Kardinali će glasati za kanonizaciju Carla Acutisa i još 14 drugih – Vatican News
Papa

Kardinali će glasati za kanonizaciju Carla Acutisa i još 14 drugih – Vatican News

Papa Franjo predsjedat će Redovitim javnim konzistorijem 1. srpnja, kada će kardinali prisutni u Rimu dati konačno zeleno svjetlo za kanonizaciju 15 blaženika.

Autor: Christopher Wells

U noći s 9. na 10. srpnja 1860. osmorica franjevačke braće i tri kršćana laika maronitskog obreda ubijeni su u franjevačkom samostanu u Siriji tijekom ustanka Druza protiv lokalnih kršćana.

Sada, gotovo 100 godina nakon što ih je papa Pio XI proglasio blaženima, Emanuele Ruiz i njegovi drugovi, uključujući braću Francesca, Abdel-Mootija i Raffaelea Massabkija, na korak su od svetosti.

U ponedjeljak, 1. srpnja, papa Franjo predsjedat će redovnim javnim konzistorijem na kojem se očekuje da kardinali prisutni u Rimu daju službeno odobrenje za nastavak svoje kanonizacije.

Damaščanski mučenici

Damaščanski mučenici

Prvi milenijski svetac

Tijekom obreda, koji će započeti slavljem liturgijskog sata Terce, kardinali će također razmotriti kauze trojice utemeljitelja redovničkih redova, kao i onu Bd Carla Acutisa, 15-godišnjeg web dizajnera koji je postavljen postati prvi “milenijski” svetac.

Rođen 1991., Carlo Acutis bio je poznat po svojoj odanosti euharistijskim čudima i marijanskim ukazanjima, katalogizirajući oboje na web stranici koju je dizajnirao prije svoje smrti 2006. zbog leukemije. Njegove se relikvije mogu posjetiti u Asizu, poznatom kao dom svetog Franje, kojemu je blaženi Karlo imao duboku pobožnost.

Blaženi Carlo Acutis

Blaženi Carlo Acutis

Utemeljitelji vjerskih redova

Od troje utemeljitelja redovničkih redova, dvoje – otac Giuseppe Allamano i Elena Guerra – bili su Talijani, dok je treća, Marie-Léonie Paradis, bila iz Kanade.

Rođena 1840. u francuskom govornom području Quebec, Élodie Paradis (Marie-Léonie bilo je njezino ime u vjeri) najprije se pridružila Sestrama Svetog Križa prije nego što je osnovala Male sestre Svete Obitelji, posvećene domaćim potrebama na terenu. obrazovanja u Kanadi.

Otac Giuseppe Allamano, utemeljio je Misionare Consolata i Sestre misionarke Consolata, dok je također služio kao rektor svetišta Gospe od Utjehe (Santuario della Madonna Consolata) u Torinu, Italija. Njegova ideja o godišnjem danu za misionare ostvarila se nedugo nakon njegove smrti, kada je papa Pio XI ustanovio Svjetski dan misija.

Blaženi Don Giuseppe Allamano

Blaženi Don Giuseppe Allamano

Elena Guerra, rođena u Lucci u Italiji, imala je veliku pobožnost prema Trećoj osobi Trojstva i osnovala je Oblate Duha Svetoga. Za života se posebno brinula za obrazovanje kineskih i afričkih djevojčica.

Konzistorija

Na Redovnom javnom konzistoriju u srpnju, oni kardinali koji žive u Rimu ili se slučajno nalaze u gradu bit će zamoljeni da formalno glasuju o kauzama koje su im predstavljene.

Ceremonija je inače formalnost, budući da je različite slučajeve temeljito ispitao i odobrio Dikasterij za kauze svetaca. Objava datuma raznih kanonizacija ovisi o pozitivnom glasovanju kardinala.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa osoblju Sveučilišta Loyola: Budite ‘marljivi sanjari’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa hvali primjer talijanskog svećenika ubijenog od strane mafije – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa poziva na svaki napor za dijalog i mir na Bliskom istoku

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti