Objavljena knjiga Tomáša Halíka „Popodne kršćanstva“
Biskupska konferencija BiH

Objavljena knjiga Tomáša Halíka „Popodne kršćanstva“

Kršćanska sadašnjost objavila je knjigu Tomáša Halíka „Popodne kršćanstva. Hrabrost za promjenu“.

Tomáš Halík jedan je od najznačajnijih religijskih autora našeg vremena. U knjizi „Popodne kršćanstva“ analizira trenutačno krizno stanje kršćanstva i kršćanskih Crkava pozivajući na suprotstavljanje egocentrizmu, kolektivnom narcizmu, klerikalizmu, izolacionizmu i provincijalizmu u društvu. Njegov zaključak, te ujedno premisa od koje valja krenuti, glasi: kršćanstvo je zapalo u paralizirajuću „podnevnu pospanost“ i to mu priječi da bude bitna i oblikovna snaga u društvu.

No Halík ipak vidi svjetlo nade u teškim vremenima i vjeruje da obitelj čovječanstva može ići prema civitas oecumenica – kulturi komunikacije i uvažavanja – u čemu kršćanstvo ima važnu ulogu. Upućuje na mogućnost ulaska u novo „popodnevno“ razdoblje povijesti kršćanstva. Riječ je o zrelom kršćanstvu koje bi napokon ispunilo svoje određenje u svijetu, poticalo i promicalo živu i osjetljivu duhovnost, započelo treće prosvjetiteljstvo i stvarno postalo zajednica i zajedništvo puta s današnjim ljudima; zajednica koja zna slušati i uči razumijevati.

Tomáš Halík, rođen 1948. u Pragu, katolički je svećenik, sociolog i filozof. Pod utjecajem Chestertona i Grahama Greena obratio se na katoličku vjeru kada je imao 18 godina. Studirao je i doktorirao na Karlovom sveučilištu u Pragu 1972. godine. Zbog svojega govora o istini, koji je održao pri obrani doktorata, dolazi u sukob s komunističkim vlastima u Čehoslovačkoj i biva mu zabranjeno akademsko djelovanje. Premda izopćen, priznat je i cijenjen u intelektualnim krugovima te tijekom osamdesetih godina pokreće brojne inicijative iz područja vjerske, društvene i kulturne slobode. Autor je brojnih knjiga prevedenih na svjetske jezike te dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena je njegova knjiga „Želim da postojiš. O Bogu ljubavi“ (2022.). (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Melkitska grkokatolička Crkva slavi 300. obljetnicu obnove katoličkog zajedništva

Katoličke vijesti

Knjiga ‘Kako danas govoriti o Bogu’ uz 40% popusta za članove kluba Verbum

Katoličke vijesti

Biskupi BK BiH i HBK slavili Misu s vrhbosanskom bogoslovnom zajednicom uoči zajedničkog zasjedanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti