Papa Franjo potvrdio izbor poglavara Siro-Malabarske crkve
Papa

Papa Franjo potvrdio izbor poglavara Siro-Malabarske crkve

Papa Franjo potvrđuje kanonski izbor biskupa Raphaela Thattila za vrhovnog nadbiskupa Ernakulam-Angamaly od Siro-Malabara. Mar Raphael nasljeđuje Georgea kardinala Alencherryja na mjestu poglavara Siro-Malabarske katoličke crkve sui iuris.

Piše Vatican News

Papa Franjo potvrdio je izbor Njegove Ekselencije Raphaela Thattila, biskupa Shamshabada, za glavnog nadbiskupa Ernakulam-Angamalyja (Indija) i „Oca i Glave ove voljene Crkve sui iuris.”

Crkva “sui iuris” (latinski – doslovno, “vlastitog zakona”) je “zajednica kršćanske vjere, koja je povezana hijerarhijom prema normi zakona i koja je izričito ili prešutno priznata kao sui iuris vrhovnom vlašću Crkve (KKEC, 27)

Mar Raphaela Thattila odabrala je Biskupska sinoda Siro-Malabarske crkve, koja se okupila na St. Thomas Mountu u Indiji radi izbora. Papa Franjo naknadno je potvrdio izbor u skladu s kanonom 153. Zakonika kanona istočnih Crkava (CCEO).

Crkve sui iuris imaju vlastitu liturgijsku i teološku, duhovnu i disciplinarnu baštinu, kulturu i povijest. Takve Crkve uživaju autonomiju dok ostaju u jedinstvu i pod vrhovnom vlašću Rimskog prvosvećenika, Pape.

Molitve za siro-malabarsku crkvu

U svom pismu kojim je odgovorio na Mar Rafaelov zahtjev za potvrdu njegovog izbora, papa Franjo piše: “Molim vas, znajte da rado dajem potvrdu koju ste tražili i izražavam svoje bratske želje u Isusu Kristu, našem Gospodinu i Bogu.”

Sveti Otac nadalje potiče Mar Rafaela da slijedi primjer svog prethodnika u “velikodušnoj i plodnoj pastoralnoj službi stadu koje je sada povjereno [his] briga” i “sjetiti se siromašnih i najpotrebitijih”.

Papa nastavlja s molitvom da „Duh Sveti potiče jedinstvo, vjernost i poslanje siro-malabarske Crkve, kako bi mogla rasti i cvjetati pod [Mar Raphael’s] očinsko vodstvo.”

Istodobno s objavom papinske potvrde Mar Rafaelova izbora, Vatikan je objavio da će Mar Bosco Puthur i dalje biti apostolski upravitelj Nadbiskupije Ernakulam-Angamaly. ad nutum Sanctae Sedis (prema nahođenju Svete Stolice) dok se ne donesu daljnje odredbe.

Životopis Njegovog Blaženstva Raphaela Thattila

Njegovo blaženstvo Mar Raphael Thattil rođen je 21. travnja 1956. u Trichuru (Thrissur), u Indiji. Nakon pohađanja sjemeništa u Vadavathooru, stekao je doktorat iz istočnog kanonskog prava na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu. Tečno govori malajalam i engleski, a zna talijanski i njemački.

Za svećenika je zaređen 21. prosinca 1980., a obnašao je sljedeće službe: pomoćni vikar u Aranattukari (1981.); Prefekt Malog sjemeništa (1982.); vicekancelar eparhijske kurije (1988.); vicerektor Malog sjemeništa (1991.); Direktorica Biskupijski biblijsko katehetski liturgijski centar (1992-1995); kancelar i eparhijski sudac (1995.-2000.); prvi rektor na Mary Matha sjemenište (1998.–2007.) – gdje je dao značajan doprinos razvoju Velikog sjemeništa; i protosinkel Trihurske nadbiskupije (2007.-2010.).

Izabran za pomoćnog biskupa Trichura od strane Biskupske sinode Sirsko-malabarske Crkve 18. siječnja 2010., biskupsko je ređenje primio 10. travnja 2010. Papa Franjo imenovao ga je 23. prosinca 2013. apostolskim vizitatorom za vjernike Sirsko-malabarske Crkve. koji žive u Indiji izvan svog teritorija.

Dana 10. listopada 2017., istodobno s uspostavom nove Eparhije Shamshabad, imenovan je njezinim prvim biskupom.

Dana 9. siječnja 2024. izabran je za vrhovnog nadbiskupa, a Njegova Svetost papa Franjo isti je dan potvrdio sinodalni izbor.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa duboko ožalošćen smrću bugarskog patrijarha Neofita

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Božjom milošću možemo steći krepost – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo će u rujnu posjetiti 4 zemlje diljem Azije i Oceanije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti