Bidenove promjene naslova IX utječu na državne zakone o ženskom sportu, svlačionicama, upozoravaju odvjetnici
Europa

Bidenove promjene naslova IX utječu na državne zakone o ženskom sportu, svlačionicama, upozoravaju odvjetnici

Washington, DC Newsroom, 26. travnja 2024. / 12:30

Dodavanje “rodnog identiteta” u tumačenju pravila protiv diskriminacije od strane Bidenove administracije moglo bi ugroziti državne zakone koji ograničavaju ženske sportove i ženske svlačionice samo na žene, prema pravnim znanstvenicima.

Krajem prošlog tjedna, Ministarstvo obrazovanja predsjednika Joea Bidena redefinirao zabranu spolne diskriminacije u obrazovanju, sadržano u odredbama Naslova IX iz 1972., kako bi se uključila diskriminacija temeljena na “rodnom identitetu” osobe.

Nove smjernice zabranjuju svaku politiku i praksu koja “sprečava osobu da sudjeluje u obrazovnom programu ili aktivnosti koja je u skladu s njezinim rodnim identitetom.”

Iako nove smjernice ne objašnjavaju jasno kako bi se mandat provodio, stručnjaci pravne zastupničke skupine Alliance Defending Freedom (ADF) i konzervativne Zaklade Heritage rekli su za CNA da bi mogle prisiliti obrazovne institucije da muškarcima koji se identificiraju kao žene dopuste pristup sportu natjecanja, ženske svlačionice, kupaonice i spavaonice koje su isključivo za žene.

Druge zabrinutosti koje su primijetili uključuju zaštitu slobode govora za one koji koriste zamjenice koje su u skladu s biološkim spolom osobe kada je to u sukobu sa samoproglašenim rodnim identitetom osobe i učinak koji bi ova promjena mogla imati na druge savezne agencije, koje svoju politiku spolne diskriminacije temelje na Glava IX.

Smjernice se odnose na javne i privatne obrazovne ustanove koje prihvaćaju savezni novac, što nameće novo pravilo za K-12 škole, fakultete, trgovačke škole i druge institucije. Primjenjuju se bez obzira na to ograničavaju li državni zakoni ta natjecanja i prostore samo na žene. Zakon sadrži izuzeće za vjerske škole koje tvrde da određene odredbe novog pravila krše njihova uvjerenja.

“Ovo je… radikalna redefinicija seksa”, rekao je za CNA Matt Sharp, viši savjetnik i direktor Centra za javnu politiku pri ADF-u.

“Umjesto da se seks temelji na biologiji, sada vaš ‘rodni identitet’ dolazi u igru [in these anti-discrimination provisions]”, rekao je Sharp.

Sarah Parshall Perry, koja radi kao viša pravna suradnica u Zakladi Heritage, rekla je za CNA da će promjena imati “katastrofalni učinak” na žene.

Sve odredbe protiv diskriminacije koje se odnose na spol osobe, istaknula je, sada će se primjenjivati ​​na osobu na temelju njezina samoopisanog “rodnog identiteta”.

“Sve ove [anti-discrimination rules] stavljaju se pod potpuno isti naslov spola,” dodao je Perry, koji je prethodno bio viši savjetnik u Ministarstvu obrazovanja.

Rastu napetosti između država i savezne vlade

Manje od tjedan dana nakon objavljivanja novih smjernica, reinterpretacija već izaziva napetosti među državama koje su donijele zakone za zaštitu ženskog sporta i sprječavanje muškaraca da uđu u ženske svlačionice i kupaonice. Javni dužnosnici u Floridi i Oklahomi upozorili su upravu da se neće pridržavati mandata.

“Florida odbija pokušaj Joea Bidena da prepravi naslov IX”, Guverner Floride Ron DeSantis rekao je u video poruci objavljenoj na X u četvrtak.

“Nećemo se pridržavati i uzvratit ćemo”, rekao je. “Nećemo dopustiti da Joe Biden pokuša ubaciti muškarce u ženske aktivnosti. Nećemo dopustiti da Joe Biden potkopava prava roditelja i nećemo dopustiti da Joe Biden zlorabi svoje ustavne ovlasti kako bi pokušao nametnuti ovu politiku nama ovdje na Floridi.”

Državni nadzornik Oklahome Ryan Walters nazvao je promjenu napadom na države, obitelji i žene. On uputio školske okruge da nije u skladu s definicijom uprave.

“Bidenovo preinačenje naslova IX jedan je od najnezakonitijih i najradikalnijih poteza koje smo ikada vidjeli od savezne vlade”, rekao je Walters. “Oklahoma neće sjediti prekriženih ruku dok radikali gaze Ustav i oduzimaju ženama prava. Poduzimamo brzu i agresivnu akciju protiv Bidena u njegovom ratu protiv žena.”

Trenutno se Zapadna Virginia suočava sa pravnim izazovom protiv svog zakona koji zabranjuje biološkim muškarcima sudjelovanje u atletskim natjecanjima za žene i djevojke. Tužba optužuje državu za diskriminaciju muškaraca koji se identificiraju kao žene. Svoj argument temelji na zabrani spolne diskriminacije iz Glave IX — tvrdnji korištenoj u tužbi prije nego što je savezna vlada službeno promijenila svoje tumačenje.

Žalbeni sud presudio protiv Zapadne Virginijeali državni odvjetnici u Alliance Defending Freedom su privlačni Vrhovnom sudu SAD-a.

Sharp je rekao da redefiniranje spolne diskriminacije od strane administracije ne mijenja pravni argument koji se koristi za obranu ovih državnih zakona.

Rekao je za CNA da je promjena administracije “nezakonita” i da ta tumačenja “krše jasno značenje Naslova IX”, koja je “izgrađena na razumijevanju da postoje … samo dva spola.”

“Pravni pristup je upravo onakav kakav je uvijek bio”, rekao je Sharp.

Penny je rekla da je redefinicija spola od strane administracije u suprotnosti s “cjelokupnom svrhom, poviješću i misijom” ratifikatora Naslova IX, za koji je rekla da je “bio značajan pokret za pokret za oslobođenje žena”.

Sada se na one koji brane tradicionalno shvaćanje zakona, primijetila je, gleda kao na “konzervativce ili libertarijance”.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Seks je uvijek značio [the] biološke razlike između muškaraca i žena”, rekla je Penny.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Floridska biskupija otvara mauzolej ‘Precious Ones’ za podršku parovima koji izgube djecu

Katoličke vijesti

Maronitska crkva St. Charbel u Kataru priprema se za doček vjernika

Katoličke vijesti

Jim Wahlberg o novom filmu i snažnom obraćenju: Majka Tereza ‘je poslana tamo zbog mene’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti