Nikaragva: Biskupi Álvarez i Mora te drugi svećenici oslobođeni
Biskupska konferencija BiH

Nikaragva: Biskupi Álvarez i Mora te drugi svećenici oslobođeni

Nikaragvanska vlada potvrdila je puštanje na slobodu biskupa Matagalpe, mons. Álvareza koji je u pritvoru bez valjanog sudskog postupka od 2022. godine, zajedno s biskupom Siune, dvojicom sjemeništaraca i 15 drugih svećenika, javlja Vatican News.

Oslobođeni su biskup Matagalpe, monsinjor Roland José Álvarez Lagos, koji je u pritvoru više od godinu dana, biskup Siuna, monsinjor Isidoro del Carmen Mora Ortega, dvojica sjemeništaraca te 15 svećenika.

Nikaragvanska vlada oslobodila je ukupno 19 predstavnika Katoličke Crkve.

Dužnosnici vlade u Managui potvrdili su vijest, koju su među prvima izvijestili lokalni mediji.

Osim jednog koji je ostao u Venezueli, svi su stigli u Rim u nedjelju, 14. siječnja u poslijepodnevnim satima. Sada su gosti Svete Stolice.

Biskup Matagalpe i apostolski upravitelj biskupije Estelí, mons. Álvarez osuđen na 26 godina zatvora bez valjanog sudskog postupka, bio je u zatvoru od veljače prošle godine nakon što je od kolovoza 2022. bio u kućnom pritvoru. Biskup Siuna, mons. Isidor del Carmen Mora Ortega uhićen je u prosincu 2023. godine.

U podnevnom nagovoru nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja 1. siječnja 2024., papa Franjo je izrazio veliku zabrinutost za biskupe i svećenike koji su lišeni slobode u toj srednjoameričkoj državi. Svima je zajamčio svoju blizinu molitve i pozvao sav Božji narod na molitvu za situaciju u Nikaragvi, izrazivši nadu da će se uvijek tražiti put dijaloga za prevladavanje poteškoća.

Sveti Otac nakon molitve Angelusa 1. siječnja izrazio je zabrinutost zbog situacije u Nikaragvi (novi valovi uhićenja i ograničavanje vjerskih događaja)

Već u listopadu prošle godine iz zatvora je pušteno 12 nikaragvanskih svećenika. Sveta Stolica tada je prihvatila molbu da ih primi, poželivši im dobrodošlicu u Rim i osiguravši im smještaj. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bjelopoljci na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku

Katoličke vijesti

Završni susret ciklusa projekta „Mladi i demokracija“

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić predvodio Misno slavlje na kraju duhovnih vježbe za vrhbosanske svećenike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti