Prvi katolički Svjetski dan djeteta poziv je za sve nas
Kršćanski život

Prvi katolički Svjetski dan djeteta poziv je za sve nas

Živimo svoju vjeru podržavajući ranjivu djecu na najbolji način koji znamo: jačanjem obitelji.

Prošlog mjeseca papa Franjo bio je domaćin inauguralnoj katoličkoj Svjetski dan djeteta u Rimu. Ideja se rodila prošlog ljeta nakon 9-godišnjeg dječaka napravio prijedlog papi Franji da djeca trebaju imati dan koji će slaviti. “Kao Isus”, Papa je rekao, “Želimo djecu staviti u središte i brinuti se za njih.”

Crkva je već dugo predana služenju i brizi za djecu, uključujući i onu najranjiviju — onu s invaliditetom, koja žive u krajnjem siromaštvu ili su odvojena od svojih obitelji. Dok razmišljamo o događanja prvog Svjetskog dana djetetasjetimo se da možemo nastaviti slavlje i nositi njegovu poruku sa sobom, a to uključuje ponovno osmišljavanje načina na koji se najbolje možemo brinuti za djecu diljem svijeta.

Ali kako ovo izgleda?

Procijenjeno 5,5 milijuna djece diljem svijeta žive u gotovo 9000 katoličkih domova za brigu poput sirotišta. Na najmanje 80% djece u tim ustanovama ima živu majku ili oca. Tijekom mojih mnogih godina u prostoru za dobrobit djece, uvidio sam da ti roditelji ili drugi članovi obitelji često mogu odgajati djecu uz prave resurse i podršku.

Ustanove za smještaj mogu pomoći u zadovoljavanju nekih privremenih fizičkih potreba, ali imaju ozbiljna ograničenja kada je u pitanju podrška razvijanje dijete. Ako se o djeci želimo brinuti s najvećom ljubavlju i dobrotom, obiteljsko okruženje je uvijek najbolje, prema istraživanje.

Dobra vijest je da su mnogi unutar Katoličke crkve dio a rastući globalni pokret za afirmaciju i podršku važnosti obiteljske skrbi za djecu.

U Keniji se, primjerice, razvila nacionalna vlada plan za prijelaz djece iz ustanova za smještaj kako bi se ponovno ujedinili ili smjestili unutar obitelji. Ova nastojanja su podržana od strane Udruga sestrinstava Kenijekoji su svojim angažmanom sa Katolička skrb za djecu, počeli su bolje razumjeti temeljne probleme djece o kojoj skrbe i važnost obitelji za djetetovu dobrobit i razvoj. Ovaj prijelaz s domova za skrb na rad u obitelji i zajednici uzima sve više maha i sada također ima punu podrška i utjecajan glas Kenijske konferencije katoličkih biskupa.

Nema sumnje da je obitelj ono što Bog želi za djecu. To je očito kada pogledamo obiteljsku strukturu prisutnu u stvaranju i cijelom Svetom pismu.

A događaj poput Svjetskog dana djeteta podsjeća nas na potrebu za katoličkom teologijom djetinjstva koja priznaje i poštuje urođeno dostojanstvo, vrijednost i ljepotu sve djece. Stvorena na Božju sliku, želimo da djeca mogu ostvariti svoj Bogom dan potencijal u kontekstu sigurnih i brižnih obitelji.

“Pozvani smo pratiti, slušati i blagoslivljati putovanje obitelji”, rekao je Papa podijeljeno 2021. na početku Godine obitelji. Ako možemo pomoći obitelji da izbjegne bolnu odluku da svoju djecu smjesti u ustanovu za smještaj jer nemaju novca, pristupa kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenoj skrbi ili drugim socijalnim uslugama, trebali bismo.

Za djecu koja nemaju roditelja koji im može pružiti sigurnu skrb, to može izgledati drugačije — djeca mogu živjeti s rođakom u svojoj široj obitelji ili biti dobrodošla u posvojiteljsku ili udomiteljsku obitelj. Ali znamo da sva djeca najbolje rastu – um, tijelo i duh – kada su čvrsto vezana uz predanog skrbnika. A znamo da je ovakva vrsta skrbi moguća za svu djecu.

Inauguracijski Svjetski dan djeteta bio je velika proslava, a sada gledamo naprijed sa zadaćom: Mi Crkva moramo slijediti primjer Svetog Oca u slušanju i učenju djece iz svih društvenih slojeva. Kroz molitvu i darove vremena, blaga i talenta, moramo izazvati svaku osobu dobre volje da podrži globalnu Katoličku Crkvu u opremanju obitelji kako bi pružile siguran i brižan dom za svu djecu. Moramo ulagati i volontirati kroz organizacije i inicijative koje rade ovo dobro djelo.

Živimo svoju vjeru podržavajući ranjivu djecu na najbolji način koji znamo: jačanjem obitelji.

Anne Smith je globalna direktorica za Promjena načina na koji brinemo.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Otvorene prijave na ljetni kamp za ministrante

Katoličke vijesti

Vatikan objavljuje detalje posjeta pape Franje Veneciji 28. travnja

Katoličke vijesti

Papa poručuje mladima da siju mir na periferijama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti