Mlada nedjelja u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu
Biskupska konferencija BiH

Mlada nedjelja u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu

Mlada nedjelja svečano je u nedjelju, 14. siječnja 2024. proslavljena u franjevačkoj Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu. Slavlje je predvodio župni vikar fra Mato Vincetić, vojni kapelan u zajedništvu sa plehanskim gvardijanom fra Antom Tomasom i fra Ivanom Ćurićem.

Unatoč niskim temperaturama okupio se znatan broj Posavljaka koji za zavjet imaju doći na misu na Plehan na Mladu nedjelju. Zahvalio im je gvardijan fra Anto na ustrajnosti i ljubavi koji njeguju kako prema svome kraju još više, kako je rekao, prema Misi Mlade nedjelje, koja je najsnažnija molitva. Posebno je zahvalio roditeljima koji su i toga puta svoju djecu doveli na misu.

U prigodnoj homiliji fra Mato je podsjetio kako Gospodin u djelu svoga spasenja želi surađivati s ljudima kroz ljubav i dobrotu, počevši od djece, odraslih i starijih. Potkrijepio je to sa svetopisamskim tekstom u kojem se Bog obraća Samuelu koji je još bio dječak. Nadalje je pojasnio kako i Isus birajući apostole želi preko njih, ljubav Božju naviještati ljudima, spasiti svijet.

„Po tome vidimo koliko Bog ima povjerenja u nas male ljude, ne gleda jesmo li bogati moćni, obrazovani…Isus u apostolima, običnim ljudima, gledajući božanski, gledajući na njihovo srce i dušu, u njima vidi kvalitete koje će cijeli svijet dobrotom i ljubavlju osvojiti. Vidi u njima plemenitost i dobrotu, koje su najveće vrijednosti u ovome svijetu. Na to smo i mi kršćani pozvani, pozvani smo sudjelovati u mijenjanju sebe, a onda i cijeloga svijeta. Pozvani smo na svijet gledati Božjim očima. Bog od nas očekuje da mi ovaj svijet učinimo boljim. Vjeruje da mi to možemo, možemo svojim praštanjem drugima, svojom dobrotom i ljubavlju koju imamo u sebi. Svjedočimo svoju vjeru u Krista konkretnim životom. Pozvani smo biti doista, kako nas to često naziva gvardijan fra Anto, biti apostoli mira i dobra“, rekao je uz ostalo fra Mato,

Poslije mise slijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

Slavlje i te Mlade nedjelja Plahančani su i toga puta nastavili uz okrjepu u prostorima privremenog franjevačkog samostana. (kta/b.l.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić primio novog vojnog muftiju Hadžića

Katoličke vijesti

Održan znanstveni skup o 100. obljetnici rođenja fra Bonaventure Dude

Katoličke vijesti

Veliki četvrtak u Srijemskoj Mitrovici

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti