Većina svećenika u Sierra Leoneu sinovi su muslimana, kaže biskup
Europa

Većina svećenika u Sierra Leoneu sinovi su muslimana, kaže biskup

Djelatnici ACI Prensa, 26. travnja 2024. / 16:15

Biskup Natale Paganelli (66) stigao je kao ksaverski misionar 2005. u Sierra Leone. U intervjuu za katolički časopis Omnes objavljenom 25. travnja istaknuo je da su većina katoličkih svećenika u toj afričkoj zemlji sinovi muslimana.

“Većina svećenika su sinovi muslimana. Zašto? Zbog škola,” objasnio je prelat talijanskog podrijetla, koji je također proveo 22 godine u Meksiku i koji je bio apostolski upravitelj biskupije Makeni u Sierra Leoneu od 2012. do 2023. godine.

“Kada su Xaverijanci stigli, koristili su vrlo zanimljivu strategiju. Kako na sjeveru zemlje gotovo da i nije bilo škola, počele su se osnivati, najprije osnovne, a potom i srednje škole. Evangelizacija je došla kroz škole”, nastavio je.

Što se tiče muslimana koji uče u katoličkim školama, Paganelli je objasnio da “većina njih, pohađajući naše škole, koje imaju veliki ugled, hvala Bogu, dolaze u dodir s kršćanstvom, sa svećenicima, iu određenom trenutku traže krštenja i pohađati katekumenski tečaj u istoj školi. Općenito, nema protivljenja roditelja.”

Zapravo, istaknuo je, “kažemo da u Sierra Leoneu postoji vrlo dobra vjerska tolerancija. Ovo je jedna od najljepših stvari koje možemo izvesti u svijet, ne samo dijamanti, zlato, drugi minerali.”

“Jedini ozbiljan problem” koji je imao, objasnio je prelat, bio je s muslimanskim plemenskim poglavarima, “jer su htjeli katoličke škole u svakom selu, ali nisam mogao izgraditi katoličku školu u svakom selu, bilo je nemoguće; već ih je bilo 400, vrlo velik broj.”

Jedan od svećenika koji je sin muslimana je sadašnji biskup Makenija, Bob John Hassan Koroma, koji je preuzeo biskupiju kojom je upravljao Paganelli do svibnja 2023. godine.

Talijanski prelat je rekao da sada ima više od 100 svećenika u četiri biskupije Sierra Leonea. “Broj svećenika raste, ali redovničkih zvanja, posebno ženskih, malo je manje jer je to kompliciranije, jer u njihovoj kulturi žene nisu visoko cijenjene pa im je teže razmišljati o posvećenom životu.”

Paganel je također objasnio da za Uskrs muslimani, kao i katolici, također traže da im se kuće blagoslove; i kao što muslimani dijele božićnu večeru s kršćanima, oni također pozivaju one koji vjeruju u Krista da dijele hranu posljednjeg dana ramazana, muslimanskog mjeseca posta i čišćenja.

Općenito, rekao je biskup, “postoji dobar odnos” između muslimana i kršćana. “Većina brakova u našoj biskupiji je mješovita, između katolika i muslimana. Kažu da ljubav rješava mnoge probleme i stvara mnogo jedinstva, i to je istina”, zaključio je preč.

Ova priča je prvi put objavljen od ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo susreo se s 50.000 ljudi za Svjetski dan djeteta na Olimpijskom stadionu u Rimu

Katoličke vijesti

Novi britanski nacrt smjernica kaže da učitelji ne bi trebali biti prisiljeni koristiti transrodne zamjenice učenika

Katoličke vijesti

Je li sveti Juraj doista ubio zmaja?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti