Održan radni susret Đakovačko-osječke nadbiskupije i Hrvatskog restauratorskog zavoda |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Održan radni susret Đakovačko-osječke nadbiskupije i Hrvatskog restauratorskog zavoda |

ĐAKOVO (TU) – U petak, 16. veljače 2024. godine, u Svećeničkom klubu Nadbiskupskog doma u Đakovu održan je radni sastanak o dosadašnjim i budućim suradnjama Đakovačko-osječke nadbiskupije i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Susretu su nazočili: Anđelko Pedišić, pročelnik Službe za odjele izvan Zagreba 1, Majda Begić Jarić, voditeljica Odjela za tekstil, papir i kožu, Darija Cvitan, voditeljica Restauratorskog odjela Osijek, Ana Šapina, konzervator-restaurator, Iva Papić, viši stručni savjetnik-konzervator, mr. Dario Hrga, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata, Ivan Birkić, voditelj ureda za projekte i Irena Ivkić, kustos Spomen-muzeja J. J. Strossmayera u Đakovu.

Jedna od tema bila je i održavanje radionice „Čišćenje, rukovanje, pohrana i izlaganje liturgijskog tekstila“ za svećenike i župne suradnike u sakristiji. Radionica će se održati 11. ožujka, a riječ je o preventivnoj zaštiti liturgijskog tekstila u svrhu poboljšanja uvjeta njegova čuvanja. Radionicu će voditi predstavnice Hrvatskog restauratorskog zavoda RO Ludbreg Venija Bobnjarić-Vučković, konzervator savjetnik i Vesnica Abramović, viši restaurator tehničar specijalist.

Trenutno se u HRZ-u nalaze crteži „Isus tjera trgovce iz hrama“ i „Opći potop“ autora Alexandera Maximiliana i Ludwiga Seitza. Crteži su to napravljeni za freske đakovačke katedrale. Obzirom da je crtež „Isus tjera trgovce iz hrama“ pri kraju s restauratorskim radovima, a na kojima radi gđa Majda Begić Jarić, a u planu je predstavljenje istog za javnost. U tijeku je i snimanje dokumentarnog filma o crtežima Alexandera i Ludwiga Seitza.

Unazad dvije godine, u suradnji s HRZ-om provodi se program pod nazivom Đakovačko-osječka nadbiskupija, po dekanatima  – pokretna kulturna dobra / pregled, evidencija stanja i izrada prijedloga konzervatorsko-restauratorskih radova. Za ovu godinu planiran je pregled sakralnog inventara pokretne baštine u vlasništvu župa na području Donjomiholjačkog dekanata. Cilj programa je pregled sakralnog inventara pokretne baštine na području župa  nadbiskupije, kako bi se utvrdilo stanje očuvanosti, slojevitost i ugroženost štafelajnih slika, drvenih polikromiranih skulptura i oltarnih cjelina te liturgijskog tekstila koji se nalaze u crkvama i pripadajućim objektima u svrhu izrade konzervatorsko-restauratorskih radova. Između ostalog, razgovaralo se i o prijedlozima sakralne građe za konzervatorsko-restauratorske radove za 2025. godinu. Irena Ivkić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Trinaest godina djelovanja Zajednice karmelskih laika |

Katoličke vijesti

Koncert Ljerke Očić na orguljama đakovačke katedrale |

Katoličke vijesti

Drugi korizmeni susret za studente i mlade u Osijeku |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti