Objavljena ‘Nova crkvena pjesmarica’ u izdanju Kršćanske sadašnjosti
Biskupska konferencija BiH

Objavljena ‘Nova crkvena pjesmarica’ u izdanju Kršćanske sadašnjosti

U našem susretu s Bogom pjesma zauzima važno mjesto. Crkva, kao zajednica vjere, pjesmom izražava svoju unutrašnju radost i tjeskobu, pjesmom slavi Boga i njemu se moli. U radosnoj, iskrenoj i dubokoj molitvenoj pjesmi, vjernička se duša otvara Božjem dolasku te biva plemenitija i bolja.

Kršćanska sadašnjost objavila je II. izdanje djela Nova crkvena pjesmarica – namijenjena je puku, a priredio ju je Institut za crkvenu glazbu. Zbog toga su za izbor skladbi došle u obzir popijevke koje su nastale na tekstove obnovljenog bogoslužja, hrvatske pučke popijevke i oni vrijedni napjevi pod koje je bilo moguće potpisati tekstove obnovljenog bogoslužja. Izbor je, dakle, obuhvatio i dosadašnje i novonastale popijevke koje su prikladne za bogoslužje, koje puk u cjelini može dobro otpjevati i koje se uklapaju u slijed glazbenog stvaralaštva hrvatskog naroda.

Pjevanje daje molitvi Crkve posebnu izražajnost, snagu, djelotvornost i svečanost. Ono je potpuniji izraz čovjeka negoli sama govorena riječ.

Inače, Nova crkvena pjesmarica izdana je 1974. godine, nakon liturgijske obnove Drugog vatikanskog koncila, te nastoji slijediti njegova načela i upute. Koncilska liturgijska obnova posvećuje mnogo brige liturgijskoj glazbi. Uredba o svetom bogoslužju sadrži o njoj čitavo poglavlje, u kojem iznosi njezina temeljna načela, a više pokoncilskih dokumenata ta načela pobliže tumači.

Pjesmarica donosi sve što je u našoj liturgijsko-glazbenoj baštini pronađeno vrijednim i prikladnim da ostvari one ciljeve, koje obnovljeno bogoslužje očekuje od pjevanja. Donosi izbor ulaznih, darovnih i pričesnih pjesama te pripjevnih psalama za cijelu liturgijsku godinu, a može se pronaći u svim knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

U izdanju Kršćanske sadašnjosti zainteresirani za crkvenu glazbu pronaći će i druga prikladna izdanja poput četiri nove Muke Gospodina našega Isusa Krista koje su objavljene kao zasebni svesci u A4 formatu tako da će se njima korisno i praktično moći poslužiti i pjevači i zborovođe.

Muke po Mateju, Marku, Luki i Ivanu donose koralni napjev, s time da su dodane mogućnosti za varijaciju zborskoga izvođenja. Također, u Kršćanskoj sadašnjosti objavljena su i djela Zaklone moj, utvrdo moja (Psalmi uglazbljeni za svečaniju liturgiju), pjesmarica Prepusti Gospodinu putove svoje (Psalmi uglazbljeni za svečaniju liturgiju), Vazmeni hvalospjev i druga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Veliki tjedan i Uskrs u sarajevskoj katedrali

Katoličke vijesti

U banjolučkoj katedrali svečano proslavljeni obredi uskrsnog bdjenja

Katoličke vijesti

Glazbenici iz Posavine nastupili na Don Bosco festu 2024

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti