Nigerija brzo postaje neprijateljsko stratište, kažu katolički biskupi u pokrajini Ibadan
Svijet

Nigerija brzo postaje neprijateljsko stratište, kažu katolički biskupi u pokrajini Ibadan

Ado Ekiti, Nigerija, 12. veljače 2024. / 09:00

Katolički biskupi u Nigeriji Ibadanska crkvena pokrajina (IEP) zabrinuti su stalnim i “prožimajućim” sigurnosnim izazovima u zapadnoafričkoj državi, koju uspoređuju s bojnim poljem koje karakteriziraju neprijateljstvo i ubijanje.

U utorak, 6. veljače, priopćenju nakon dvodnevnog sastanka, čelnici Katoličke crkve na čelu Ibadanske nadbiskupije i biskupija Ekiti, Ilorin, Ondo, Osogbo i Oyo rekli su: “Nije sve dobro, i potrebna je pozitivna promjena.”

“Naša draga zemlja Nigerija brzo postaje neprijateljsko stratište. Brod nacije tone pod teretom sveprisutne nesigurnosti, ekonomskih poteškoća zbog hiperinflacije i kolapsa naire [Nigeria’s currency]kibernetički kriminal, visoke cijene hrane, nemarno upravljanje i raširena korupcija”, rekli su biskupi u svojoj izjavi.

Život u Nigeriji, žalili su se, “ubrzo postaje iskušenje za milijune Nigerijaca jer je sveprisutno siromaštvo, potaknuto surovim okolišem, mnoge dovelo do očaja, pa čak i do samoubojstva.”

Čelnici Crkve nazvali su “ništa manje nego licemjernim” okriviti promjene u svjetskom gospodarstvu za ono što Nigerijci danas pate. “Istina je da su Nigerijci često jednostavno prepušteni sami sebi i prepušteni na milost i nemilost najokrutnijim i najagresivnijim kriminalcima od strane nesposobnih i sebičnih političkih i civilnih vođa”, rekli su. “U svemu tome, vlade se često čine slabima ili ih uopće nema.”

Nadalje, rekli su, “bilo kakav lijek sada je već prekasno za mnoge Nigerijce koji su izgubili živote od terorista, gladi, otmica i raznih katastrofa.”

Pozvali su vođe “koji govore i ponašaju se kao da je sve u redu da promijene mišljenje”.

“Ima razloga za uzbunu kada korupcija buja u svakom sektoru uz slabe napore vlade da uhiti i procesuira njezine počinitelje”, rekli su biskupi, dodajući da “stvari nisu pod kontrolom kada Nigerijci svakodnevno bivaju sakaćeni, otimani i ubijani na našim cestama, pa čak i u njihovim domovima.”

Pozvali su izabrane dužnosnike da se “ne opravdavaju problemima, već da mijenjaju stvari na bolje”, rekavši: “Dolje bezosjećajni pomoćnici koji javnost opskrbljuju lažima i aluzijama kako bi [to] ublažiti neuspjeh vlade pred katastrofama koje se ponavljaju.”

Pozivajući na hitnu akciju “kako bi se spasio nigerijski brod od potonuća”, biskupi su požalili da se “mnogo hvaljena obnovljena nada na mnogim mjestima pretvara u potpuni očaj i da nema puno vremena.”

Pozvali su vladu da “promiče produktivnost, odgovornost i bitnu infrastrukturu kao što su opskrba električnom energijom i radna mjesta” i osudili porast “samoubojstava i ubojstava … u posljednje vrijeme, što pokazuje da se vrijednost koja se pridaje svetosti ljudskog života smanjuje”. Ovo je recept za katastrofu.”

“Ponavljamo svetost i dostojanstvo ljudskog života i pozivamo nadležna tijela i vjerske organizacije da promiču očuvanje kršćanskog braka i obiteljskih vrijednosti”, poručili su.

O tome su se izjasnili i biskupi početak priprema za Jubilarna godina Katoličke Crkve 2025koji je papa Franjo objavio 21. siječnja, drugi u svom pontifikatu nakon Izvanredni jubilej milosrđa u 2015. godini.

U svom nagovoru Angelusa s prozora Apostolske palače 21. siječnja, Sveti je Otac rekao da će jubilarna 2025. godina Katoličke Crkve biti “godina posvećena ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i apsolutne potrebe za molitvom u osobnom životu, u život Crkve i u svijetu.”

“Draga braćo i sestre, nadolazeći mjeseci dovest će nas do otvaranja Svetih vrata, čime ćemo započeti jubilej”, rekao je papa Franjo. „Molim vas da pojačate svoju molitvu da nas pripremite da dobro proživimo ovaj događaj milosti i da iskusimo snagu Božje nade. Zato danas započinjemo godinu molitve.”

U svojoj zajedničkoj izjavi koju su podijelili s ACI Africa, katolički biskupi u IEP-u pozvali su na “intenzivniju molitvu za Nigeriju budući da je Sveti Otac papa Franjo proglasio jubilej molitve, koji je započeo”.

Pomolimo se za zagovor Blažene Djevice Marije, Kraljice mira i nade, da naša draga zemlja ubere plodove nade u Boga i doživi trajni mir, koji će donijeti bolju budućnost za sve i svakoga. preklinjao.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Africa, CNA-inog partnera za vijesti u Africi, a prilagodio ju je CNA.

Jude Atemanke

Jude Atemanke je kamerunski novinar sa strašću prema komunikaciji Katoličke crkve. Diplomirao je novinarstvo i masovne komunikacije na Sveučilištu Buea u Kamerunu. Jude trenutno radi kao novinar za ACI Africa.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Senegalski nadbiskup Dakara tužan zbog odgođenih predsjedničkih izbora. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Svećenik podnio ostavku na mjesto voditelja Papinskih misija u SAD-u, priznao da je prekršio zavjet celibata

Katoličke vijesti

Irska slavi 1500. obljetnicu smrti svete Brigide

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti