Papa: Crkvi su potrebne osobe koje prenose svetost poput zaraze
Biskupska konferencija BiH

Papa: Crkvi su potrebne osobe koje prenose svetost poput zaraze

U govoru upućenom nosačima tornja svete Ruže koje je primio u audijenciju, Papa je podsjetio na primjer te mlade žene iz Viterba koja je živjela u 13. stoljeću, a koja je širila evanđelje birajući apsolutno siromaštvo i milosrđe: te je vrijednosti važno svjedočiti s vjerom, snagom i poniznošću, piše Vatican News.

Povijest Udruge „Nosači svete Ruže“, franjevačke trećoredice, zaštitnice talijanskoga gradića Viterba, ima korijene u XIII. stoljeću. Njezinom spomendanu, 4. rujna, prethodi spektakularna procesija s takozvanom ‘macchinom’, odnosno tornjem svete Ruže, koja je od 2013. godine uvrštena u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. Zadaća je „nosača“, koje je papa Franjo danas primio u audijenciju, nositi toranj gradskim ulicama i trgovima.

Primivši ih u Vatikanu, Sveti ih je Otac kratko pozdravio te im uručio pripremljeni govor u kojemu se spominje mističnoga iskustva mlade Ruže koja je izabrala apsolutno siromaštvo i posvećivanje milosrđu te bila prava pokretačka snaga, obuhvaćajući svojom ljubavlju prema Isusu mnoge druge ljude. Uzor je to koji valja oponašati.

Takvi su nam sveci i danas potrebni: ljudi koji ne sjede s papučama u naslonjaču, nego koji, gorući nezaustavljivom željom da žive i naviještaju evanđelje, strastveno postaju zarazni u svetosti.

Upoznavati druge s evanđeljem preko svete Ruže

Od nosača Tornja svete Ruže Papa traži da nastave prenositi uspomenu na zaštitnicu Viterba, svojom službom i zauzimanjem u kršćanskom životu, te ističe da je prijenos strukture – visoke tridesetak metara i prosječne težine više od pedeset kvintala, na čijem je vrhu postavljen kip svetice – spektakularan znak koji želi pokazati veliki primjer svete Ruže, preko koje se širi evanđelje.

To je najvažnije: upoznavati druge s evanđeljem preko svete Ruže; i činiti to zajedno, ujedinjeni i solidarni, živeći njegove vrijednosti s vjerom, snagom i voljom, poštovanjem i poniznošću jer, u procesiji kao i u životu, nitko ne može sam ostvariti tako veliki pothvat, upravo kao što kažu Vaši statuti i kako podsjeća moto koji zajedno izgovarate tijekom hoda: “Svi smo s istim osjećajem”.

U tekstu koji im je uručio papa Franjo im na kraju zahvaljuje za brojne dobrotvorne, kulturne i moralne aktivnosti koje ostvaruju te ih potiče da održe živom tradiciju proslave blagdana svete Ruže Viterbske.

Udruga nosača svete Ruže darovala je papi Franji tipičnu kožnu podlogu nosača koji zauzimaju mjesta ispod baze tornja, dok su graditelj posljednjeg tornja Vincenzo Fiorillo i ideator Raffaele Ascenzio darovali model tornja visok 1 metar i 20 centimetara. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Duhovna obnova za mlade kod sestara franjevki u Bugojnu

Katoličke vijesti

Održane godišnje sjednice hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

Katoličke vijesti

Promocija knjige fra Šime Šite Ćorića u humanitarne svrhe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti