Prihvatilište za migrante u Meksiku – Caritas
Humanitarnost

Prihvatilište za migrante u Meksiku – Caritas

Kuća migranata u Ciudad Juarezu

Kuća migranata u Ciudad Juarezu. Zasluge: Alberto Arciniega/Caritas Mexico

Isaac Hernández Ceceña boravi u ‘Kući migranata’, prihvatilištu za imigrante u Meksiku koje podržava Caritas u Ciudad Juarezu, u sjevernom Meksiku. Pokušava se vratiti u državu New York u SAD-u svojoj supruzi, dvoje djece i životu koji je tamo izgradio u zadnjih 14 godina.

Isaac je iz Santa Cruza, u državi Veracruz. Kada je imao 17 godina, napustio je Meksiko i otišao u SAD. Ako napusti SAD, znao je da se nikada neće moći vratiti zbog svog ilegalnog statusa. Ali prije pet godina, Isaac je oženio Amerikanku, a kada im se rodilo prvo dijete, odlučili su legalizirati svoju situaciju.

Ali to je dovelo do izbacivanja Isaaca. Američka administracija povukla je papire koji su dokazivali njegov uzoran život koji je izgradio kao voditelj mliječne industrije u zemlji.

“Da se odvojim od svoje obitelji 10 godina? Nema šanse!” rekao je odlučan prijeći granicu. “Kad bih barem mogao dovesti svoju obitelj ovamo, u Meksiko i ponuditi im budućnost, onda da, ali to nije moguće. Trenutno je jako teško u Veracruzu, ljudi se otimaju. Ovdje je jako teško s kartelom Los Zetas”.

Dok Isaac čeka svoju priliku u Kući migranata u Juarezu (gradu koji papa Franjo posjećuje 17. veljače), također je u sukobu s ponovnim susretom s roditeljima.

“Bilo mi je dobro vidjeti roditelje nakon svih ovih godina, ali osjećao sam se loše. Nakon što ih 14 godina nisam vidio, ponovno ih moram napustiti kako bih pokušao prijeći granicu. S jedne strane mislim na svoju obitelj, ali s druge na svoje roditelje.”

Kad je prije 14 godina prvi put uspio prijeći granicu, pješice je prešao pustinju sjeverno od Altara u Sonori. Krijumčar je nacrtao rutu kojom je morao ići, osam dana hoda. Ali hrana i voda koje je dobio bili su dovoljni samo za četiri dana. Preživio je pijući ustajalu vodu i jedući opuncije. Kad je stigao, nos mu je krvario, a na usnama je imao rane. Odatle je lako stigao do New Yorka.

Od tada, u pratnji svoje sestre, Isaac je pokušao proći kroz Reynosu. Njihov pokušaj već je četiri puta propao. Kad su se vratili u Juarez, oteli su ih članovi Zaljevskog kartela. Za prelazak granice tražili su im 4000 dolara. Isaac i njegova sestra su platili, ali ih je banda uhvatila i zatvorila dva mjeseca prije nego što su uspjeli pobjeći zahvaljujući lukavstvu i nešto više novca.

Jednom u gradu Juarezu od svakoga su tražili 7000 dolara. Prvu polovicu morali su platiti unaprijed, a drugu po dolasku u El Paso u Texasu. Njegova sestra nije više htjela nastaviti, pa je otišla kući.

Još jednom je upao u zamku. Naoružani muškarac rekao mu je da se više ne može ustručavati, pa je platio i sjeo u automobil da bi ga na kraju uhitila migracijska policija. Poslan je u zatvor na četiri mjeseca.

Sada čeka bolje dane u Kući migranata u Juarezu. Hladnoća je ubila i neke migrante u pustinji.

Kuća migranata jedan je od 70 katoličkih dobrotvornih centara u Meksiku. Ovaj je hostel prošle godine ugostio 6458 ljudi, većinom Meksikanaca, nudeći im hranu, krevet, tuš, odjeću, telefon, medicinsku pomoć, igre, sportske aktivnosti i duhovnu skrb.

“Dom su osnovali neki Skalabrinjani 80-ih godina, prije nego što su prešli dominikancima, da bi se potom vratili u biskupiju Juarez,” rekao je njegov ravnatelj, otac Javier Calvillo Salazar.

“To je dobrotvorno djelo koje podržavaju sami ljudi. Narod nam sve više pomaže. Ne mogu tražiti više za migrante i ljude koje podržavamo”, rekao je.

Kada stignu, bolesni su, imaju sve vrste problema, poput ozljeda, infarkta ili se oporavljaju od torture. Tu su i sama djeca, ali i žene od kojih su mnoge bile seksualno zlostavljane.

“Najčudnije je to što ih nitko ne brani”, rekao je otac Calvillo.

On misli da je sjajno što papa dolazi u Juarez. “Sveti Otac poznaje zemlju u koju dolazi. To je Juarez, jedna od najvećih prometnica za migrante na svijetu”, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vide li trgovci ljudima ljudska bića u onima koje izrabljuju? – Caritas

Katoličke vijesti

Izazov za Hong Kong u borbi protiv COVID-19 | Caritas

Katoličke vijesti

Mladi migranti pridružuju se Caritasu za pokretanje kampanje ‘Share the Journey’ – Caritas

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti