Biskupska konferencija Portorika izdaje razmišljanje o izborima 2024
Europa

Biskupska konferencija Portorika izdaje razmišljanje o izborima 2024

Osoblje ACI Prensa, 2. lipnja 2024. / 05:50

Biskupi Portorika objavili su pastoralna poruka uoči ovogodišnjih izbora 5. studenoga, na kojima pozivaju građane teritorija SAD-a da “odluče ispravno” kroz “razlučivanje, duboko promišljajući stvarnost i povijest” otoka.

Ove će godine glasači Portorika birati svog guvernera, rezidentnog povjerenika (jedinog člana američkog Kongresa bez prava glasa), sve članove Senata i Zastupničkog doma Portorika, kao i svih 78 gradonačelnika otočkih općina.

Osim toga, 5. studenog birači Portorika po prvi će put simbolično glasovati za predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Država. Međutim, ti glasački listići neće biti uvršteni u tablicu na službenim predsjedničkim izborima u SAD-u, koji su ograničeni na glasače američke državljane koji žive u 50 država i Distrikta Columbia.

“Znati razlučiti kako bi se dobro odlučilo, zahtijeva najveće poštovanje prema ljudima. Rasprava bi se trebala voditi o idejama koje proizlaze iz stvarnosti, a ne o tome da vam se određena osoba sviđa. Davanje prioriteta osnovnom dostojanstvu svakog ljudskog bića nametnut će nam sveto poštovanje prema drugima”, savjetovala je birače Biskupska konferencija Portorika (CEP), dodajući da će to podići razinu dijaloga i rasprava te potaknuti ozračje poštovanja tijekom postupak.

Citirajući 1. Solunjanima 5:21 “Sve provjeravajte; držite se onoga što je dobro”, biskupi su potaknuli Portorikance da izaberu predstavnike koji znaju kako “postati sluge naroda” u rješavanju hitnih potreba. “Ne smijemo izgubiti osjećaj hitnosti prema onima koji pate, a dužnost je pronaći one koji će djelovati međusobno izvan stranačkih granica, kako bi se pronašla autentična i dalekosežna rješenja”, istaknuli su biskupi.

“Benedictus qui venit in nomine Domini” (“Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje”) su prve riječi koje se vide kada se ulazi u Stari San Juan, Puerto Rico, kroz glavna ulazna vrata drevnog grada. Zasluge: Wikimedia Commons

S tim u vezi, CEP je također identificirao više od desetak glavnih prioriteta na koje bi se kandidati i izabrani dužnosnici trebali usredotočiti kako bi poboljšali stanje na otoku. To uključuje zaštitu djece u svakom životnom razdoblju, uključujući nerođenu djecu, zaštitu ranjivih odraslih osoba, zaštitu obitelji, problem nasilja i droga, siromaštvo i zdravstveni sustav.

“Demografska situacija” vezana uz starenje stanovništva i nizak natalitet te “definitivno rješenje političkog statusa Portorika” zaokružili su prioritete.

Zaključno, biskupi su istaknuli “važnost i plemenitost” političkog djelovanja i političkog poziva koji je osmišljen da služi svima jednako, s posebnim naklonom onima koji najviše pate.

“Svijet politike”, primijetili su biskupi, zahtijeva razinu solidarnosti “gdje smo svi suodgovorni za svakoga”.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Andrés Henriquez

Andrés Henríquez je venezuelanski pisac specijaliziran za religiju i politiku s više od pet godina iskustva u dvojezičnim medijima. Član je Regnum Christi Federation.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Utažiti ‘gladno srce’: intervju s biskupom Barronom

Katoličke vijesti

Biskupija Buffalo najavljuje prodaju sjedišta za isplatu žrtava seksualnog zlostavljanja

Katoličke vijesti

Posebno sjećanje na žrtve urušavanja mosta u Baltimoreu održat će se na Nacionalni dan pomorstva

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti