Pula: Prvi biskupijski susret molitvenih i karizmatskih zajednica i pokreta te katoličkih udruga
Porečka i Pulska biskupija

Pula: Prvi biskupijski susret molitvenih i karizmatskih zajednica i pokreta te katoličkih udruga

Na poziv biskupa Ivana Štironje, na Duhovski ponedjeljak, o spomendanu Marije Majke Crkve, u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina okupili su se predstavnici i članovi molitvenih i karizmatskih zajednica i pokreta te katoličkih udruga koje postoje na području Porečke i Pulske biskupije. Ordinarij je misno slavlje predvodio uz koncelebraciju petnaestak svećenika od kojih su neki duhovnici pojedinih udruga ili zajednica.

Započinjući svoju propovijed biskup Štironja nije krio radost zbog susreta dan nakon Pedesetnice, na spomendan Marije Majke Crkve. Govorio je o vrijednosti i važnosti zajedništva na koje nas upućuje i u kojem nas čvrsto povezuje Duh Sveti koji je sišao nad apostole u obliku plamenih jezika.

Kao primjer toga zajedništva podsjetio je na kršćane prve Crkve koji bijahu jednoga srca i jedne duše, te sve nazočne pozvao na ispunjenje riječi sv. Pavla koji piše kršćanima Efeza da podnose jedni druge u ljubavi, sačuvaju jedinstvo Duha svezom mira, kao što je jedan Gospodin, jedan Bog i Otac sviju, jedna vjera, jedan krst (usp. Ef 4,2-6).

Na putu rasta u vjeri i zajedništvu posebno nas prati zagovor Majke Crkve s kojom apostoli „bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama“ (Dj 1, 14), rekao je biskup Štironja te naglasio da je zajednička molitva instrument i put do zajedništva.

Govoreći o evanđeoskom tekstu iz Matejeva evanđelja (28,16-20), biskup Štironja je naglasio tri stvari:

Prvo. Isus svojim učenicima očituje snagu pobjede na smrću, nad grijehom i zlom u svijetu: „Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji“. Obećava im pomoć da i oni s njim pobijede sve zemaljske protivštine i tako osvoje nebo.  

Drugo. Snagom koju je primio od Oca, Isus šalje svoje učenike i daje im zadaću: „Pođite i učinite mojim učenicima sve narode. Krštenje je skup beskrajnih milosti, upis u knjigu baštinika Kraljevstva nebeskoga te jamstvo rasta u ljubavi prema Bogu i braći ljudima.

Treće. Isus obećava učenicima svoju trajnu prisutnost „do svršetka svijeta“. Ne trebaju se bojati bure niti bilo koje životne oluje, jer On koji utišava oluje uvijek ostaje sa svojima.

Biskup Štironja je pozvao prisutne da budu plodne loze svoje Crkve, u kojoj nas Krist glava raspoređuje i daje: „jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje, sve radi služenja i izgrađivanja Tijela Kristova“ te na kraju dodao: „budimo živa Crkva jednoga srca i jedne duše brinući se za evangelizaciju naših gradova i sela, ‘naših Jeruzalema’; pođimo i u susjedna mjesta i gradove naše ‘istarske Galileje’, pođimo sve do na kraj svijeta pronoseći Kristovu beskrajnu ljubav“.

Prisutni vjernici, članovi molitvenih i karizmatskih zajednica i pokreta te katoličkih udruga, vidno radosni zbog ovoga susreta, razišli su se svojim kućama sa željom i nadom da ovaj prvi susret s njihovim pastirom neće biti i posljednji.

Nakon otpusnog blagoslova nazočni predstavnici molitvenih i karizmatskih zajednica i pokreta te katoličkih udruga dali su katedralnom župniku, vlč. Rikardu Lekaju, kontakt i podatke o svojim skupinama kako bi u budućnosti mogli biti kontaktirani za susrete i druge prigode.

Iz popisa koji je nastao javljanjem odgovornih rezultira da u Porečkoj i Pulskoj biskupiji postoji lijepa raznovrsnost zajednica, udruga i pokreta katoličkog nadahnuća: Franjevački svjetovni red, Katolička marijanska udruga Vojska Bezgrešne, Molitvena zajednica za duše u čistilištu, Zajednica Jošua, Molitvena zajednica „Blaženi Miroslav Bulešić“, Katolička udruga Radnici Milosrdnog Isusa, Hrvatska zajednica bračnih susreta, Neokatekumenski put, Zajednica „Molitva i Riječ“, Centar za hagioterapiju, Inicijativa „40 dana za život“, Molitelji pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, Zajednica biblijskih susreta „Sveti Vid“, Štovatelji Božjega milosrđa, Udruga „Križ“, Molitveni lanac – Molitvene zajednice Milosrdnog Srca Isusova za duše u čistilištu, Molitvena zajednica sv. Rite, Molitvena zajednica Plamen ljubavi neokaljanog Srca Marijinog, Molitvena zajednica presvetog Lica Isusovog, Molitvena zajednica Treće srce za nerođenu djecu, Udruga sv. Vinka Paulskog, Molitvena zajednica „Josipov vjenčić“, Karizmatska zajednica „Isus Uskrsli“, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Udruga „Treće srce“, Molitvena zajednica Kraljica Mira i ljubavi, Šenstatski pokret, Marijina Legija, Zajednica „Dobri Pastir“ i Pokret fokolara – djelo Marijino.

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Štironja na Bogojavljenje u Puli: Čitanjem, slušanjem i življenjem Riječi Božje, upoznati Boga i klanjati mu se

Katoličke vijesti

Svećenici Sisačke biskupije hodočastili Putovima bl. Miroslava Bulešića

Katoličke vijesti

O Nedjelji Božje riječi procesija s evanđelistarom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti