Papa Franjo poručuje vjernicima: Naučite neke psalme napamet
Europa

Papa Franjo poručuje vjernicima: Naučite neke psalme napamet

Vijesti iz Rima, 19. lipnja 2024. / 11:45

Papa Franjo rekao je u srijedu da postoje psalmi koji odgovaraju svakoj potrebi i da ih treba naučiti napamet i često ponavljati.

“Potrebno je učiniti Psalme našom molitvom”, rekao je Papa na svojoj općoj audijenciji na oblačnom, ali vrućem i sparnom Trgu svetog Petra 19. lipnja.

Nastavljajući svoju seriju kateheza o Duhu Svetom i Crkvi, objasnio je da su psalmi “pjesme koje je sam Duh stavio na usta Zaručnice, svoje Crkve”.

„Ako postoje psalmi, ili samo stihovi, koji govore našem srcu, dobro ih je ponavljati i moliti tijekom dana. Psalmi su molitve ‘za sva godišnja doba’; nema nijednog stanja duha ili potrebe koja u njima ne nalazi najbolje riječi koje se mogu pretočiti u molitvu”, rekao je.

Papa Franjo pozdravlja hodočasnike okupljene na Trgu svetog Petra tijekom svoje opće audijencije u srijedu, 19. lipnja 2024. Autor: Vatican Media
Papa Franjo pozdravlja hodočasnike okupljene na Trgu svetog Petra tijekom svoje opće audijencije u srijedu, 19. lipnja 2024. Autor: Vatican Media

Govoreći pred mnoštvom katolika i turista, istaknuo je posebne psalme koji bi mogli biti od pomoći za molitvu u različitim okolnostima, kao npr. Psalam 50 jer kada se netko osjeća loše jer je sagriješio.

Također je preporučio Psalam 51 kada se netko osjeća pritisnut grižnjom savjesti ili krivnjom što je grešnik. “Možemo ponoviti s Davidom: ‘Smiluj mi se, Bože, po milosti svojoj’”, rekao je.

„Želimo li ljubavlju izraziti snažnu osobnu vezu, recimo: ‘O Bože, ti si moj Bog / Tebe tražim, / Tebe žeđa moja duša; / moje tijelo klone od tebe, / kao u suhoj i umornoj zemlji gdje nema vode,’ Psalam 63,” nastavio je.

“A ako nas spopadnu strah i tjeskoba, one divne riječi Psalma 23 dolaze nam u pomoć: ‘Gospodin je pastir moj … Iako hodam dolinom sjene smrti, / ne bojim se zla’.”

Dječak drži krunicu dok papa Franjo prolazi Trgom svetog Petra tijekom papine opće audijencije u srijedu, 19. lipnja 2024. Zasluge: Vatikanski mediji
Dječak drži krunicu dok papa Franjo prolazi Trgom svetog Petra tijekom papine opće audijencije u srijedu, 19. lipnja 2024. Zasluge: Vatikanski mediji

Papa je rekao slušateljima da postoji mnogo psalama koji im mogu pomoći u svakodnevnom životu. Dodao je da psalmi ne gube svoju učinkovitost višestrukim ponavljanjem, za razliku od drugih molitvi.

“Stegnite naviku molitve uz Psalme. Uvjeravam vas da ćete na kraju biti sretni”, rekao je Francis.

Skrenuo je pozornost na još jednu lijepu stranu molitve psalmima: činjenicu da oni pomažu da se molitva ne svodi samo na niz molbi Gospodinu — „daj mi, daj nam…“

„Psalmi nam pomažu da se otvorimo molitvi koja je manje usmjerena na nas same: molitvi hvale, blagoslova, zahvale; a također nam pomažu dati glas cijelom stvorenju, uključujući ga u našu slavu”, rekao je.

Papa Franjo okružen je djecom na Trgu svetog Petra tijekom opće audijencije u srijedu, 19. lipnja 2024. Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo okružen je djecom na Trgu svetog Petra tijekom opće audijencije u srijedu, 19. lipnja 2024. Zasluge: Vatikanski mediji

Papa Franjo također je istaknuo da su Psalmi toliko važni da, iako su dio Starog zavjeta, ponekad se uključuju zajedno s primjercima Novog zavjeta.

To je slučaj s knjigom koju je dobio na dar, istaknuo je, izdanje Novog zavjeta i psalama koji su pripadali jednom ukrajinskom vojniku koji je poginuo u ratu. Sveti Otac to drži na svom stolu, rekao je.

Papa je istaknuo da nije svaki psalam, ili svaki dio nekih psalama, relevantan za suvremenog čovjeka s obzirom na to da oni “povremeno odražavaju povijesnu situaciju i vjerski mentalitet koji više nisu naši.”

“To ne znači da nisu nadahnute”, istaknuo je, “ali u određenim su aspektima povezane s vremenom i privremenim stupnjem objave, kao što je također slučaj s velikim dijelom drevnog zakonodavstva.”

“Ono što najviše privlači našu pozornost na Psalme jest to što su bili molitve Isusa, Marije, apostola i svih kršćanskih generacija koje su nam prethodile”, rekao je Franjo. “Kad ih recitiramo, Bog ih sluša uz onu grandioznu ‘orkestraciju’ koja je zajednica svetaca.”

Na kraju svoje jednosatne audijencije s publikom, Papa je javno pozdravio članove Udruge prijatelja kardinala Celsa Costantinija na obilježavanju 100. obljetnice Prvog sabora Katoličke crkve u Kini.

“Primum Concilium Sinese” (prvo Plenarno vijeće Kine) održano je od 15. svibnja do 12. lipnja 1924., a predvodio ga je nadbiskup (kasnije kardinal) Celso Costantini.

Papa Franjo rekao je da ga ova obljetnica tjera na razmišljanje o “dragom kineskom narodu”.

“Uvijek molimo za ovaj plemeniti narod koji je tako hrabar i ima tako lijepu kulturu. Pomolimo se za kineski narod”, rekao je.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sudac iz Montane poništio zakon koji ‘spol’ definira kao ‘muško i žensko’

Katoličke vijesti

Papa upozorava na ‘hladni rat’ u obiteljima, potiče na živo opraštanje

Katoličke vijesti

Što je transhumanizam i koji su njegovi etički izazovi? Odgovara katolički filozof

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti