Nadbiskup Vukšić u posjetu Austriji
Biskupska konferencija BiH

Nadbiskup Vukšić u posjetu Austriji

U povodu obilježavanja 20 godina suradnje Vrhbosanske nadbiskupije i austrijske biskupije Gurk, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić posjetit će ovoga tjedna Austriju. U pratnji nadbiskupa Vukšića bit će ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić i drugi predstavnici Crkve u BiH, priopćila je u ponedjeljak, 27. svibnja 2024. biskupija Gurk, a prenosi Kathpress.

Partnerstvo dviju dijeceza započelo je tijekom Srednjoeuropskog katoličkog dana u Mariazellu u svibnju 2004. godine.

U okviru posjeta, nadbiskup Vukšić će u petak 31. svibnja u 18 sati propovijedati u sklopu svibanjskih pobožnosti u katedrali u Klagenfurtu. U subotu će izaslanstvo iz Sarajeva u razgovoru s biskupom Gurka Josefom Marketzom, generalnim vikarom Johannom Sedlmaierom, ravnateljicom ureda za dušobrižništvo Elisabeth Schneider-Brandauer, ravnateljem riznice Gerhardom Salzerom, ravnateljem biskupijskog Caritasa Ernstom Sandriesserom i drugim predstavnicima biskupije utvrditi buduća težišta suradnje, posebice glede mladih.

Nadbiskup Vukšić i biskup Marketz u subotu će u hrvatskoj zajednici u Klagenfurgu podijeliti sakrament potvrde. Na kraju posjeta, u nedjelju u 10 sati nadbiskup Vukšić i biskup Marketz zajednički će predvoditi misno slavlje u župi Lind ob Velden / Lipa ob Vrbi, gdje će goste pozdraviti upravitelj župe vlč. Marijan Marijanović, koji je podrijetlom iz Vrhbosanske nadbiskupije.
Suradnju dviju dijeceza službeno je pokrenuo 2004. tadašnji koruški biskup Alois Schwarz u nastavku Srednjoeuropskog katoličkog dana, a tijekom zajedničke mise u katedrali u Klagenfurtu s tadašnjim vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Biskup Marketz, koji je tada bio voditelj slovenskog odjela u biskupijskom dušobrižničkom uredu, bio je jedan od supokretača dijecezanske suradnje i deset godina je bio za nju odgovoran.

U okviru suradnje između ostaloga provedeni su projekti „Ovce za povratnike“, „Jelo na kotačima“ i izgradnja „Europskog dječjeg vrtića“ u Caritasovu centru u Sarajevu. Osim toga, suradnjom se podupirala i izgradnja centra za mlade u Sarajevu, a pokrenuta je i suradnja između više župa i škola. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Natječaj za XXV. Framafest | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

U biskupiji Columbus u SAD-u broj bogoslova se u posljednje dvije godine gotovo udvostručio

Katoličke vijesti

Predstavljanje Zaklade Ljudsko bratstvo u Austriji i Njemačkoj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti