Nikaragvanski biskup Álvarez pušten, protjeran nakon više od 500 dana pritvora
Svijet

Nikaragvanski biskup Álvarez pušten, protjeran nakon više od 500 dana pritvora

Nikaragvanski biskup Rolando Álvarez od Matagalpe pušten je iz zatvora i poslan u egzil – zajedno s 18 drugih crkvenih vjernika koji su bili zatvoreni – jer je vlada Nikaragve protjerala svog najistaknutijeg kritičara. Prisutnost biskupa Álvareza iza rešetaka svjedočila je sunovratu sandinističkog režima u totalitarizam, zajedno s njegovim neumoljivim progonima Katoličke crkve.

Vatican News potvrdio je 14. siječnja u 22:41 po rimskom vremenu da su, osim jednog svećenika koji je ostao u Venezueli, svi oslobođeni svećenici, uključujući biskupa Álvareza i biskupa Isidora Mora od Siune, stigli u Rim “u posljednjih nekoliko sati” i “gosti su Svete Stolice”.

Nikaragvanski neovisni mediji 100% obavijesti objavio je fotografiju na X, nekadašnjem Twitteru, dvojice oslobođenih biskupa koji koncelebriraju na misi u Rimu.

Neovisni nikaragvanski mediji izvijestili su 14. siječnja da su crkvenjaci otputovali iz Nikaragve letom za Rim nakon što je vlada postigla dogovor s Vatikanom o njihovom oslobađanju i progonstvu. Pomoćni biskup Silvio José Báez iz Manague — koji je napustio zemlju 2019. — također je potvrdio vijest na svojoj tjednoj misi u Miamiju, i bio je vidno ganut.

“Ovo je snaga ljudi Božjih molitvi”, rekao je. “Zločinačka sandinistička diktatura (predsjednika) Daniela Ortege nije uspjela poraziti Božju moć.”

Nikaragvanska vlada potvrdila je oslobađanje crkvenjaka u izjavi od 14. siječnja, u kojoj se “duboko zahvaljuje” papi Franji i kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku Vatikana, “za vrlo punu poštovanja i diskretnu koordinaciju koja je provedena kako bi se omogućilo putovanje dvojice biskupa u Vatikan , petnaest svećenika i dva sjemeništarca.”

U izjavi se nastavlja: “Primili su ih vatikanske vlasti, u skladu sa sporazumima dobre vjere i dobre volje, koji nastoje promicati razumijevanje i poboljšati komunikaciju između Svete Stolice i Nikaragve, za mir i dobro.”

Izjava je imala neuobičajeno pun poštovanja – daleko od čestih optužbi vlade za terorizam i puč protiv crkvenih vođa, koji su neuspješno pokušali olakšati nacionalni dijalog nakon što su izbili masovni prosvjedi tražeći Orteginu smjenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Čelnici jeruzalemskih crkava oštro osuđuju smrtonosni napad u Gazi

Katoličke vijesti

Južni Sudan: Korak po korak, žene Evanđelja tkaju mir – Vatican News

Katoličke vijesti

‘Zlouporaba ovlasti’: katolički čelnici, lokalni dužnosnici osudili teksašku tužbu usmjerenu na ministarstvo za migrante

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti