Nadbiskup Caccia: Dug zemalja u razvoju neodrživ je teret
Biskupska konferencija BiH

Nadbiskup Caccia: Dug zemalja u razvoju neodrživ je teret

Prilika je to za obnavljanje globalne suradnje i zauzimanje u hrabrom djelovanju, odgovarajući na potrebe zemalja u posebnim situacijama, te jamčeći dobavljanje i mobilizaciju financiranja za rješavanje njihovih razvojnih prioriteta. Riječ je o četvrtoj međunarodnoj konferenciji o financiranju razvoja koja će se održati sljedeće godine u Španjolskoj, o kojoj je, 24. travnja 2024. govorio nadbiskup Gabriele Caccia, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, na općoj raspravi Foruma o financiranju razvoja u okviru Gospodarskoga i socijalnoga vijeća Ujedinjenih naroda (Ecosoc).

Rješavanje dužničke krize

Uspjeh tog skupa 2025. godine – napomenuo je nadbiskup – mjerit će se njegovom sposobnošću da ponudi konkretna rješenja za suočavanje s brojnim izazovima zemalja u razvoju u tom smislu. Najvažniji je – dodao je ističući kako je to pitanje od posebnog interesa za Svetu Stolicu – potreba za suočavanjem sa sve većom dužničkom krizom u tim zemljama. Za brojne zemlje u razvoju dug je postao neodrživ teret koji koči njihov razvoj – primijetio je nadbiskup.

Više se troši na kamate nego na zdravstvo ili obrazovanje

Zabrinjavajuće je – istaknuo je potom – da četiri od deset osoba u svijetu žive u zemljama u kojima vlada troši više na otplatu kamata nego na obrazovanje ili zdravstvo; takva stvarnost nije spojiva s održivim razvojem – upozorio je te potaknuo na značajnu promjenu u pristupu dugu kako bi se promicali cjeloviti ljudski razvoj, socijalna uključenost i jednakost. Oprostom i restrukturiranjem duga, zemlje u razvoju mogu se osloboditi neodrživog duga, omogućujući im ulaganja upravo u područja zdravstva, obrazovanja, rada i socijalne zaštite – napomenuo je nadbiskup Caccia. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupi Biskupske konferencije BiH slavili Svetu misu u Bazilici sv. Pavla izvan zidina u Rimu u okviru pohoda „ad limina“

Katoličke vijesti

Život, dar i otajstvo | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Papa zbog pogibije radnika na gradilištu apelirao za sigurnost na radnom mjestu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti