Mladi i demokracija – Vision is Decision: peta akademija održana u Sarajevu
Biskupska konferencija BiH

Mladi i demokracija – Vision is Decision: peta akademija održana u Sarajevu

U razdoblju od 7. do 11. siječnja 2024., u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” održana je peta Zimska demokratska akademija za mlade u sklopu projekta Mladi i demokracija – Vision is Decision na kojoj su sudjelovali učenici iz Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo, Katoličkog školskog centra sveti Josip Sarajevo, Mješovite srednje škole Stjepan Radić Usora, Srednje škole Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Osnovne škole dr. Boris Ćorić Kreševo i Osnovne škole Bila.

Kroz pet dana zajedničkog druženja mladi su jačali veze započete prvom radionicom u studenom prošle godine, te su aktivno sudjelovali u edukativnim programima. Zimska demokratska akademija započela je svečanom svetom misom u nedjelju, predvođenom vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem Centra za mlade. U uvodnom dijelu programa, okupljene je pozdravio suradnik na projektu, Alen Gudalo i djelatnica Centra, Žaklina Brnadić, kao i edukatorice Iris Vrdoljak, Una Kovačević, Ana Jocović i Andrea Vujović.

„Ova raznovrsna akademija pružila je mladima priliku za stjecanje novih znanja, razvoj demokratskih vrijednosti te produbljivanje međusobnih prijateljstava, čime je obogatila njihova iskustva i potaknula ih na daljnje angažiranje u demokratskim procesima. Tijekom petodnevnog susreta mladi su sudjelovali u mnoštvu radionicama gdje su, zajedno s edukatoricama, diskutirali i analizirali primjere cyber nasilja. Ujedno su predstavili prednosti i nedostatke društvenih mreža i načinima korištenja ovih alata, kao i zaštite mentalnog zdravlja u online svijetu. Kroz radionicu Gledajmo očima ljudskih prava mladi su se upoznali s osnovama Deklaracije o ljudskim pravima koja im je poslužila kao temelj za analizu slučajeva kršenja ljudskih prava. Mladi su nakon analize dali i svoja rješenja kako bismo živjeli u boljem i pravednijem društvu. Dobar dio vremena mladi su utrošili na stjecanje vještina debatiranja kroz pripreme za debate te praktičnim dijelom u dvije polufinalne runde te finalnom rundom gdje su dobili priliku naučiti i primijeniti osnovna pravila debatiranja“, ističu iz Centra za mlade.

Osim aktivnosti u Centru za mlade, upriličena je i posjeta Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, gdje ih je srdačno dočekao gosp. Zoran Brkić, voditelj Odjela za javnost i medije Parlamentarne skupštine BiH. Tijekom ove edukativne posjete, mladi su imali priliku praktično učiti o državnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine, detaljno se upoznati s funkcioniranjem Parlamentarne skupštine BiH te stjecati uvid u proces odlučivanja i donošenja odluka. Pod stručnim vodstvom gosp. Brkića, mladi su imali privilegiju ući u Bijelu salu, mjesto gdje se održavaju sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i Plavu salu, gdje se održavaju sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kako ističu iz NCM-a, Ova neposredna interakcija pružila im je jedinstvenu priliku postavljati pitanja i dobivati odgovore iz prve ruke, stvarajući slikovit dojam o političkom procesu u zemlji. Posjet je bio izuzetno informativan, omogućujući mladima bolje razumijevanje ključnih aspekata rada parlamenta i demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini.

Uz posjet Parlamentarnoj Skupštini, mladi su također imali priliku istražiti Arhiv Bosne i Hercegovine. Dobrodošlicu su im pružili gosp. Šimun Novaković, zamjenik ravnatelja, te gđe Merima Serhatlić Agarević, Sandra Biletić i Kristina Trogrlić, te gosp. Boro Jurišić i Almir Kremo, zaposlenici Arhiva Bosne i Hercegovine. Gosp. Jurišić je mladima proveo kroz depoe u kojima se čuva vrijedna arhivska građa, pružajući im uvid u način pohranjivanja i očuvanja povijesnih dokumenata. „Arhiv Bosne i Hercegovine čuva ne samo povijest same zemlje, već i bogatu baštinu pojedinaca koji su oblikovali teritorij Bosne i Hercegovine tijekom proteklih stotinu godina. Svaki sudionik posjete imao je priliku pronaći nešto osobno u Arhivu BiH, bilo istražujući svoju obiteljsku povijest ili proučavajući ključne trenutke u razvoju zemlje. Posjet Arhivu BiH posebno je značajan u kontekstu programa Mladi i demokracija, pružajući mladima dublji uvid u pisanu riječ u Bosni i Hercegovini te uopće u razvoj zemlje. Ova aktivnost nije samo obogatila njihovo razumijevanje kulturne i povijesne baštine, već je također potaknula interes za daljnja istraživanja i sudjelovanje u demokratskim procesima u zemlji“, navode iz Centra za mlade.

Vrijeme opuštanja i rekreacije naših mladih bilo je ispunjeno raznolikim aktivnostima. Kroz zanimljiv kviz, istraživali su bogatu kulturnu baštinu Sarajeva, otkrivajući gradske znamenitosti na jedinstven način. Neizbježna je bila i posjeta Trebeviću tijekom koje su mladi imali mogućnost uživati u snijegu. Osim toga, organiziran je dinamičan sportski i animatorski program, filmska večer te su mladi uživali u Pub i Kahoot! kvizu, pružajući im priliku da pokažu svoje znanje i nauče nešto novo.

„Želimo izraziti zahvalnost našim dragim mladima, kao i njihovim nastavnicima, profesorima i školama, koji su s entuzijazmom sudjelovali u ovom susretu. Radujemo se nastavku druženja mladih na projektu Mladi i demokracija već u ožujku. Ova iskustva obogaćuju njihovu perspektivu, potičući ih na aktivno sudjelovanje i daljnje istraživanje, čime se gradi temelj za buduće generacije angažiranih građana“, kazuju iz NCM-a. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić uputio čestitku u povodu Vaskrsa

Katoličke vijesti

Poziv glazbenim skupinama na VIII. Festival duhovne glazbe MarijaFest BiH 2024.

Katoličke vijesti

Započeo peti ciklus edukacija Volonterske mreže Ante Gabrić

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti