Kakav je Duh Sveti?
Europa

Kakav je Duh Sveti?

Nacionalni katolički registar, 19. svibnja 2024. / 06:00 ujutro

Nedjelja 19. svibnja je nedjelja Duhova, a misna čitanja — Dj 2,1-11; Psalam 104:1, 24, 29-31, 34; 1. Korinćanima 12,3-7, 12-13; i Ivan 20:19-23 predstaviti niz simbola Duha Svetoga: jak, tjerajući vjetar; vatreni jezici; rase ujedinjene; i dah Isusov na apostole.

Duh Sveti je poput snažnog vjetra koji goni, jer Duh Sveti ima jasan smjer i želi svakoga povesti tamo sa sobom. Vjetar je nevidljiva sila koja osvježava; tako i Duh Sveti.

Duh Sveti je ognjeni jezik; ne šumska vatra koja uništava, ne nepomična vatra uz koju se moramo stisnuti, nego vatra koja nam je darovana, koja preobražava ono što dotakne.

Duh Sveti spaja ljude i ruši prepreke. Kada sveti Petar progovara nakon što je primio Duha Svetoga, govori smjelo, odlučno, ali i privlačno, privlačeći mnoge vjeri. On ne osuđuje, ne vrijeđa i ne rastjeruje ljude zbog njihove slabosti; izaziva ih i poziva na veličinu, svakog na svom jeziku.

Duh Sveti je dah Božji u nama. On diše na svoje apostole i daje im sposobnost opraštanja grijeha. On diše i na nas, a i mi postajemo njegovi predstavnici. “Jer u jednom smo Duhu svi kršteni u jedno tijelo, bili Židovi ili Grci, robovi ili slobodnjaci, i svi smo napojeni jednim Duhom”, kako kaže drugo čitanje.

Katekizam Katoličke Crkve (br. 694–700) spominje druge simbole Duha Svetoga vrijedne razmatranja:

Duh Sveti je poput vode. Voda ispunjava sve; nježna je poput rose ili jaka poput poplave; prodire u ono što će mu dopustiti, donoseći život, i gura u stranu ono što neće.

Duh Sveti je pomazanje, sakramentalni pečat. Duh nas obilježava kao Božje, ugrađuje nas u svoju obitelj i povezuje sa svojom družinom svetaca.

Duh Sveti je poput oblaka i svjetla. Duh je poput oblaka jer je Bog misterij i poput svjetla jer “misterij” znači da je previše briljantan da bismo ga mogli u potpunosti shvatiti.

Duh Sveti je kao ruka ili prst. On je ruka koja radi, pruža, liječi i blagoslivlja.

Duh Sveti je poput goluba. Golub može letjeti visoko ili hodati lagano, a njegova je ljepota suptilna i umirujuća.

Također možete čuti kako svi ovi simboli snažno odjekuju u britanskoj molitvi iz 13. stoljeća koju je sveti Ivan Pavao II. molio kada je posjetio Veliku Britaniju:

Operite ono što je nečisto.

Zalijte ono što je presušeno.

Izliječi ono što je bolesno.

Savijte ono što je kruto.

Zagrijte ono što je hladno.

Ispravi što je krivo.

Ova priča je izvorno objavljen u National Catholic Register, CNA-inom sestrinskom partneru za vijesti, 15. svibnja 2016., a CNA ga je ažurirao i prilagodio.

Tom Hoopes

Tom Hoopes je stalni pisac i potpredsjednik za odnose s fakultetima na Benedictine Collegeu, gdje predaje na Odsjeku za novinarstvo i masovne komunikacije.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Demokrati pokreću savezni zakon koji zabranjuje materijale o pobačaju u američkoj pošti

Katoličke vijesti

Sjemeništari prve godine od jeseni će se isključiti iz tehnologije u sjemeništu u Detroitu

Katoličke vijesti

Francuski biskupi osuđuju Macronov zakon o potpomognutom samoubojstvu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti