Papa: Crkva mora razumjeti financijske sustave, a ne samo ih kritizirati
Kršćanski život

Papa: Crkva mora razumjeti financijske sustave, a ne samo ih kritizirati

Katolici neće pozitivno utjecati na fiskalnu politiku ako također ne razviju zamršeno znanje o slabostima i manama financijskog sustava, rekao je papa Franjo.

Kako bi katolički socijalni nauk postao “kompas” za financijske strukture i politiku, rekao je, “potrebno je ne stati na opomenama, nego biti u stanju promatrati djelovanje financija, razotkriti njihove slabosti i zamisliti konkretne korekcije”.

Papini komentari došli su na sastanku 3. lipnja sa sudionicima konferencije o održivim financijama koju je sponzorirala Zaklada Centesimus Annus, vatikanska neprofitna organizacija koja nastoji promicati socijalno učenje crkve o financijama i ekonomiji.

Pohvalio je cilj grupe da kombinira “učinkovitost i učinkovitost s holističkom održivošću, inkluzivnošću i etikom”, u dijalogu s višim ešalonima svijeta financija.

Franjo je naveo primjer kako je etika oblikovala financijske prakse, podsjetivši kako su španjolski teolozi kritizirali trgovinu vunom u 16. stoljeću jer nije adekvatno plaćala pastire.

“Osudili su taj financijski sustav, pokazujući njegove slabosti i pozivajući na veću pravednost”, rekao je. “Španjolski teolozi su mogli intervenirati jer su znali za taj radni proces; nisu samo rekli ‘moramo tražiti opće dobro’, nego su objasnili što nije u redu i pozvali na precizne akcije promjene za opće dobro.”

Obraćajući se znanstvenicima, Franjo je rekao da njihova zasluga proizlazi iz njihovog poznavanja financijskih sustava, što sa sobom nosi veliku odgovornost.

“Na vama je da smislite kako smanjiti nejednakost”, rekao je.

Citirajući svoju apostolsku pobudnicu iz 2013., “Evangelii Gaudium”, papa im je rekao: “Novac treba služiti, a ne upravljati”.

Franjo ih je također potaknuo da ne izgube iz vida opipljive učinke financijske reforme, budući da je “u pitanju sudbina najsiromašnijih, ljudi koji se bore da nađu sredstva za dostojanstven život”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Interkulturalno druženje u Centru za mlade – Iftar i običaji

Katoličke vijesti

5 nevjerojatnih katoličkih mjesta koja treba posjetiti u Tennesseeju

Katoličke vijesti

Sinodalnost Crkve zahtjev povijesnog trenutaka » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti