Usred kongresnog ćorsokaka, zagovornici katoličke imigracije traže ‘humana i pravedna rješenja’
Svijet

Usred kongresnog ćorsokaka, zagovornici katoličke imigracije traže ‘humana i pravedna rješenja’

Budući da se čini da su zastupnici Kongresa u slijepoj ulici po pitanju imigracije jer je dvostranački sporazum o granici propao u Senatu, a republikanci u Zastupničkom domu nisu uspjeli opozvati ministra za domovinsku sigurnost Alejandra Mayorkasa, katolički zagovornici useljavanja nastavit će tražiti “humana i pravedna rješenja”, rekao je jedan takav zagovornik OSV vijesti.

Ronnate Asirwatham, direktor odnosa s vladom za Network, katolički lobi za socijalnu pravdu, rekao je 7. veljače za OSV News da je “zagovaranje sporo, mi to razumijemo, i zato samo nastavljamo s tim.”

“Uvijek to objašnjavam kao što znate, zagovaranje je kao voda na kamenu – ali ako stalno puštate vodu, možete oblikovati kamen”, rekla je.

U Senatu je 7. veljače propao dugoočekivani dogovor o sigurnosti granice tijekom proceduralnog glasovanja usred protivljenja mnogih republikanaca.

Prijedlog zakona o hitnoj nacionalnoj sigurnosti u iznosu od približno 118 milijardi dolara trebao bi poslati pomoć Ukrajini dok se ta nacija brani od ruske invazije i provodi strogu novu migracijsku politiku za američko-meksičku granicu, između ostalih mjera. Ali katolički zagovornici migracija izrazili su zabrinutost zbog implikacija predloženog zakona, posebno za one koji traže azil.

Vođa većine u Senatu Chuck Schumer, D-New York, rekao je 7. veljače u primjedbama u Senatu da će svejedno održati glasovanje kako bi osigurao da članovi budu u zapisniku sa svojim stavovima.

“Danas se senatori suočavaju s odlukom koja se priprema nekoliko mjeseci”, rekao je Schumer. “Hoće li republikanci u Senatu glasati za početak rasprave, samo rasprave, o dvostranačkom zakonu za jačanje američke sigurnosti, stati uz Ukrajinu i popraviti našu granicu, ili će se plašiti naredbi Donalda Trumpa da odbace ovaj zakon?”

Unatoč prvotnim argumentima da bi sporazum o granici trebao biti vezan za financiranje pomoći Izraelu i Ukrajini, republikanci u Senatu i Zastupničkom domu koji su na strani bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju, na kraju su odbacili dogovor. Unatoč vlastitom tvrdolinijaškom stavu o imigrantskoj politici, Trump je tvrdio da bi usvajanje zakona pomoglo predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenom.

Međutim, zagovornici katoličke imigracije također su kritizirali odredbe o granicama, uključujući biskupa Marka Seitza iz El Pasa u Teksasu, predsjednika Odbora za migracije Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, koji je u pismu vodstvu Senata od 6. veljače napisao da je prijedlog zakona ” manjkav, kako u sadržaju tako iu obliku.”

Asirwatham je rekla da joj je dalo nadu da su se vjerske zajednice ujedinile u kritici prijedloga zakona i nastojale “kongresu pružiti rješenja o tome kako bi se to moglo učiniti bolje”.

“Nadam se da to možemo nastaviti”, rekla je.

U međuvremenu, u Zastupničkom domu, čelništvo GOP-a iznijelo je Mayorkinu opoziv na glasovanje 6. veljače zbog njihovih kritika njegovog postupanja u vezi s američko-meksičkom graničnom politikom, ali to je glasovanje propalo jer republikancima nije bilo dovoljno glasova da prođu taj pokušaj.

Glasanje 214-216 došlo je kao iznenađenje i viđeno je kao udarac republikancima u Zastupničkom domu koji su tražili Mayorkinu smjenu. Trojica republikanaca – zastupnik Ken Buck iz Kolorada, Mike Gallagher iz Wisconsina i Tom McClintock iz Kalifornije – pridružili su se demokratima u odbijanju opoziva, ostavljajući republikance, s kao žilet većinom, bez glasova za opoziv gradonačelnika.

Mia Ehrenberg, glasnogovornica Ministarstva domovinske sigurnosti, rekla je u izjavi da se “neutemeljeni opoziv nikada nije trebao pokrenuti”.

“Ako su republikanci u Zastupničkom domu ozbiljni po pitanju sigurnosti granica, trebali bi napustiti te političke igre i umjesto toga podržati dvostranački sporazum o nacionalnoj sigurnosti u Senatu kako bi DHS dobio resurse za provedbu koji su nam potrebni”, rekao je Ehrenberg. “Tajnik Mayorkas ostaje usredotočen na rad preko prolaza kako bi promovirao stvarna rješenja na granici i očuvao našu zemlju sigurnom.”

Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson, R-Louisiana, nagovijestio je da će ponovno pokušati opozvati Mayorkas.

“Prošla noć je bila neuspjeh, ali demokracija je neuredna”, rekao je Johnson novinarima 7. veljače.

Matthew Green, profesor politike na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu koji proučava Kongres i američke izbore, rekao je za OSV News da su republikanci “koji gledaju u studeni zabrinuti da bi veliki zakon o imigracijskoj reformi mogao ukloniti jedno od oružja u njihovom političkom arsenalu. “

“Ovo je nešto za što misle da mogu dobiti glasove, otvorena granica kao što je to, a pooštravanje te granice oduzima im taj argument”, rekao je Green, nazivajući to “klasičnom dilemom” za političke stranke u izbornim godinama.

Green je primijetio da je ovaj Kongres održao sve veći broj onoga što politolozi nazivaju “glasovima razočaranja” – ili glasovanja o mjerama za koje se ne očekuje da će proći kako bi prisilili članove da zauzmu stav, ili gdje “niste dobro prebrojali glasove, ili računaš na to da će manjina pobijediti ovu stvar.”

Reforma imigracije dugo se pokazala nedostižnom u Kongresu. Posljednji veliki paket imigracijskih reformi potpisao je tadašnji predsjednik Ronald Reagan 1986., dok je njegov nasljednik, predsjednik George HW Bush, potpisao skromniji paket četiri godine kasnije.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Šef vatikanske sinoda razmišlja o tome kako biti ‘sinodalni biskup’ u govoru o Notre Dameu

Katoličke vijesti

Roditeljska prava pobjeđuju novom politikom Alberte

Katoličke vijesti

Sloboda vjeroispovijesti se ‘pogoršava’ u Hong Kongu, kaže novo izvješće

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti