Glazbeni recital u dvorani Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa
Biskupska konferencija BiH

Glazbeni recital u dvorani Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa

U ispunjenoj dvorani Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne, 27. svibnja 2024. nastupila su dva poznata glazbenika: Konstantin Krasnitski na klaviru i Mario Zbiljski na braču i bisernici koji su izveli glazbeni recital povodom inauguracije pianina što ga je za potrebe glazbene sekcije nabavio Ansambl „Raščica“ koji djeluje pri Franjevačkom samostanu u Tolisi, objavljeno je na mrežnoj stranici Bosne Srebrene.

Uz brojne osobe iz javnog, kulturnog, političkog i vjerskog života grada Orašja i Županije Posavske, koncertu je nazočila i gđa Jadranka Modrić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Orašju te gosp. Damir Juzbašić, gradonačelnik susjednog grada Županje.

Nakon kratkih uvodnih pozdrava koje je izrekao gosp. Jozo Jezerčić, ravnatelj Muzeja Vrata Bosne, uslijedio je četrdesetominutni glazbeni recital.

Prvo je nastupio poznati pijanist Konstantin Krasnitski koji je na pianu izveo Sonatu za klavir br. 13 u A-duru poznatog austrijskog skladatelja Franza Schuberta, a zatim mu se na podiju pridružio Mario Zbiljski te su u nadigravanju pijana i tamburice izveli splet rumunjskih plesova mađarskog skladatelja Bele Bartoka.

Publiku su digli na noge izvedbom Concertinata za tamburu i klavir jednog od najizvođenijih hrvatskih skladatelja, gosp. Davora Bobića, koji je i sam nazočio koncertu.

Po završetku programa nazočnima se obratila gđica Magdalena Mišković, predsjednica Ansambla „Raščica“. Zahvalila je gospodinu Marijanu Oršoliću i gosp. Damiru Juzbašiću, gradonačelnicima gradova Orašje i Županja,, koji su pomogli pri nabavci pianina. Budući da su koncert pratili i članovi zborova, učenici glazbene škole i glazbene sekcije Ansambla „Raščica“, gđica Magdalena je izrazila nadu da će ovakvih koncerata u budućnosti biti sve više i više te da će netko od sadašnjih polaznika glazbene škole i sekcije uskoro biti polaznik Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku odakle su došli gosti ovog koncerta.

Konstantin Krasnitski je poznati bjeloruski pijanist koji već godinama živi i radi u Osijeku na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera. Bavi se pedagoškim radom i aktivno koncertira. Nastupao je u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, SAD-u, Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i BiH.

Mario Zbiljski je bivši član Slavonskih lola, jedan od najboljih hrvatskih instrumentalista na tamburi i Porinom nagrađivani hrvatskih glazbenik. Radi kao profesor tambure u Osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi F. Kuhač u Osijeku. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

AUDIO: Ovotjedna radioemisija Svjetla riječi posvećena je Franjevačkom samostanu i crkvi svetoga Ante

Katoličke vijesti

Nadbiskup Gallagher o aktivnostima Svete Stolice u promicanju pravednoga mira

Katoličke vijesti

Iz tiska izašao novi broj Katoličkog tjednika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti