Vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri na duhovnoj obnovi u Slanom – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri na duhovnoj obnovi u Slanom – Dubrovačka biskupija

Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Dubrovačke biskupije održana je u franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Slanome u subotu 17. veljače.

Na početku je prisutne pozdravio pročelnik Katehetskog ureda mr. don Marinko Šljivić i izrazio zahvalnost na odazivu dubrovačkom biskupu Roku Glasnoviću i fra Stipanu Klariću, gvardijanu samostana sv. Jeronima i župniku župe sv. Vlaha u Slanom, na gostoprimstvu i predvođenju duhovne obnove.

Biskup Glasnović uvodno  se osvrnuo na naziv duhovne obnove „Riječ Božja i vjera Crkve u životu kršćana“ te poručio kako je „vjera naš odgovor na Božji govor“. „S Božjom Riječju povezano je čitanje, slušanje i navješćivanje, mora biti onih koji će je navijestiti, ali i onih koji će je čuti i poslušati te će ih potaknuti na šutnju, molitvu, osobno svjedočenje, teološko produbljivanje, na promišljanje kako Riječ djeluje na osobu i kako, kroz koje procese, na kraju mijenja život“, istaknuo je biskup Glasnović.

Predvoditelj duhovne obnove Klarić u predavanju o preobražavajućoj snazi Božje Riječi kroz poruke proroka za život i poslanje vjeroučitelja pojasnio je prvo samo poslanje i ulogu proroka. Istaknuo je kako su proroci navjestitelji Božje riječi i da je inicijativa za njihovo djelovanje i poslanje uvijek dolazila odozgo, od Boga. Naziv prorok veže se uz akadski glagol nabu(m) što znači ‘vikati, navješćivati, imenovati’ te u Bibliji postoji više pojmova za proročku stvarnost. „Pojam proroka u naš je jezik došao od grčkog pojma profetes koji predstavlja izvedenicu glagola profemi sastavljenog od prefiksa pro koji znači ispred i glagola femi koji znači govoriti“, pojasnio je predvoditelj Klarić.

Na primjerima proroka Jeremije i proroka Jone prikazao je uloge proroka i kako su pristupali i vršili svoje poslanje. Tumačeći Knjigu o Joni ukazao je kako prorok Jona neuspješno bježi od zadaće koju mu Bog daje, kako je Jona na kraju nevoljko učinio ono što je Bog tražio od njega te koliko mu je bilo teško prihvatiti da je Bog milosrdan i da brine o svim narodima. Potaknuo je vjeroučitelje da promisle o svojem poslanju i ohrabrio ih da i oni svjedoče i naviještaju onima kojima su poslani, svojim učenicima, milosrdnog Boga.

Duhovna obnova je nastavljena pokorničkim bogoslužjem, ispovijedi i zajedničkim slavljem euharistije koje je predvodio biskup Glasnović u koncelebraciji s pročelnikom Šljivićem i župnikom Klarićem.

U homiliji biskup Glasnović je potaknuo na promišljanje o tome kakvu sliku Boga nosimo i u kojem je to odnosu prema našim međuljudskim odnosima koje imamo. Tumačeći poziv učenika Mateja – Levija kroz Carvaggiovu sliku ‘Pozivanje svetog Mateja’ i na temelju evanđelja dana, rekao je kako je na slici prikazano da Matej čini izbor – jednu ruku pruža prema Isusu, kao da odgovara na poziv, a drugu drži među novcima. „Današnji svijet umoran je patnje i križa, od jedni drugih, od samih sebe, od crnila i žutila, od ranjavanja, optuživanja, vrijeđanja, izdaje, parničenja, tuženja, zlostavljanja, predrasuda, nekulture, ovisnosti, grijeha, a možda i od Boga. Bog ne djeluje onako kako bih ja htio, on okreće obraz, govori o križu, zove grešnike… Naša slika o Bogu nije konačna i statička, ona je dinamična“, istaknuo je biskup Glasnović. U promišljanju o Matejevom pozivu pojavljuje se pitanje „Biti ili imati?“. Navodeći primjer jednog pisca koji je rekao da ‘nikad nikome neće poželjeti zlo, ali ako bi ikada morao onda bi poželio da nakupi bogatstva jer će ga to raščovječiti, dehumanizirati’, biskup se osvrnuo na klimu odbacivanja, otkazivanja i preziranja te poručio „Isus primjećuje sve nas, zove nas… Isus nas zove na put promjene.“

Uspoređujući odnos pojedinca s Bogom i ljudima, primijetio je kako će osoba lakše priznati svoju grešnost pred Isusom, nego li u svojim međuljudskim odnosima jer se često postavljamo na bolje mjesto u odnosu prema drugima te je naglasio važnost molitve jer je nam ona omogućuje pravi susret s Bogom kojim nam može donijeti promjenu.

Duhovna obnova je završena zajedničkim ručkom i druženjem.

Ova duhovna obnova ujedno je bila i drugo Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije, a organizatori su Katehetski ured Dubrovačke biskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tea Kuzek Marević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NAJAVA Svakog 20. u mjesecu kod isusovaca – molitva na čast o. Ante Gabrića – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Proslava Sv. Antuna u crkvi sv. Ante u Korčuli – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

“Naš put u Emaus”: Troje hodočasnika o Putu sv. Jakova – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti