Papa Franjo hvali knjigu oca Jamesa Martina o Lazarovom uskrsnuću
Europa

Papa Franjo hvali knjigu oca Jamesa Martina o Lazarovom uskrsnuću

Osoblje CNA, 3. lipnja 2024. / 16:05

Papa Franjo je napisao uvod u talijansku verziju nove knjige isusovca oca Jamesa Martina na temu Isusova ozdravljenja Lazara, u kojem je papa napisao da Martinova knjiga služi kao podsjetnik da se “Isus ne boji naših smrt ili naš grijeh.”

U uvodu od 11. ožujka, objavio Vatican News, Papa Franjo rekao je da Isusovo uskrsnuće od mrtvih njegovog prijatelja Lazara, koje je opisano u Evanđelju po Ivanu, pokazuje da se “Isus ne boji približiti grešnicima – bilo kojem grešniku, čak i onom najdrskom i najneustrašivijem”.

‘[Jesus] ima jednu jedinu preokupaciju: da nitko ne nestane, da nitko ne bude lišen mogućnosti da osjeti Očev zagrljaj pun ljubavi”, napisao je papa Franjo.

Papa Franjo je u nekoliko navrata primio kontroverznog svećenika isusovca u privatnim audijencijama u Vatikanu i ima iskazao podršku za Martinovu službu onima koji se identificiraju kao LGBT, pozivajući ga da “nastavi ovim putem”. Martinova posljednja knjiga, objavljena u SAD-u u rujnu 2023., naslovljena je “Come Forth: The Raising of Lazarus and the Promise of Jesus’ Greatest Miracle.”

Opisujući Martina kao “autora mnogih drugih knjiga koje poznajem i cijenim”, papa Franjo je rekao: “Otac James ima perspektivu osobe koja se zaljubila u Riječ Božju.”

“Dok sam čitao pažljive argumente i egzegeze bibličara koje on citira, natjeralo me da se zapitam koliko često uspijevamo pristupiti Svetom pismu s ‘glađu’ osobe koja zna da je ta riječ doista Riječ Božja”, rekao je Papa. napisao.

“Činjenica da Bog ‘govori’ trebala bi nas svaki dan malo potresti. Biblija je uistinu hrana koja nam je potrebna da bismo se nosili sa svojim životom. To je ‘ljubavno pismo’ koje je Bog poslao — od davnina — muškarcima i ženama koji žive u svakom vremenu i na svakom mjestu.”

Svakodnevno bavljenje Biblijom, napisao je papa, pomaže nam “shvatiti u kojoj je mjeri Sveto pismo živo tijelo, otvorena knjiga, živi svjedok Boga koji nije mrtav i zakopan na prašnjavim policama povijesti”.

Kršćanska je vjera, napisao je Franjo, spoj “božanskog i ljudskog – nikada jedno bez drugoga”, zahvaljujući utjelovljenju Isusa kao čovjeka. Isus, koji je sebe opisao kao “uskrsnuće i život”, omogućio je vječni život čak i grešnicima.

“Svi smo mi, dakle, Lazari. Čvrsto se ukorijenivši u ignacijansku tradiciju, otac Martin nas izravno uvodi u priču o ovom Isusovom prijatelju. I mi smo njegovi prijatelji — ‘mrtvi’ kao što ponekad jesmo zbog svojih grijeha, svojih promašaja i nevjernosti, malodušnosti koja nas obeshrabruje i slama naš duh. Isus se jedva boji približiti nam se – čak i kad ‘smrdimo’ poput mrtvog tijela koje je pokopano tri dana”, napisao je Papa.

“Ne, Isus se ne boji naše smrti ili našeg grijeha. On čeka ispred zatvorenih vrata našeg srca, onih vrata koja se otvaraju samo iznutra, koja zaključavamo dvostrukim zasunom kad god pomislimo da nam Bog nikada ne bi mogao oprostiti.”

Papa Franjo istaknuo je uvid da “svi naši životi upućuju na beskonačno… Stvoreni smo za vječnost.”

“Naravno, mrtvi ustaju, ali kako je istinito podsjetiti se da mi živi nikada ne umiremo! Da, smrt dolazi, ne samo za nas, već i za naše obitelji i one koji su nam dragi – za sve, zapravo. Vidimo toliko smrti posvuda, nepravedne i bolne smrti, smrti uzrokovane ratom, nasiljem, Kainovim zlouporabom moći prema Abelu. Ali mi muškarci i žene smo predodređeni za vječnost. Svi mi to jesmo”, napisao je.

Kritičari su tijekom godina optuženik Martin odbijanja Katoličko učenje o grešnosti homoseksualnih radnji, ali je inzistirao da on ne odbija nauk Crkve. Prošle zime, nakon što je Vatikan izdao deklaraciju Fiducia Suplicanskoji je otvorio vrata svećenicima za pastoralni blagoslov istospolnih parova, Martin rekao je na društvenim mrežama: “Zajedno s mnogim svećenicima, sada ću s veseljem blagoslivljati svoje prijatelje u istospolnim zajednicama.”

Papa Franjo prošle godine izabrao Martina biti jedan od 364 biskupa, svećenika, redovnika i laika koji su glasovali na Sinodi o sinodalnosti u listopadu 2023.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vojska čini politiku koja omogućuje pobačaje za pripadnike vojske trajnom

Katoličke vijesti

Papa Franjo poručuje svjetskim župnicima: Crkva ne bi mogla bez vas

Katoličke vijesti

Maronitska crkva St. Charbel u Kataru priprema se za doček vjernika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti