DeSantis ističe postignuća socijalne konzervativne politike, prioritete
Svijet

DeSantis ističe postignuća socijalne konzervativne politike

Osoblje CNA, 10. siječnja 2024. / 20:00 sati

U intervjuu za EWTN News, guverner Floride Ron DeSantis istaknuo je svoju pobjedu društveno konzervativne politike i programa kao predsjedničkog kandidata.

Vodeći katolički kandidat u republikanskoj predsjedničkoj konkurenciji 2024. naglasio je da ima “još toga što treba učiniti” za obranu vjerskih sloboda u Sjedinjenim Državama, podijelio je svoj “čvrsti stav” protiv transrodnih operacija za maloljetnike i raspravljao o “zakonu o otkucajima srca” koji je potpisao u pravo na Floridi.

“Zašto ste u uredu?” DeSantis se odrazio u intervjuu s predsjednikom i operativnim direktorom EWTN News Montse Alvarado. “Jeste li u uredu da stavite prst u vjetar i pokušate se zgrčiti u perec ili ste u uredu da biste se mogli zalagati za stvari u koje vjerujete?”

U ožujku prošle godine, na primjer, DeSantis je rekao da je potpisao zakon zabrane “transrodnih” operacija za maloljetnike.

“14-godišnjak se ne bi mogao tetovirati. Četrnaestogodišnjak ne bi mogao sjediti u baru i popiti čašicu viskija, ali nekako bi im se mogli operirati intimni dijelovi”, rekao je. “Nema smisla. Bilo je vrlo, vrlo štetno i zauzeli smo čvrst stav.”

Godine 2022. DeSantis se također zalagao za roditeljska prava u obrazovanju potpisivanjem dodatnog zakona koji zabranjuje učiteljima javnih škola u Floridi promicanje seksualne orijentacije i transrodnosti učenicima od vrtića do trećeg razreda.

“Ali elite su definitivno sve u tome”, istaknuo je. “Ima puno ljudi koji zarađuju na ovome s hormonskom terapijom i svim tim drugim stvarima, a ne bi trebalo biti tako.”

DeSantis je također dospio na naslovnice zagovarajući “otkucaj srca” Floride 2023. u akciji za život.

Potvrđuje pravo na život

“Deklaracija o neovisnosti kaže da nas nije obdarila vlada, nego Bog određenim neotuđivim pravima”, rekao je DeSantis. “A početak toga je pravo na sam život.”

Prije preinačenja Roe protiv Wadea, Florida je pružala zaštitu nerođenim bebama nakon 15 tjedana trudnoće. DeSantis je primijetio da ovo pomaže samo oko 4% ili 5% beba koje su pobačene.

“Račun otkucaja srca koji je napravljen pruža snažniju zaštitu i na kraju će spasiti mnogo života”, istaknuo je. “Ali mislim da ono što smo također učinili na Floridi i ono što ne dobiva toliko pažnje jest da razumijemo da su roditelji sada u situaciji u kojoj je skupo odgajati djecu.”

“To je faktor u njihovoj kalkulaciji o tome žele li sada uopće pokušati imati obitelj”, nastavio je DeSantis. “Tako da smo učinili stvari poput toga da su sve stvari za bebe na Floridi oslobođene poreza. Dakle, pelene, maramice, krevetići, kolica, adaptirano mlijeko, sve to – bez poreza.”

DeSantis je također rekao da vjerska sloboda u Sjedinjenim Državama treba odlučnog branitelja.

“Što se tiče vjerskih sloboda, nismo tamo gdje bismo trebali biti”, rekao je DeSantis. “Ova je zemlja utemeljena na ideji da je vaše pravo na slobodno ispovijedanje vjere podario Bog i da ga vlada ne može povrijediti.”

Navodeći slučajeve poput bivšeg srednjoškolskog trenera države Washington Josepha Kennedyja, koji je na kraju dobio slučaj na Vrhovnom sudu SAD-a nakon što je dobio otkaz zbog molitve na terenu tijekom srednjoškolske utakmice, DeSantis je rekao da je vjerska sloboda u zemlji i dalje “i te kako moguća”.

“Ono što imate su elite koje pokušavaju uspostaviti religiju sekularnog humanizma i žele da to upravlja društvom”, rekao je DeSantis.

U prethodnom rata intervjua koji je emitiran 9. siječnja na “EWTN News Nightly” DeSantis je rekao da su njegova vjera i obiteljski život duboko isprepleteni. Cijeli intervju, koji je vodio predsjednik EWTN News Montse Alvarado, trebao bi biti emitiran 12. siječnja u emisiji “EWTN News in Depth”.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Južnog Sudana Carlassare: Uskrs oslobođenja i života

Katoličke vijesti

Brazil: Crkve pomažu tijekom poplava

Katoličke vijesti

Posjet njujorškog kardinala Dolana Svetoj zemlji prekinut

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti