Novozelandskom kardinalu dopušteno da se vrati u službu nakon istrage o zlostavljanju Vatikana i policije
Svijet

Novozelandskom kardinalu dopušteno da se vrati u službu nakon istrage o zlostavljanju Vatikana i policije

Novozelandski umirovljeni nadbiskup Wellingtona dobio je dopuštenje da se vrati u službu nakon vatikanske istrage o žalbi na povijesno zlostavljanje.

Kardinal John Dew odstupio je od službe tijekom revizije prema proceduralnim normama utvrđenim papinskim dokumentom “Vos Estis Lux Mundi” i ranijom policijskom istragom o pritužbi za seksualno zlostavljanje nad maloljetnicom tijekom vremena dok je bio pomoćnik svećenika 1970-ih.

Kardinal je odlučno odbacio optužbe, a 10-mjesečna policijska istraga završila je ranije ove godine bez podizanja ikakve optužnice protiv prelata.

“Kardinal John stajao je po strani od svih javnih crkvenih aktivnosti tijekom policijske istrage”, rekao je nadbiskup Paul Martin iz Wellingtona u izjavi od 5. lipnja. “Uz dovršetak crkvenih postupaka i bez predloženih daljnjih radnji, kardinal John može nastaviti javne crkvene aktivnosti.”

Martin obavijestio je nadbiskupiju o pokretanju crkvene istrage u otvorenom pismu 7. ožujka, nakon medijskih izvješća o optužbama.

U to je vrijeme Dew rekao da je obaviješten o optužbi dan nakon najave njegova umirovljenja 5. svibnja 2023., budući da je navršio 75 godina, kada kanonsko pravo zahtijeva od biskupa da podnesu svoju ostavku papi.

Rekao je da ne poznaje osobu koja je iznijela optužbe i da je nikada nije upoznao.

“Optužba protiv mene je lažna, može doći iz bunara tjeskobe i tuge proizašle iz drugih razloga”, rekao je kardinal u izjavi u ožujku.

“Iskreno sam svjestan koliko je ovo uznemirujuće za mnoge: preživjele koji su mi ukazali povjerenje, našu crkvenu zajednicu, moju obitelj i prijatelje. Još jednom tvrdim da su svi slučajevi zlostavljanja pogrešni”, rekao je kardinal.

“Nadam se i molim da će sve žrtve zlostavljanja pronaći mir i ozdravljenje”, dodao je kardinal.

U ožujku, Newshub. — novozelandska novinska stranica — izvijestila je da je Dew istraživala policija.

Prema Newshubu., istragu je pokrenuo Steve Carvell, koji je tvrdio da su ga zlostavljali tadašnji otac Dew i još jedan svećenik, otac Noel Donoghue, kada je bio 7-godišnjak u sirotištu St. Joseph’s u Upper Huttu.

Policija je istražila Carvellovu pritužbu, ali nije podigla optužnicu, rekavši da “nisu mogli pronaći dovoljno dokaza”.

Newshub. izvijestio je 5. lipnja da je Carvell novinarima rekao da ga Vatikan nikada nije kontaktirao u sklopu svoje revizije. “Kako uopće možete imati reviziju kad ne razgovarate s podnositeljem pritužbe?” On je rekao.

Carvell je tvrdio da nikada nije bio obaviješten kako će se pregled provesti ili koji su dužnosnici u Rimu bili uključeni.

Dew je bio predsjednik Biskupske konferencije Novog Zelanda od 2009.-2016. i 2020.-2023. Služio je kao nadbiskup Wellingtona gotovo 20 godina, a papa Franjo ga je proglasio kardinalom 2015.

“Ovo je bila uznemirujuća situacija i bolna za sve uključene. Crkva je pružila pastoralnu skrb i podršku onima koji su bili uključeni i nastavlja to činiti”, rekao je Martin 5. lipnja. “Molio bih da nastavimo moliti za sve one koji su pogođeni i ponuditi podršku gdje god možemo.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Augustine Institute sa sjedištem u Denveru će se sljedećih mjeseci preseliti u područje St. Louisa

Katoličke vijesti

Crkveni vođa u Australiji napadnut tijekom bogoslužja

Katoličke vijesti

Katolička skupina protiv smrtne kazne nastoji ‘transformirati kriminalni sustav’ u obrani života

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti