Ne svodite žensku ulogu u crkvi na pitanje službe, kaže papa
Kršćanski život

Ne svodite žensku ulogu u crkvi na pitanje službe, kaže papa

Važnost žena u Katoličkoj crkvi ne može se “svesti” na pitanje službe, rekao je papa Franjo članovima Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Franjo je dao svoje primjedbe 8. veljače u kontekstu objašnjenja kako svaki pokušaj crkvene reforme, poput reforme liturgije Drugog vatikanskog sabora, mora biti motiviran “supružničkom vjernošću: crkva-zaručnica će uvijek biti ljepša što više voli Krista zaručnika, do te mjere da mu potpuno pripadam, do te mjere da mu se potpuno suobličavam.”

Spominjući Crkvu kao Kristovu zaručnicu, Papa je svom pripremljenom tekstu dodao: “Želim reći jednu stvar o ženskoj službi. Crkva je žena, Crkva je majka, Crkva ima svoj lik u Mariji, a crkva- žena, čiji je lik Marija, veća je od Petra; to jest, to je nešto drugo.”

“Ne može se sve svesti na službu”, rekao je. “Žena sama po sebi ima vrlo veliko značenje u Crkvi kao žena, ne svodeći to na službu. Zato sam rekao da je svaka instanca reforme u Crkvi uvijek pitanje bračne vjernosti, jer ona (crkva) ) je žena.”

Na svom plenarnom sastanku u Rimu od 6. do 9. veljače članovi dikasterija bili su usredotočeni na načine poboljšanja liturgijske formacije svećenika i laika.

Skrećući pozornost članovima na uvođenje Konstitucije Drugoga vatikanskog sabora o svetoj liturgiji, papa je rekao: “Crkva koja ne osjeća strast za duhovnim rastom, koja ne pokušava govoriti na način koji je razumljiv muškarcima i ženama svoje vrijeme, koje ne žali zbog podjele među kršćanima, koje ne drhti sa tjeskobom da naviješta Krista narodima, bolesna je crkva, a ovo su simptomi.”

“Bez ponovnog susreta s Kristom, nema reforme Crkve”, rekao je papa. Zato su biskupi okupljeni na Drugom vatikanskom saboru 1962.-65. “znali da moraju staviti liturgiju u središte, jer je to mjesto par excellence za susret sa živim Kristom”.

Što više katolici budu obrazovani o liturgiji i po liturgiji, rekao je, to će liturgija biti mjesto susreta.

Liturgijska formacija, rekao je, nije nešto za “nekoliko stručnjaka”, već bi trebala biti cilj svih katolika.

„Naravno, to ne isključuje da prednost u formaciji imaju oni koji su po sakramentu reda pozvani biti mistagozi, odnosno uzeti vjernike za ruku i pratiti ih u učenju o sveta otajstva“, rekao je Franjo.

Pastiri, rekao je, moraju “znati voditi ljude na dobru pašu liturgijskog slavlja, gdje navještaj umrlog i uskrslog Krista postaje konkretno iskustvo njegove prisutnosti koja preobražava život”.

“Počnite sa zajednicama koje se okupljaju na dan Gospodnji i na svetkovine liturgijske godine”, rekao je. Sama misa je primarna prilika za liturgijsku formaciju.

Kad se bogoslužja “pripremaju s pastoralnom brigom”, rekao je, “postaju povoljne prilike za ljude da ponovno otkriju i prodube smisao slavljenja današnjeg otajstva spasenja”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Za ‘Ribare ljudi’ župna ribarica je dobro mjesto da bacimo mreže

Katoličke vijesti

O djeci – Kako zadržati strpljenje usred borbe jastucima

Katoličke vijesti

Tamo i natrag: Kako je JRR Tolkien pomogao spasiti brak

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti