Iz tiska izašao novi broj Glasa Koncila
Biskupska konferencija BiH

Iz tiska izašao novi broj Glasa Koncila

Susretom pape Franje s Diplomatskim zborom u Vatikanu otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 14. siječnja, piše Informativna katolička agencija.

Upravo je naslovna tema i u fokusu prvih stranica novoga broja, kao i domaći jubilej Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. U fokusu su i rijetko viđeni razmjeri reakcija na deklaraciju o mogućnosti blagoslova nereguliranih i istospolnih parova.

O spomenutoj Deklaraciji i reakcijama na nju, ali i taktiziranju s blagoslovima piše i u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. „U novonastalim okolnostima sve u vezi s nastojanjima slabljenja Crkve više podsjeća na nečasne pregovaračke taktike koje dolaze čak i s više strana, uključujući i one koje s vjerom nemaju ništa“, piše među ostalim urednik Stanić.

O demografskoj eroziji Hrvatske, razlozima iseljavanja i problemima useljeničkih politika u središnjem intervjuu govori ponajbolji hrvatski demograf akademik Anđelko Akrap. „Bavljenje demografskom problematikom ne nosi političke bodove, što znači ni glasove na političkoj sceni, i zato to nije među prioritetima. Jedino se donošenjem dugoročne populacijske politike koja bi obvezivala sve nositelje političke vlasti može postupno zaustaviti daljnja demografska erozija Hrvatske“, upozorava uz ostalo u razgovoru akademik Akrap.

Ugljansku Župu Uznesenja Blažene Djevice Marije koja stalno nastanjuje 550 župljana pohodila je ovotjedna reportaža. U ljetnim danima, kada uz strane turiste srce otoka u zadarskom arhipelagu pohode i Hrvati iz ostatka Lijepe Naše, ali i Hrvati iz inozemstva, broj „župljana“ znatno se uvećava. No i zimi i ljeti dinamika vjerskoga života u Ugljanu razlikuje se od župa u gradovima. „Od župnika maloga mjesta osobito se traži razumijevanje, sluh i osjećaj za sve. Dodatno mora izići iz uobičajenih okvira, susretati svakoga čovjeka u ostvarivanju svojega poslanja“, svjedoči ugljanski župnik Marko Dokoza. „Stalni“ župljani i angažirani suradnici župe u Ugljanu mir otoka ne bi mijenjali za mogućnosti koje nudi život u gradu, poput obližnjega Zadra.

Stota obljetnica rođenja glasovitoga hrvatskoga franjevca fra Bonaventure Dude navršava se 14. siječnja, a kao svećenik redovnik na zagrebačkom Kaptolu izbliza je bio uključen u početke Glasa Koncila prije šest desetljeća. Uz tu veliku obljetnicu o „tajni“ nadahnutoga propovjednika i ljubitelja božićnoga otajstva govori isusovac Antun Volenik.

Vjera u Krista može se dostojanstveno prenositi i u suvremenoj umjetnosti, smatra likovna kritičarka i kustosica Sanda Stanaćev Bajzek, koja govori o djelovanju Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara. A „Res publica“ naziv je nove rubrike Glasa Koncila u kojoj politolog s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Jakov Žižić razmatra političke fenomene iz kršćanske perspektive. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Međugorje: Održan susret sestara s privremenim zavjetima

Katoličke vijesti

Objavljeno englesko izdanje knjige povjesničara dr. Hrvoja Mandića o hercegovačkim fratrima u ratu

Katoličke vijesti

Održana plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti