Papa Franjo poručio čelniku Communion and Liberation: ‘Ne gledaj u svoj pupak’
Europa

Papa Franjo poručio čelniku Communion and Liberation: ‘Ne gledaj u svoj pupak’

Osoblje CNA, 19. lipnja 2024. / 14:57

Papa Franjo u prošlotjednoj audijenciji kod predsjednika Pričest i oslobođenje (CL) navodno je rekao vođi da “ne gleda u svoj pupak”, već da podijeli njihov pokret s cijelom Crkvom.

Zajedništvo i oslobođenje je crkveni pokret koji je 1950-ih utemeljio talijanski svećenik otac Luigi Giussani, teolog i javni intelektualac. Dobio je papinsko priznanje 1982. i danas je prisutan u 90 zemalja diljem svijeta, a njegovi članovi — klerikalci i laici — primarno su usredotočeni na zajednicu, kulturu i katoličko obrazovanje i formaciju vjere. Njezini se članovi sastaju tjedno u malim grupama za raspravu koje nazivaju “Školom zajednice”.

U audijencija 15. lipnja, Papa je primio Davidea Prosperija, predsjednika CL-a, i oca Andrea D’Auria, ravnatelja Međunarodnog centra CL-a.

Kao izvještava Prosperi, papa je govorio o “potrebi dijeljenja karizme i suodgovornosti u vodstvu pokreta”. Također je istaknuo, rekao je Prosperi, da svaka karizma mora sebe shvatiti kao službu cijele Crkve.

Prosperi je rekao da je papa Franjo nekoliko puta tijekom audijencije rekao: “Ne gledajte u svoj pupak, izađite van, izađite van! Ovo treba cijeloj Crkvi.”

“Pokret, podsjetio nas je Sveti Otac, mora ostati vjeran svojoj karizmi komunicirajući kreativno na svakom mjestu u svijetu gdje je prisutan”, rekao je Prosperi.

Papa Franjo ima prethodno upozorili predstavnici katoličkih pokreta da su želja za moći i priznanjem iskušenja koja ometaju njihov poziv da služe Crkvi, govoreći da je “izdaja” kada vođa “želi služiti Gospodinu, ali služi i drugim stvarima koje nisu Gospodin”.

CL se posljednjih godina suočio s neslaganjem među nekim članovima oko svog upravljanja. Sveta Stolica u rujnu 2021 imenovao posebnog izaslanika nadgledati Memores Domini, laički posvećeni ogranak CL-a. Dva mjeseca kasnije, otac Julián Carrón najavio ostavku kao predsjednik CL-a, a naslijedio ga je Prosperi.

Papa Franjo razgovarao je s tisućama članova CL-a na događaju 2022. kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja Giussanija. Giussani je umro 2005., a njegova kauza za proglašenje blaženim otvorena je 2012.

„Vremena krize su vremena rekapitulacije vaše izvanredne povijesti milosrđa, kulture i poslanja; to su vremena kritičkog razlučivanja onoga što je ograničilo plodonosan potencijal karizme oca Giussanija,” rekao je Papa. “Ona su vremena obnove i ponovnog misionarskog pokretanja u svjetlu sadašnjeg crkvenog trenutka kao i potreba, patnji i nada suvremenog čovječanstva.”

Potaknuo je pokret da njeguje jedinstvo usred različitosti i da ne gubi vrijeme na “ogovaranje, nepovjerenje i protivljenje”. Dodao je: “Molim vas, ne gubite vrijeme.”

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pravoslavna crkva zaređuje ženu za đakonicu

Katoličke vijesti

Sveta kauza oca Luigija Giussanija: Milanska nadbiskupija počinje prikupljati svjedočanstva

Katoličke vijesti

‘Svjedok sam neizrecive patnje’: Etiopski biskup želi provedbu mirovnog pakta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti