Crnačka katolička povijest je za svakoga, kaže katolički pedagog
Svijet

Crnačka katolička povijest je za svakoga, kaže katolički pedagog

Osoblje CNA, 12. veljače 2024. / 08:00 ujutro

Katolički pedagog iz Teksasa kaže da poučavanje učenika o crnim katoličkim svecima i drugim svetim muškarcima i ženama obojene kože “daje ne samo reprezentaciju, već i nove uzore za sve naše učenike”.

“Biti katolik je sveobuhvatni, međurasni identitet. U Katoličkoj crkvi ne postoji vanjska grupa”, rekla je Kaye Crawford, koja je osnovala stranicu Crna katolička povijest u 2021.

veljača je Mjesec crne povijesti, a Crkva također slavi mjesec crne katoličke povijesti svakog studenog.

Crawford, koji je magistrirao teologiju na Institutu za crnačke katoličke studije na Sveučilištu Xavier u Louisiani, bio je domaćin webinara za kolege katoličke edukatore 1. veljače pod naslovom “Što naši studenti ne znaju o crnačkoj katoličkoj povijesti”. Rekla je za CNA da je u svom govoru naglasila važnost predstavljanja studentima raznolikog spektra katoličkih uzora, poput afričkog Papa Viktor I., za kojeg se vjeruje da je bio prvi papa koji je slavio liturgiju i pisao crkvene dokumente na latinskom umjesto na grčkom.

“Povijest i mudrost crnih katoličkih teologa suviše su lijepe da bi se propustile”, rekao je Crawford, dodajući da vjerni primjeri crnih katolika mogu privući ljude u katoličku vjeru, uključujući i one drugih vjera.

Istaknula je primjer sestre Thee Bowman, koja je odgojena kao protestant, a kasnije se obratila, što je navelo i njezine roditelje da prihvate katoličku vjeru. Crawford je potaknuo roditelje i nastavnike da potraže izvore o crnim katolicima, predlažući kao izvor Otac Cyprian Davis‘ povijesna knjiga “Crni katolici u Americi”.

“Ako su lekcije u učionici izrazito eurocentrične, što to govori obojenom djetetu? I što onda to govori anglo djetetu o tome kako izgleda katolički identitet?” upitala je, dodajući da katolici također mogu procijeniti svetu umjetnost u svojim domovima kako bi razmotrili bi li neki dodatni prikaz bio primjeren.

“Važno je da svaki pojedini učenik, bez obzira na ten ili etničku pripadnost, zna ovu cjelovitiju povijest naše Crkve … crni katolici znaju ovu povijest, [but] ako njihova djeca idu u katoličku školu, a to se ne uči, to je nekako kao da se o mojoj ‘strani’ ove univerzalne obitelji neće govoriti”, rekla je.

Oko 6% crnačke populacije u SAD-u – oko 3 milijuna ljudi – su katolici, u usporedbi s nekih 66% koji su protestanti. Zajednice crnih katolika u SAD-u uključuju ne samo Afroamerikance, već i afričke i karipske imigrante. Oni čine oko 4% svih odraslih katolika. Afroameričko katoličko stanovništvo može se naći u gradovima uključujući Washington, DC; Baltimore; Philadelphia; Chicago; i brojni gradovi diljem Juga.

Iako već postoje brojni crni kanonizirani sveci u Katoličkoj crkvi – poput svetog Martina de Porresa, svete Jozefine Bakhite i svetog Augustina – nitko još nije Afroamerikanac, unatoč zajednicama crnih katolika postoje u SAD-u stoljećima.

Tamo su međutim, trenutno pola tuceta afroameričkih kandidata za svece, a možda je najpoznatiji otac Augustus Tolton, koji je rođen kao rob u Missouriju i bio je prvi afroamerički svećenik. Među ostalima su časni Pierre Toussaint, službenica Božja Mary Lange, časna Henriette DeLille i službenica Božja Julia Greeley.

Još jedan značajan crni katolik koji je nedavno privukao svjetsku pozornost je sestra Wilhelmina Lancaster, utemeljiteljica vjerske kongregacije sa sjedištem u Missouriju koja je umrla 2019. i bila navodno utvrđeno da je nekorumpirana nakon što je ekshumirana prošlog ljeta, iako je njezina zajednica rekla da jest nema trenutačnih planova za otvaranje njezine kauze za svetost.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Trener Michigana Jim Harbaugh iznenađuje Marš za život

Katoličke vijesti

Evangelizacija interneta je stvarnost koju Crkva treba ozbiljno shvatiti – Vatican News

Katoličke vijesti

Senatski sporazum o granici kritiziraju biskupi, drugi katolici sa svih strana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti