Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija BiH

Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Izišao je novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 26. travnja 2024., izvijestili su iz Uredništva.

Novi broj otvara se tekstom s „Vjeronaučne olimpijade“ kao socijalnoga nauka Crkve na djelu.

Približavanje izbora za Europski parlament i nedavno usvajanje rezolucije da se pravo na pobačaj uvrsti u Povelju Europske unije o temeljnim pravima povod su da se pozornost posveti procesu izmjene temeljnih ustrojbenih dokumenata Unije: Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije. O toj je temi Glas Koncila razgovarao s Jerzyjem Kwasniewskim, suosnivačem poljskoga instituta Ordo Iuris koji je nedavno iznio kritiku na spomenute promjene.

I sama prošavši teško iskustvo triju pobačaja, ovisnosti i beskućništva, zagovarateljica zaštite života Patricia Sandoval u središnjem intervjuu govori o susretu s Bogom i svojem svjedočenju koje je spasilo tisuće života. „Pokret za život ne spašava samo pojedince, nego čitave naraštaje. Vjerujem da je pobačaj općenito ukorijenjen u strahu“, neke su od izjava žene koja također govori o vlastitom proživljavanju poslijepobačajnoga sindroma. „Industrija pobačaja obično ne želi da žene i muškarci znaju za štetu koju pobačaj izaziva – mentalnu, emocionalnu, čak i fizičku. Nikada ne govore o poslijepobačajnom sindromu“, kaže sugovornica. A govori i o „pravoj prevenciji“, „kad uredimo svoj život prema vrlini čistoće i kad znamo kako vrjednovati majčinstvo“.

U mozaik žitelja Lipovljana, „zapadnih vrata“ Slavonije u koje putuje ovotjedna reportaža, uklapa se i zajednica od stotinjak aktivnih vjernika grkokatolika, potomaka Ukrajinaca koji su prije više od 130 godina u hrvatske krajeve došli iz nekadašnje Galicije i podnožja Karpata. Zajednicu Ukrajinaca grkokatolika u Lipovljanima pogađaju i demografske boljke, a onda i proces asimiliranja u većinsko rimokatoličko stanovništvo. Župa Bezgrješnoga začeća Presvete Bogorodice i Kulturno društvo Karpati okosnice su koje čuvaju identitet i vjeru lipovljanskih grkokatolika.

Uz blagdan bl. Ozane Kotorske u teološkom osvrtu se promišlja što neraspadnuto tijelo te prve hrvatske blaženice poručuje današnjemu čovjeku koji je s jedne strane zaokupljen svojim tijelom i promiče kult tijela. S druge strane to isto tijelo degradira na razinu trgovačke robe.

Autorica knjige Stvorene smo za nebo Tea Perović, majka četiriju djevojčica, svjedoči o iskustvu borbe sa zloćudnom bolešću, duhovnom ozdravljenju i majčinstvu. „Sada se svaki dan osjećam kao da sam došla s duhovne obnove“, poručila je sugovornica.

Uredništvo Maloga Koncila posjetilo je Osnovnu školu „Dominik Savio“ na zagrebačkoj Knežiji što je bila prilika za razgovor s ravnateljicom škole Danijelom Zrinski Brnušak. Otkrila je kako živi i djeluje radosno okružje škole u kojoj i učionica i igralište grade zajedništvo, a svaki dan započinje s „riječju za dobro jutro“.

Petstota obljetnica izlaska Machiavellijeve komedije Mandragole prigoda je za promišljanje što danas može poručiti filozof „cilja koji opravdava sredstvo“ o savjesti političara i politici kao prljavu poslu. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Program 35. Mladifesta u Međugorju

Katoličke vijesti

Još jedna povijesna crkva u Turskoj bit će pretvorena u džamiju

Katoličke vijesti

Sirija: Ponovno otvorena melkitska crkva u Alepu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti