Nova serija nada se da će nadahnuti roditelje katolike da ‘u potpunosti prigrle svoj poziv’
Svijet

Nova serija nada se da će nadahnuti roditelje katolike da ‘u potpunosti prigrle svoj poziv’

Osoblje CNA, 17. veljače 2024. / 07:00 ujutro

Jeste li ikada bili roditelj koji stalno tjera svoje dijete s mise zbog pauze za kupaonicu ili zbog napadaja plača? Ili ste proveli puno vremena sjedeći u klupi dajući svom djetetu sve što možete pronaći da ga ili nju zabavite i utišate tijekom mise? Ako ste roditelj katolik, odgovor na ova pitanja vjerojatno je odlučno “da”.

Potaknuti i osnažiti roditelje na njihovom putu prenošenja vjere na sljedeću generaciju, Augustinov institut i Katoličke klice okupili su se kako bi stvorili seriju od šest epizoda koja ističe roditelje katolike kao primarne odgajatelje vjere za svoju djecu. Zove se “Roditelj katolik” i sada je dostupan za gledanje FORMIRAN.

Nancy Bandzuch je katolkinja, majka šestero djece i osnivačica Catholic Sprouts, organizacije koja pruža obrazovne i katehetske alate osmišljene kao pomoć roditeljima u poučavanju vjere kod kuće. Razgovarala je s CNA o vlastitom iskustvu pokušaja poučavanja vjeri svoje djece i kako je to nadahnulo posao kojim se danas bavi.

“Biti roditelj katolik bilo je puno teže nego što sam mislio da će biti”, rekao je Bandzuch. “Očekivao sam da će se podučavanje vjere činiti prirodnim i organskim, ali nije.”

Dodala je: “Kako je naša obitelj rasla, osjećalo se kao da netko uvijek plače, a moja je narav bila mnogo kraća nego što sam mislila da će biti. Svaki put kad sam pokušao poučavati vjeru, to se raspalo i osjećao sam se kao neuspjeh.”

Iz očaja, Bandzuch je pokrenula kratki, petominutni podcast za svoju djecu. Objasnila je da želi nešto što bi svi mogli slušati dok se spremaju ručkovi i da će “posaditi jedno malo sjeme vjere”. Ovi kratki podcastovi bili bi katalizator za pokretanje Catholic Sprouts.

“Nakon nekog vremena, odlučio sam podijeliti podcast sa svijetom, i pokazalo se da nisam bio jedini koji se borio s podučavanjem vjere. Pet godina kasnije, ‘Catholic Sprouts Podcast’ preuzet je više od 12 milijuna puta, slušaju se obitelji i učionice iz cijelog svijeta, a sada nudimo puno drugih tiskanih materijala za roditelje za korištenje kod kuće dok nastoje poučavati vjeru”, rekla je.

Bill i Nancy Bandzuch u novoj seriji
Bill i Nancy Bandzuch u novoj seriji “The Catholic Parent” na FORMED-u. Zasluge: Augustinov institut

Inspiracija za seriju “Roditelj katolik” došla je iz “želje da se prikažu i rasprave o stvarnim poteškoćama i blagoslovima biti roditelj katolik”, rekao je Bandzuch.

“Željeli smo stvoriti nešto što će svi katolički roditelji vidjeti i s čim će se odmah povezati. Prečesto mediji koji se proizvode oko katoličkih obitelji prikazuju ‘sjajni ideal’, dok su u stvarnosti sve naše obitelji nesavršene”, izrazila je.

„Pa ipak, kao što ova serija pokazuje, upravo u našoj slomljenosti i nesavršenosti Bog nas poziva na svetost kroz obitelj.“

Epizode traju otprilike 20 minuta i uključuju svjedočanstva šest katoličkih obitelji i učenja oca Johna Nepila, STD; sestra Rachel Marie, OP; i sestra Francesca Igweilo, OP. Epizode također pokrivaju teme kao što su naše nedjeljne obveze, ispovijed, obiteljska molitva, velikodušnost, žrtva i predaja vjere.

Bandzuch je objasnio da su ove specifične teme odabrane iz želje da se “stvori sadržaj koji je 100% u skladu s učenjima Katoličke crkve, pa smo odabrali propise Crkve kao nacrt za seriju.”

“Tome smo dodali zadatke koji su posebno dodijeljeni roditeljima u katekizmu: poučavanje vjere i vođenje obitelji u molitvi”, dodala je. “’The Catholic Parent’ je stoga istraživanje o tome kako su roditelji pozvani živjeti temeljna djela naše vjere na jedinstven i lijep način.”

Na pitanje zašto su ove teme toliko važne da u njima sudjeluju roditelji sa svojom djecom, Bandzuch je naglasio da smo se „kao katolici izdvojili i na mnogo načina od nas se traži da živimo život koji se u današnjem svijetu smatra radikalnim. ”

“Mnoga važna istraživanja pokazala su da ako djeca ne uče vjeru kod kuće od svojih roditelja, vrlo je mala vjerojatnost da će ostati katolici”, rekla je. “Veliki broj djece koja su ‘odrasla kao katolici’ napuštaju vjeru svaki dan, a jedini način da se to promijeni je preko roditelja.”

“Način na koji katolički roditelji javno ispovijedaju svoju vjeru pred svojom djecom iznimno je važan ne samo za svetost njihove obitelji nego i za svetost ovoga svijeta.”

Nakon gledanja serije, Bandzuch se nada da će gledatelji “vidjeti sebe i vlastite borbe”.

“Prečesto se osjećamo sami. Pretpostavljamo da je drugima lakše ili bolje rade posao. To nije istina”, objasnila je. “Svi se mi borimo dovesti malu djecu na misu. Svi se bojimo ući u ispovjedaonicu. Davanje desetine svima je teško i nitko ne uživa u postu. Niste sami i da, te su stvari teške, ali ne možemo tu stati.”

“Nadamo se da će roditelji početi uviđati privilegiju biti roditelj katolik i potpunije prigrliti svoj poziv”, rekao je Bandzuch.

A za one roditelje koji su pod stresom ili željni ići na misu sa svojom djecom, Bandzuch je podijelio ovaj savjet: “Bez obzira na to kako se osjećamo ili kako se naša djeca ponašaju, Isus Krist, Gospodar svemira, prisutan je na žrtvi misu. To bi trebao biti razlog da svake nedjelje idemo na misu. On je tamo!”

„Čak i ako ne čujete ni riječ homilije, morate otjerati djecu u kupaonicu tijekom posvete ili stariji župljanin kaže nešto ružno o vašoj djeci, to ne mijenja činjenicu da je Krist tu. Kada nastavimo ići na misu kroz teške godine odgoja djece, to pokazuje našoj djeci da vjerujemo u to i da nas ništa neće spriječiti da budemo u prisutnosti našega Gospodina.”

Možete saznati više o seriji “Roditelj katolik”. ovdje.

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Ambongo izražava zabrinutost zbog porasta nasilja u istočnom dijelu DR Konga

Katoličke vijesti

Biskupi u Boliviji pokrenuli proces digitalizacije u biskupijama – Vatican News

Katoličke vijesti

Pobjednik, pobjednik, Rice-A-Roni večera? Bishops se kladio na Super Bowl

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti