Bivši zaposlenik Vatikana uhićen zbog pokušaja prodaje Berninijevog rukopisa
Kršćanski život

Bivši zaposlenik Vatikana uhićen zbog pokušaja prodaje Berninijevog rukopisa

Bivši zaposlenik Bazilike svetog Petra nalazi se u pritvoru u Vatikanu nakon što je navodno uhvaćen u operaciji koju je orkestrirao Vatikan i koja uključuje prodaju rukopisa talijanskog baroknog majstora Giana Lorenza Berninija.

Osumnjičenik, bivši zaposlenik Fabbrice di San Pietro — ureda odgovornog za održavanje bazilike — navodno je pokušao prodati rukopis od 18 stranica, koji je nestao u arhivi, natrag bazilici.

Talijanski list Domani prvi je vijest o uhićenju objavio 6. lipnja, a kasnije ju je potvrdilo i vatikansko tužiteljstvo.

Iako nije jasno gdje je rukopis nabavljen, Domani je izvijestio da je osumnjičenik uhićen 27. svibnja nakon izmišljene transakcije u kojoj je kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik Bazilike svetog Petra, zamijenio ček od 120.000 eura (oko 130.700 USD) za rukopis . Po izlasku sa susreta s kardinalom, osumnjičenik je priveden, ispitan i uhićen.

Prema Vatican Newsu, kaže se da rukopis opisuje specifikacije za pozlaćivanje frizova na više od 90 stopa visokom baldahinu ili baldahinu koji se nadvija nad glavnim oltarom Bazilike svetog Petra; baldahin je dizajnirao i konstruirao Bernini početkom 17. stoljeća.

Rukopis se ponovno pojavio 2021. kada je njegova fotokopija korištena u knjizi o Berniniju. Osumnjičenik je bio urednik sveska i nakon njegova objavljivanja započeo je pregovore s bazilikom o prodaji rukopisa, izvijestile su Vatican News.

Dodaje se da se osumnjičenik trenutno nalazi u pritvoru vatikanskih žandara i da je podvrgnut dvama ispitivanjima. Očekuje se da će Alessandro Diddi, glavni vatikanski tužitelj, odluku o podizanju optužnice donijeti tijekom tjedna od 10. lipnja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svjedočanstvo o životu bebe Lea

Katoličke vijesti

Katolički biskupi diljem Afrike kažu da se istospolni blagoslovi ‘ne mogu provoditi’ na kontinentu

Katoličke vijesti

Helena Anušić » Autori

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti