Papa: Marksisti i kršćani, borite se zajedno protiv nezakonitosti, korupcije i zloporabe vlasti
Biskupska konferencija BiH

Papa: Marksisti i kršćani, borite se zajedno protiv nezakonitosti, korupcije i zloporabe vlasti

Papa Franjo je danas prije opće audijencije primio predstavnike projekta Dialop Transversal dialogue, inicijative nastale 2014. između socijalista i kršćana za zajedničku etiku. Potaknuo ih je graditi bolju budućnost za svijet “podijeljen ratovima i polarizacijom” i obratiti pozornost na siromašne, migrante, nezaposlene, beskućnike: one koje su diktature iz prošlosti ubijale, a “kultura odbacivanja” danas odbija. Uputio je i apel političarima: “Ne dopustite da financije i tržište diktiraju zakon, piše Vatican News.

Siromašni, nezaposleni, beskućnici, imigranti, izrabljivani i svi koje su diktature iz prošlosti ubijale, a sadašnja “kultura odbacivanja” pretvara u otpad; razina civilizacije društva mjeri se postupanjem prema njima. Papa Franjo je ponovno istaknuo središnje mjesto ranjivih, kao i hitno potrebno suzbijanje trostrukoga zla korupcije, zloporabe vlasti i nezakonitosti – u politici, kao i u društvu – u govoru kojim se danas obratio predstavnicima Dijaloškoga projekta Dialop Transversal.

Riječ je o projektu dijaloga između socijalista/marksista i kršćana u svrhu oblikovanja zajedničke društvene etike za Europu koja je u potrazi za identitetom, u čijem je središtu integralna ekologija između socijalnoga nauka Crkve i marksističke društvene kritike. Inicijativa je nastala 2014. nakon susreta pape Franje s Alexisom Tsiprasom, tadašnjim predsjednikom stranke Syriza a potom grčkim premijerom od 2015., zatim Walterom Baierom, predsjednikom Stranke europske ljevice i Franzom Kronreifom iz Pokreta fokolara.

Sanjati bolji svijet

Papa Franjo je danas prijepodne, prije opće audijencije primio 15 članova projekta – 7 predstavnika ljevice i 8 predstavnika katolika iz raznih europskih zemalja – te s njima podijelio, s jedne strane žalost zbog svijeta koji je danas podijeljen ratovima i polarizacijama, a s druge poticaj da gledaju u budućnost i pokušaju zamisliti bolji svijet.

Mi Argentinci kažemo: no te arrugues, izraz koji znači nemoj se povući. To je poticaj koji upućujem i vama: nemojte se povući, nemojte odustati, nemojte prestati sanjati bolji svijet.

Sloboda, jednakost, dostojanstvo, bratstvo

U mašti se, naime, susreću inteligencija, intuicija, iskustvo i povijesno pamćenje kako bi stvarali, odvažili se i riskirali – istaknuo je Papa, podsjećajući koliko su puta, tijekom stoljeća, upravo veliki snovi o slobodi i jednakosti, dostojanstvu i bratstvu, ogledalo Božjega sna, potaknuli prekretnice i napredak.

U toj perspektivi, tri su stava na koje je Papa uputio predstavnike projekta Dialop kako bi nastavili svoje zauzimanje: na hrabrost za razbijanje shema, na pozornost prema slabima i na promicanje zakonitosti.

Promijeniti smjer

Imati hrabrosti razbiti sheme znači otvoriti se, u dijalogu, novim putovima.

U vremenu obilježenom na različitim razinama sukobima i podjelama, nemojmo izgubiti iz vida ono što se još može učiniti kako bismo promijenili smjer.

Nasuprot krutim pristupima koji razdvajaju, njegujmo razgovor i slušanje otvorena srca, ne isključujući nikoga, na političkoj, društvenoj i vjerskoj razini, kako bi prinos sviju, u njegovoj konkretnoj posebnosti, bio pozitivno prihvaćen u procesima promjene za koju je vezana naša budućnost – napomenuo je papa Franjo.

‘Ne’ zakonima financija i tržišnih mehanizmima

Potom je potaknuo da uvijek obraćaju pažnju na slabije jer mjera civilizacije vidi se po tomu kako se postupa s najranjivijima: siromašnima, nezaposlenima, beskućnicima, migrantima, izrabljivanima i svima koje kultura odbacivanja pretvara u otpad. Odmah je dodao, podsjećajući na nedavnu prošlost: “Nemojmo zaboraviti da su velike diktature, sjetimo se nacizma, odbacivale ranjive, ubijale ih i odbacivale. Potom se obratio onima koji imaju političku odgovornost :

Politika koja je uistinu u službi čovjeka ne može dopustiti da joj diktiraju financijski i tržišni mehanizmi.

Solidarnost, kao i moralna vrlina, potreba je pravednosti, koja zahtijeva ispravljanje iskrivljenja i pročišćavanje namjera nejednakih sustava, također kroz radikalne promjene viđenja u dijeljenju izazova i resursa među ljudima i među narodima – primijetio je Papa te one koji se zalažu na tom području nazvao “društvenim pjesnicima”, jer – kako je rekao – poezija je kreativnost, a ovdje je riječ o stavljanju kreativnosti u službu društva, kako bi ono bilo ljudskije i bratskije.

​Suzbijati korupciju i nezakonitost

Posljednja je točka, na kraju, zakonitost. Suprotstavite se zlu korupcije, zloporabe vlasti i nezakonitosti – potaknuo je papa Franjo te objasnio – jer samo se u poštenju, naime, mogu uspostaviti zdravi odnosi i može se surađivati ​​s povjerenjem i učinkovitošću u izgradnji bolje budućnosti.

Stoga je zahvalio prisutnima za hrabrost u zauzimanju za pravedniji i mirniji svijet, za dijalog koji je uvijek toliko potreban te im na kraju poželio da evanđelje Isusa Krista uvijek nadahnjuje i osvjetljava njihovo istraživanje i njihovo djelovanje. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa talijanskim obrtnicima: Svijetu su potrebni obrtnici mira i bratstva

Katoličke vijesti

U biskupiji Columbus u SAD-u broj bogoslova se u posljednje dvije godine gotovo udvostručio

Katoličke vijesti

Zrcala i sjene vjere – nova knjiga o vjeri iz pera dviju mladih znanstvenica

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti