Novi izazovi za katolike Pakistana
Biskupska konferencija

Novi izazovi za katolike Pakistana

U izdanju lista “L`Osservatore Romano” od 18. svibnja 2024., objavljeni su glavni naglasci iz intervjua s mons. Josephom Arshadom, predsjednikom Pakistanske biskupske konferencije i nadbiskupom Islamabad-Rawalpindija, kojeg je dao vatikanskim medijima za vrijeme svoga posjeta Rimu u četvrtak, 16. svibnja. Inače, mons. Arshad je od 2010. obnašao službu prvog savjetnika i zamjenika šefa misije u Apostolskoj nuncijaturi u Bosni i Hercegovini sve do srpnja 2013. kada ga je papa Franjo imenovao biskupom biskupije Faisalabad u njegovoj rodnoj zemlji Pakistanu.

Pakistan je zemlja s visokom stopom rasta stanovništva, koja već doseže broj od 230 milijuna stanovnika, zbog čega Katolička Crkva nastavlja svoj rad na području obrazovanja kroz otvaranje novih škola. Nadbiskup Islamabad-Rawalpindija i predsjednik Pakistanske biskupske konferencije, mons. Joseph Arshad, u četvrtak 16. svibnja, tijekom svoga posjeta Rimu, dao je intervju vatikanskim medijima o neumornom zalaganju katoličke manjine u Pakistanu te se susreo s posebnim izaslanikom talijanske vlade za promicanje vjerskih sloboda Davidom Dionisijem. Među središnjim temama susreta bio je pristup obrazovanju za najugroženije, za djecu koja pripadaju skupinama u nepovoljnom položaju te za one koji žive u udaljenim područjima ili u ekstremnom siromaštvu. “Danas je polovica stanovništva Pakistana još uvijek nepismena, a među kršćanima je još veći broj ljudi bez obrazovanja”, objasnio je Nadbiskup, koji je zatim podsjetio na tradicionalno zalaganje mjesne Crkve na području obrazovanja. “Moramo izgraditi više škola” – primjećuje Nadbiskup – “jer se svi gradovi u Pakistanu šire, a Crkva i dalje mora pridonositi obrazovanju pakistanskog naroda. Katoličke škole su otvorene i za pripadnike drugih vjerskih zajednica, što se može vidjeti iz činjenice da su većina onih koji pohađaju naše škole muslimani te se prepoznaje da nudimo više standarde obrazovanja.”

Mons. Arshad zatim se usmjerio na Godinu obitelji koju je Katolička Crkva u Pakistanu proslavila 2023. godine. “Moramo se vratiti promišljanju pitanja obitelji”, navodi mons. Arshad. “S vremenom se život promijenio: širenje digitalnog života i brži tempo života u društvu čine potrebu za hitnim povratkom obitelji. Bila je to prilika za razgovor o kršćanskim obiteljskim vrijednostima, poput obećanja koje muž i žena daju u trenutku vjenčanja. O tome sam mogao govoriti i na nacionalnoj televiziji i bila je to vrlo lijepa godina za moju biskupiju”.

Nadbiskup se u intervjuu na kraju dotaknuo teme o važnosti međureligijskog dijaloga i pitanja procesa beatifikacije Akasha Bashira. “Međureligijski dijalog je vrlo važan. Mnogo se toga promijenilo otkad sam bio dijete u Pakistanu, kada nije bilo mogućnosti da kršćani posjećuju džamije, a muslimani crkve. No, vjerujem da je još dug put pred nama, jer dijalog mora prodrijeti među obične ljude, u društvo. Vjerska sloboda je vrlo važna.”

U vezi s proglašenjem blaženim Bashira, mladog dvadesetogodišnjeg Pakistanca koji se žrtvovao 15. ožujka 2015. u Lahoreu kako bi zaustavio terorista koji je htio izvršiti masakr u crkvi sv. Ivana, Nadbiskup primjećuje: “Za nas kršćane on je vrlo važna osoba, jer je dao svoj život u obrani Crkve i kršćana. Za naše mlade on je heroj, a za nas on je primjer poziva da damo svoj život za Isusa i svjedočimo da je Bog ljubav.”


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​AUDIO: Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio Misu Večere Gospodnje u sarajevskoj katedrali

Katoličke vijesti

Papa Franjo anglikanskim primasima: Prvo brat, onda sustav

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić krizmao 44 krizmanika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti