoti radost služenja.”

Papa Franjo stoga je potaknuo sjemeništarce da “kopaju duboko”, “čineći istinu” u sebi, njeguju unutarnji život, meditiraju Božju Riječ i “produbljuju u pitanja našeg vremena te teološka i pastoralna pitanja”.

Papa je također preporučio da rade na emocionalnoj i ljudskoj zrelosti: “Bez toga”, rekao je, “nećete nikamo stići!”

Napominjući da je samo sjemenište gradilište, gdje se uvode novi programi formacije kako bi se svećeničko služenje prilagodilo potrebama našeg vremena, papa Franjo pozdravio je “novine” kao “prilike za milost i služenje, razlučivanje Božje prisutnosti”.

Bratstvo je jedno od najvećih svjedočanstava koje svećenici mogu ponuditi svijetu

Završavajući svoj govor, Papa je potaknuo članove zajednice sjemeništa “Alessio Ascalesi” da “putuju putem obraćenja i obnove” na koji je pozvao u svojoj korizmenoj poruci, dopuštajući “da budu pobijeđeni s novim čuđenjem”. Božjom ljubavlju”, “ponovno s radošću otkrivajući okus sabranosti”, brigom za siromahe, pravdu i stvorenje te “živjeti u miru i skladu i naučiti živjeti u bratstvu s poniznošću”.

“Bratstvo je, posebno danas, jedno od najvećih svjedočanstava koje možemo ponuditi svijetu”, naglasio je.

Papa Franjo zaključio je povjeravajući njihov “rad u tijeku” napuljskom zaštitniku, svetom Gennaru, svetom Vincenzu Romanu, župniku koji je formirao sjemenište, i njihovom duhovnom ocu, blaženom Marianu Arcieru, čiji se blagdan obilježava 16. Veljača.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Rat je poraz čovječanstva i prijevara – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se s predsjednikom Srednjoafričke Republike – Vatican News

Katoličke vijesti

Novi putovi: Papa se susreo s crkvenim dužnosnicima iz Amazonije – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti