Kapelan zatvora Giudecca: Papa sa zatvorenicama, gesta ljudskosti koja ih čini sretnima
Biskupska konferencija BiH

Kapelan zatvora Giudecca: Papa sa zatvorenicama, gesta ljudskosti koja ih čini sretnima

U nedjelju, 28. travnja 2024. papa Franjo će biti u Veneciji na Bijenalu umjetnosti i posjetit će Paviljon Svete Stolice koji se nalazi unutar ženskoga zatvora u kojem se održava izložba “Mojim očima”, koju su priredili Chiara Parisi i Bruno Racine.

Četiri zatvorenice u alternativnoj mjeri kazne zatvora vodiči su znatiželjnom posjetitelju koji svojim očima ide otkrivati ​​umjetnička djela i izvedbe koje Paviljon Svete Stolice priprema na Venecijanskom bijenalu, a koji će do 24. studenog biti postavljen u posebnom kontekstu kao što je ženski zatvor na otoku Giudecca. Vrlo su sretne što su uključene u kulturni rad, ali i što se ponovno ističe njihova ljudskost – rekao je za Vatican News don Antonio Biancotto, kapelan te kaznionice ističući da to iskustvo ima veliku kulturnu, ali prije svega ljudsku vrijednost.

Taj će nevjerojatni san okruniti papa Franjo, koji je odlučio vidjeti, ovaj put svojim očima, postav naslovljen “Mojim očima” koji su pripremili Chiara Parisi i Bruno Racine, na poticaj pročelnika Dikasterija za kulturu i obrazovanje, kardinala Joséa Tolentina de Mendonçe, te diviti se umjetničkim djelima devet uključenih umjetnika, ali prije svega kako bi osobno upoznao 80 žena koje izdržavaju kaznu u toj kaznenoj ustanovi.

Vani stranci, unutra gosti

Tema ovog izdanja Bijenala, čiji je kustos Brazilac Adriano Pedrosa, umjetnički direktor Muzeja umjetnosti u São Paulu, glasi “Stranci posvuda”, a odnosi se na univerzalno stanje koje svatko može doživjeti, osobito u zatvoru. Zatvorenice se ovdje osjećaju kao gosti, doživljavaju to kao privremeni smještaj prije povratka svojem domu i svojoj obitelji – rekao je kapelan – ali ima i onih koje moraju izdržati dugu kaznu, možda dugogodišnju, pa to mjesto također treba doživljavati na neki način svojim, mjestom gdje se one mogu poboljšati i oporaviti.

“Mojim očima” i pogled na marginalnost

Izložba u paviljonu Svete Stolice posvećena je ljudskim pravima i marginaliziranim svjetovima, periferijama u kojima žive posljednji. Za zatvorenice to znači dodatnu pozornost prema njihovu stanju – napomenuo je don Antonio – stanjU onih koji imaju zatvorsko iskustvo jer su pogriješili, ali to je također stanje onih koji su siromašni, marginalizirani rođenjem ili zbog konteksta u kojemu žive. Oči usmjerene na marginalizaciju čin su dobrote prema svima marginaliziranima, prilika da ih se stavi u središte svijeta koji ih inače ne želi vidjeti – primijetio je kapelan.

Osim toga, u dugom razdoblju pripreme paviljona, zatvorenice su mogle aktivno sudjelovati u stvaranju radova umjetnika, od kojih su neki bili nadahnuti njihovim fotografijama, poezijom ili su ih uključili u pojedine koreografije. S radošću su se uključile – dodao je kapelan – jer žele biti protagonisti vlastitog života, a uskoro i društva koje ih vani čeka.

Umjetnost u zatvoru, impresivno iskustvo

Dovođenje umjetnosti u zatvor revolucionarni je čin, kojemu je svrha donijeti ljepotu na tradicionalno ružno mjesto; osim toga omogućuje vrlo poseban doživljaj, jer da biste posjetili, primjerice, paviljon Svete Stolice u zatvoru Giudecca morate ostaviti svoj mobilni telefon vani, kao i za bilo koji posjet kaznenoj ustanovi. Ako ostavite tehnologiju i sve dodatne stvari koje nas prate, kao što ovdje nužno valja učiniti, – napomenuo je don Antonio – doista se prepuštate da vas obuhvati djelo koje je pred vama. To je – dodao je – po mom mišljenju ispravan način pristupa umjetnosti.

Prvi put jedan papa na Bijenalu

U nedjelju će, dakle, papa Franjo biti u Veneciji na Bijenalu. Bit će to posjet bez presedana od prvog sudjelovanja Svete Stolice na tom događaju 2013. godine, zahvaljujući radu tadašnjeg predsjednika Papinskoga vijeća za kulturu, kardinala Gianfranca Ravasija. Zatvorenice su zahvalne Papi na tom posjetu, koji tumače kao pozornost prema njima od strane Pape koji se uvijek pokazuje osjetljivim na zatvorski svijet i s posebnom sklonošću prema posljednjima – napomenuo je kapelan. Vrlo su pozorne prema tim gestama ljudskosti – dodao je – posebno ta gesta pape Franje koji ih dolazi posjetiti, daje da se osjećaju potpuno dijelom te čovječnosti. Nadamo se da će se tada, možda, za neke od njih otvoriti i vrata zatvora; mislimo na Jubilej sljedeće godine, kao što se već dogodilo za Jubilej zatvorenika 2016., kada je oprost dobiven na zahtjev Pape za činom milosrđa prema zatvorenicima – rekao je na kraju don Antonio. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proglašenje dekreta u postupcima za proglašenje svetih

Katoličke vijesti

Papa: Podupirati geste koje omogućuju pregovore u Ukrajini i Svetoj zemlji

Katoličke vijesti

Nastavljeni »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti