Biskup predslavio misu 41. biskupijskog hodočašća Hrvata katolika u Zwiefalten – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Biskup predslavio misu 41. biskupijskog hodočašća Hrvata katolika u Zwiefalten – Dubrovačka biskupija

Četrdeset i prvo biskupijsko hodočašće Hrvata katolika u biskupiji Rottenburg-Stuttgart u svetište Zwiefalten okupilo je u nedjelju 26. svibnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva, 2000 vjernika iz 43 hrvatske katoličke zajednice diljem biskupije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović uz veliki broj suslavitelja.

Hodočašće, koje se održava već više od četiri desetljeća, postalo je simbol očuvanja vjere, kulture i identiteta Hrvata u Njemačkoj te svjedočanstvo njihove povezanosti s domovinom. Vjernici su došli iskazati svoju vjeru u Krista i zahvalnost nebeskoj majci, Blaženoj Djevici Mariji, okupljeni u molitvi i zajedništvu koje nadilazi granice i udaljenost.

Prije mise kratko su se obratili i pozdravili sve hodočasnike vlč. Siegmund Schänzle, domaći župnik,  Alexandra Hepp, gradonačelnica Zwiefaltena, a u ime biskupije domkapitular mons. Andreas Rieg. Na kraju je pozdrav uputio i vlč. Andrija Župarić, župnik hrvatskih katoličkih zajednica Reutlingen, Tübingen i Metzingen, koje su bile zadužene za organizaciju ovog događaja.

U svojoj propovijedi biskup Glasnović je naglasio: „Nismo u svijetu da tražimo nešto, nego nekoga. Ništa nije dovoljno veliko i sveto za nas nego da budemo s Isusom poput Marije i da nam ništa ne bude važnije od Krista.“

„Ne možemo slaviti Presveto Trojstvo, ni štovati Mariju  a ne biti  opredijeljeni za vrijednosti života, radosti, strpljivosti, ljubavi, mira i poniznosti“,  kazao je, uz ostalo, biskup Glasnović.

Hodočašće je započelo svečanom procesijom, a nakon mise uslijedio je zajednički ručak, koji je započeo hrvatskom i njemačkom himnom, a potom je uslijedio kulturno-glazbeni program. Hrvatske pjesme dodatno su obogatile atmosferu zajedništva i radosti, pružajući priliku za druženje i povezivanje. Poslijepodne je nastavljeno molitvom krunice u crkvi, nakon čega je uslijedila pobožnost klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Događaj je uživo prenosila Radio Marija Bosne i Hercegovine, a mogao se pratiti i putem YouTube kanala, omogućujući onima u domovini i svima koji nisu mogli fizički prisustvovati da budu dijelom ovog posebnog dana.

Zwiefalten je općina koja se nalazi u okrugu Reutlingen, Baden-Württemberg, na pola puta između Stuttgarta i Bodenskog jezera. Mjesto se prvi put spominje 904. godine, a bivšu benediktinsku opatiju koja dominira gradom osnovali su redovnici još 1089. godine.  Nekadašnji samostan se smatra jednim od najboljih primjera kasnobarokne umjetnosti.

Izvor: Živa zajednica

Vanja Ivković/ Foto: Željko Galić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pokop i misa zadušnica za fr. Mirka Ljubića, dominikanca koji je zračio jednostavnošću i skromnošću – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Na Putu svetog Jakova – Camino Korčula – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Dubrovački biskup predvodio proslavu sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti