Papa pohvalio oslobađanje dvojice ukrajinskih svećenika iz ruskog zarobljeništva
Kršćanski život

Papa pohvalio oslobađanje dvojice ukrajinskih svećenika iz ruskog zarobljeništva

Papa Franjo molio je u znak zahvalnosti za oslobađanje dvojice ukrajinskih katoličkih svećenika koji su bili u ruskom zarobljeništvu više od 19 mjeseci, pozivajući kršćane da mole za oslobađanje svih ratnih zarobljenika.

“Zahvaljujem Bogu što je oslobodio dvojicu grkokatoličkih svećenika”, rekao je nakon molitve Anđeo Gospodnji 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla. “Neka se svi zarobljenici ovog rata uskoro vrate kući.”

Papa je izrazio tugu zbog svih ljudi koji pate zbog ratova diljem svijeta, zamolivši kršćane da “mole za sva stanovništva ranjena i ugrožena borbama, da ih Bog oslobodi i podrži u borbi za mir”.

Dvojica svećenika, oci redemptoristi Ivan Levytsky i Bohdan Geleta, uhićeni su u okupiranom gradu Berdjansku 16. studenoga 2022., prema Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi, koja je rekla da su dvojica nakon što su vojne stvari postavljene u crkvu u gradu svećenici su uhićeni zbog “ilegalnog posjedovanja oružja”.

U objavi na svojoj internetskoj stranici od 28. lipnja, crkva je zabilježila izvješća da su svećenici mučeni dok su bili u zatočeništvu kako bi od njih zatražili priznanje.

Levystky i Geleta bili su među 10 zatvorenika koji su pušteni ukrajinskim vlastima, napisao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy u objavi od 28. lipnja na X.

“Također bih želio odati priznanje Svetoj Stolici za nastojanja da te ljude vrati kući”, rekao je predsjednik u svojoj objavi.

Ukrajinski ombudsman Dmytro Lubinets rekao je novinskoj agenciji Interfax 29. lipnja da je ovo izdanje označilo prvi put da je Vatikan odigrao ulogu u posredovanju u repatrijaciji odraslih Ukrajinaca, dok su prije samo pomagali u vraćanju djece u Ukrajinu.

Lubinets je rekao da je ukrajinska vlada “u izravnoj komunikaciji” s Vatikanom i izrazio nadu da se “konačno otvorio novi kanal komunikacije i povratka ukrajinskih civila”.

U izjavi od 29. lipnja, nadbiskup Sviatoslav Shevchuk, glavni nadbiskup Kijeva-Haliča, zahvalio je Franji na njegovom angažmanu u oslobađanju, kao i kardinalima Pietru Parolinu, vatikanskom državnom tajniku, Matteu Zuppiju iz Bologne, papinom izaslaniku za mir u Ukrajini, i Nadbiskup Visvaldas Kulbokas, nuncij u Ukrajini.

Nadbiskup Shevchuk je napisao da je više članova svećenstva među tisućama Ukrajinaca koji su ostali u ruskom zarobljeništvu i pozvao sve ljude “da se uključe u borbu za oslobađanje svih ukrajinskih zatvorenika, uključujući civile, jer njihovo zatočenje krši sve međunarodne norme , prakse vođenja rata i međunarodnog prava kao takvog.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papinski liječnik: Papa ‘nema posebnih bolesti’ i ‘dobro je u skladu sa svojim godinama’

Katoličke vijesti

Ovaj herojski otac ‘položio život za svog sina’

Katoličke vijesti

Vizija nadbiskupa Cordileonea: Odati počast mučenicima komunizma glazbom, umjetnošću i književnošću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti