Papa će se pridružiti G7 raspravi o umjetnoj inteligenciji
Kršćanski život

Papa će se pridružiti G7 raspravi o umjetnoj inteligenciji

Talijanska premijerka Giorgia Meloni najavila je da će papa Franjo sudjelovati u “outreach” raspravi G7 o umjetnoj inteligenciji kada se čelnici vodećih svjetskih industrijskih zemalja sastanu u južnoj Italiji sredinom lipnja.

“Ovo je prvi put da Papa sudjeluje u radu Grupe sedam i to samo može donijeti prestiž Italiji i cijeloj @G7”, napisala je Meloni 26. travnja X u objavi koja je uključivala video najavu.

Meloni, američki predsjednik Joe Biden i čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s najvišim dužnosnicima Europske unije, trebali bi se sastati od 13. do 15. lipnja u Borgo Egnazia u Pugliji, Italija.

Matteo Bruni, direktor vatikanskog ureda za tisak, potvrdio je namjeru pape Franje da sudjeluje i rekao za Catholic News Service kako vjeruje da će papa prisustvovati sastanku, a ne samo poslati poruku.

U svojoj video najavi, Meloni je umjetnu inteligenciju nazvala “najvećim antropološkim izazovom našeg vremena”, i izazovom koji zahtijeva zakonske mehanizme kako bi se osiguralo da je “usmjerena na čovjeka i kontrolirana od strane čovjeka”.

Premijerka je rekla da bi u raspravi o tom pitanju voljela da čelnici vlada imaju koristi od etičkih promišljanja koja Vatikan promiče od 2020. svojim “Rimskim pozivom za etiku umjetne inteligencije”, projektom kojim koordinira Papinska akademija za život koja potpisali su najviši čelnici Microsofta, IBM-a, Cisca i drugih velikih igrača na tom području.

Meloni je rekla da će papa Franjo sudjelovati na “outreach” sjednici G7 na koju su pozvani i predstavnici drugih zemalja, a ne samo članice G7.

“Uvjeren sam da će prisutnost Njegove Svetosti dati odlučujući doprinos definiranju regulatornog, etičkog i kulturnog okvira za umjetnu inteligenciju, jer će ovo područje – sadašnjost i budućnost ove tehnologije – biti još jedan test naše sposobnosti, sposobnost međunarodne zajednice da učini ono o čemu je drugi papa, sveti Ivan Pavao II., govorio u svom poznatom govoru u Ujedinjenim narodima 2. listopada 1979.: ‘Politička aktivnost, bilo nacionalna ili međunarodna, dolazi od čovjeka, provodi se od čovjek i za čovjeka je.’ “

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 nevjerojatnih katoličkih mjesta koja treba posjetiti u Tennesseeju

Katoličke vijesti

Flannery O’Connor: Divlja mačka ili nebeski pas?

Katoličke vijesti

Rute migracija moraju postati rute mira » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti