‘American Spartacus’: 1. lipnja odajmo počast ovom crnom katoličkom heroju građanskog rata
Kršćanski život

‘American Spartacus’: 1. lipnja odajmo počast ovom crnom katoličkom heroju građanskog rata

Herojstvo kapetana Andréa Caillouxa gotovo je zaboravljeno, ali katolici bi trebali poštovati njegovu hrabru žrtvu, za koju su njegovi suvremenici vjerovali da je presudno promijenila ishod građanskog rata.

10. lipnja je sada savezni praznik, kao priznanje za oslobođenje crnih Amerikanaca i konačni završetak građanskog rata u SAD-u. Dana 19. lipnja 1865., porobljeni crni Amerikanci u Galvestonu, Texas, vidjeli su vojsku Unije, koja je uključivala pukovnije naoružanih crnih Amerikanaca koji su se borili pod američkom zastavom, kako ponovno ujedinjuju zemlju i proglašavaju ih slobodnima od ropstva.

Crni Amerikanci započeli su proslavu 16. lipnja u Teksasu, a proslava se naposljetku proširila po cijeloj zemlji, dok se nastavljala borba za osiguranje mira i obećanje rasne jednakosti postignuto građanskim ratom. Ovog 16. lipnja 2021. obilježava se 165 godina od prve proslave 16. lipnja i prvi put će ga cijeli SAD slaviti kao nacionalni praznik.

Katolici bi 1. lipnja trebali slaviti ovaj dan poštujući uspomenu na kapetana Andréa Caillouxa, crnog katoličkog heroja i domoljuba zvanog “Američki Spartacus”, čija je konačna žrtva na bojnom polju bila ključna za preokret građanskog rata i davanje nam prilike živjeti u zemlji koja teži “miru i pravdi za sve”.

Godine 1861., na početku građanskog rata, potpredsjednik Konfederacije Alexander Stephens ponosno je izjavio da će Konfederacija biti prva nacija u svijetu izgrađena na nadmoći bijelaca, “na velikoj istini da crnac nije jednak bijelcu; da je ropska podređenost superiornoj rasi njegovo prirodno i normalno stanje.”

Ali Konfederacija će završiti u ruševinama do 1865., a Sjedinjene Države će trijumfirati, jer će crni Amerikanci – koji čine 10% vojske Unije i trpe 10% ukupnih gubitaka na bojnom polju – pomoći preokrenuti tok Građanskog rata u SAD-u. Predsjednik Abraham Lincoln, na snažan poticaj abolicionista poput crnog govornika Fredericka Douglassa, pristao je 1863. dopustiti novačenje crnih Amerikanaca u borbene pukovnije. Ali sve je ovisilo o tome kako su prvi crni Amerikanci dokazali svoju hrabrost u bitci i hoće li se crni Amerikanci pridružiti u ogromnom broju potrebnom za pobjedu u ratu.

Satnik André Cailloux odazvao se pozivu da formira jednu od prvih crnačkih borbenih pukovnija u vojsci Unije, Prvu domorodnu gardu Louisiane. Štoviše, ovaj katolik – oženjeni otac koji je imao tvrtku s cigarama, podupirao dobrotvorne radove Crkve i sebe ponosno nazivao “Najcrnji čovjek u New Orleansu” – bio je službeni časnik. Tolika je odgovornost počivala na njegovim odlukama; nesumnjivo je znao da će njegovo ponašanje u žaru bitke postati mjera po kojoj će se ocjenjivati ​​borbena sposobnost crnih Amerikanaca.

Kapetan Cailloux i njegovi ljudi dočekali su svoj najbolji trenutak u žestokoj opsadi Port Hudsona u Louisiani. Naređeno mu je da predvodi Prvu domorodnu gardu Louisiane u napadu na ukorijenjene utvrde Konfederacije – praktički samoubilačkoj misiji pred topništvom i strijelcima. U svojoj dužnosti, kapetan Cailloux nije se pokolebao, potičući svoje ljude naprijed i na francuskom i na engleskom dok su mu meci probadali meso, sve dok ga konačno nije pogodila topnička granata. Čak je i tada uspio dati posljednju zapovijed svom poručniku da preuzme odgovornost.

Vijest o neustrašivom herojstvu kapetana Caillouxa pred sigurnom smrću naelektrizirala je zemlju, a značaj njegove ključne žrtve kao crnog časnika, vojnika i slobodnog čovjeka, naveo je Afroamerikance da se masovno prijave u vojsku Unije. S hrabrim žrtvama crnih dobrovoljaca 54. pješačke brigade Massachusettsa u bitci kod Fort Wagnera nakon smrti kapetana Caillouxa u srpnju 1863., SAD je imao svoj odgovor: crni Amerikanci borit će se hrabro i istaknuto za uniju i slobodu.

Tijekom sljedeće dvije godine, general Robert E. Lee će vidjeti kako se ideologija Konfederacije raspliće pred njegovim očima. Bijeli i crni Amerikanci zajedno u vojsci Unije borili su se protiv njegove vojske Sjeverne Virginije, te su svojom združenom snagom konačno porazili Leeja i prisilili ga na predaju u Appomattox Court Houseu.

Tijelo kapetana Caillouxa kasnije će biti pronađeno nakon pada Port Hudsona u Louisiani. New Orleans je proslavio ovog domaćeg sina i heroja s vojna parada, s ožalošćenima koji se protežu kilometar dugo. Misu zadušnicu kapetana Caillouxa slavio je otac Claude Paschal Maistre, jedini katolički svećenik u New Orleansu koji se protivio ropstvu protiv prokonfederalnog klera, i zbog svog svjedočanstva jako je patio od strane vlastitog nadbiskupa.

Život kapetana Caillouxa bio je prekinut na najboljim godinama, ali suvremenici su gajili strahopoštovanje prema njegovom odlučujućem doprinosu okončanju građanskog rata. Aktivist za građanska prava iz Louisiane Rodolphe Desdunes (1849.-1928.), čiji je brat služio pod kapetanom Caillouxom, napisao je: “Oči svijeta doista su bile uprte u ovog američkog Spartaka. Heroj starog Rima nije pokazao ništa hrabrije junaštvo od ovog časnika koji je trčao naprijed u smrt sa smiješkom na usnama i vičući: ‘Idemo naprijed, o drugovi!’”

Jedan veteran Vojske Unije, pukovnik Douglass Wilson, rekao bi o kapetanu Caillouxu: “Ako je ikad patriotsko herojstvo zaslužilo biti odano počasti u veličanstvenom mramoru ili mjedi, to zaslužuje i kapetan Caillioux, a američki narod svoju zahvalnost nikada neće zamijeniti istinskom patriotizma dok se taj dug ne plati.”

Zapravo, nakon građanskog rata, osmišljeni su planovi za 74 stope visok nacionalni spomenik emancipacije, u kojem bi Abraham Lincoln, Frederick Douglass i drugi abolicionisti krasili bazu. A na vrhu obeliska, kao simbol crnačke američke slobode, stajat će brončani kip kapetana Andréa Caillouxa.

Možete pročitati detalji ovdje. Kip nikada nije realiziran, jer je zemlja počela vidjeti ružan uspon Jima Crowa, kao i nasilje protiv crnaca i diskriminaciju, izazov teško izborenom obećanju jednakosti izborenom u Građanskom ratu.

Država duguje veliku zahvalnost ovom crnom katoličkom heroju. Možda, dok Amerikanci razmišljaju o tome kako pravilno obilježavati i poštovati našu američku povijest, možemo vidjeti ovaj nacionalni spomenik s kapetanom Caillouxom na vrhu konačno dovršenim, tako da se uspomena na njega više nikada ne zaboravi.

Kako bi bilo prikladno otkriti ovaj spomenik u Washingtonu i platiti naš državni dug kapetanu Andréu Caillouxu na budućoj proslavi 16. lipnja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Razumijevanje Gospe kroz žene iz Biblije

Katoličke vijesti

Pogled izbliza u sinodalni misterij

Katoličke vijesti

Papa izrazio sućut žrtvama dvaju samoubilačkih napada u Iranu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti