Britanske anglikanske i katoličke crkve osudile su novi zakon o deportaciji migranata u Ruandu
Svijet

Britanske anglikanske i katoličke crkve osudile su novi zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Britanska Katolička crkva osudila je zakon koji je poduprla vlada i kojim se ilegalnim migrantima u zemlji dopušta da budu prisilno deportirani u Ruandu u istočnoj Africi.

“Imamo duboku zabrinutost” u vezi s prijedlogom zakona “zbog presedana koji postavlja kod kuće i za druge zemlje u načinu na koji reagiramo na najranjivije. To uključuje žrtve modernog ropstva i djecu pogrešno procijenjenu kao odrasle osobe”, glavni crkveni biskup za migrante i izbjeglice, rekao je pomoćni biskup Paul McAleenan iz Westminstera u zajedničkoj izjavi od 23. travnja s anglikanskim nadbiskupom Justinom Welbyjem iz Canterburyja, te zajedno s crkvenim vođama iz metodističkih, baptističkih i Ujedinjenih reformiranih crkava.

“S tugom i zabrinutošću primjećujemo porast neprijateljstva prema onima koji dolaze na ove otoke tražeći utočište i način na koji se tretman izbjeglica i tražitelja azila koristi kao politički nogomet”, rekli su čelnici crkve.

Biskup je reagirao na Zakon o sigurnosti Ruande (azil i imigracija) koji je londonski parlament 23. travnja usvojio, a koji bi mogao dovesti do prvih deportacija u srpnju.

Glasovanje se, nakon dvije godine natezanja, poklopilo sa smrću petero ljudi 23. travnja, uključujući i jedno dijete, koji su pokušavali preploviti La Manche iz Francuske, s desecima drugih, na krhkom gumenjaku.

U zajedničkom priopćenju stoji da britanske crkve žale zbog najnovijeg “strašnog gubitka života” i daju prednost “sustavu koji pokazuje suosjećanje, pravdu, transparentnost i brzinu u svojim odlukama”.

“Možda postoje razlike između naših crkava i vlade oko načina na koji naš sustav azila može biti pravedan, učinkovit i poštivati ​​ljudsko dostojanstvo, ali slažemo se da se granicama mora upravljati i da ranjive osobe trebaju zaštitu od krijumčara ljudima”, rekao je. Izjava.

“Razočarani smo što su ljubaznost i potporu koju su crkve i dobrotvorne organizacije ponudile ljudima koji su u središtu ove rasprave – onima koji bježe od rata, progona i nasilja pokušavajući pronaći sigurno mjesto – neki nepravedno ocrnili iz političkih razloga.”

Planovi za slanje migranata u Ruandu, predstavljeni početkom 2022. kako bi se spriječili ilegalni prelasci kanala, žestoko su kritizirane od strane skupina za ljudska prava, koje su pozdravile nalog Europskog suda za ljudska prava iz lipnja 2022. kojim se prvom letu zabranjuje odlazak.

Najnoviji prijedlog zakona, kojim se britanske sudove i dužnosnike prisiljava da Ruandu tretiraju kao sigurnu, sastavljen je kako bi se zaobišla odluka Vrhovnog suda iz studenog 2023. da bi transferi bili nezakoniti zbog evidencije prava te afričke zemlje.

Govoreći 22. travnja prije nego što su izglasani posljednji amandmani, premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak rekao je da će tražitelji azila biti privedeni u roku od nekoliko dana, a letovi za Ruandu nastavljaju se od srpnja do ljeta i kasnije. “Spremni smo. Planovi postoje. I ovi će letovi krenuti što god bude”, rekao je Sunak.

Međutim, očekuju se pravni izazovi protiv deportacija, koje su visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi i visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk označili kršenjem Konvencije o izbjeglicama iz 1951. godine.

U zajedničkoj izjavi od 23. travnja, povjerenici su rekli da bi zakon “postavio opasan presedan na globalnoj razini” ograničavanjem pristupa pravnim žalbama i “ograničavanjem opsega zaštite domaćih i međunarodnih ljudskih prava za određenu skupinu ljudi”.

“Novi zakon označava daljnji korak dalje od duge britanske tradicije pružanja utočišta potrebitima”, rekao je Grandi.

“Ova je situacija još više zabrinjavajuća s obzirom na to da zakonodavstvo izričito ovlašćuje Vladu da zanemari sve zaštitne privremene pravne lijekove Europskog suda za ljudska prava.”

U međuvremenu, u pismu Sunaku od 23. travnja, koje je supotpisalo 250 organizacija, britanska Jezuitska služba za izbjeglice rekla je da novi zakon nije podržan od strane “šire javnosti”, te da će omogućiti djeci i “preživjelima od trgovine i modernog ropstva” da budu po kratkom postupku protjerani u zemlju s kojom nisu imali nikakve veze, unatoč “velikom riziku od povrede i kršenja ljudskih prava”.

“Unatoč jasnoj presudi Vrhovnog suda, vlada prepisuje činjenice kako bi mogli izbjeći našu odgovornost prema izbjeglicama”, navode potpisnici pisma.

“Vlada mora slušati ljude, napustiti ovaj žalosni dogovor s Ruandom i slične planove s drugim zemljama i zaštititi one koji trebaju utočište”, stoji u pismu.

Britanija je platila više od 400 milijuna dolara ruandskoj vladi predsjednika Paula Kagamea da pripremi prihvatne centre za deportirane migrante, a očekuje se da će koristiti vojne zrakoplove, nakon upozorenja stručnjaka UN-a 22. travnja da bi komercijalni zračni prijevoznici mogli biti pravno suučesnici u omogućavanju “nezakonitog uklanjanja.”

Jedno od stambenih mjesta za vraćene migrante bio bi ruandski Hope Hostel u kojem su nekoć bili smješteni mladi preživjeli genocid, najužasnije razdoblje u povijesti te afričke nacije kada su ekstremistički Hutui ubili oko 800.000 Tutsija u masakrima koji su trajali više od 100 dana. 7. travnja svijet je obilježio 30. godišnjicu početka genocida.

U međuvremenu, u izjavi odvojenoj od zajedničke poruke čelnika crkve, McAleenan je rekao da zakon nije riješio hitnu potrebu za više “sigurnih i legalnih ruta” za tražitelje azila, dodajući da se nada da će oni koji su se utopili u kanalu 23. travnja “umjesto toga dostizanja mjesta utočišta” počivao bi u miru.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Španjolski slikar koji će postati redovnik trapist nakon što je vidio film o životu u samostanu

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Pedesetnica i Duh istine’

Katoličke vijesti

Što bi Toma Akvinski rekao o umjetnoj inteligenciji?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti