Nadbiskup upozorava na eroziju vjerskih sloboda u Australiji, poziva na ‘svece za naše vrijeme’
Europa

Nadbiskup upozorava na eroziju vjerskih sloboda u Australiji, poziva na ‘svece za naše vrijeme’

Vijesti CNA, 10. lipnja 2024. / 06:00 ujutro

Nadbiskup Anthony Fisher iz Sydneya podigao je uzbunu zbog rastuće erozije vjerskih sloboda u Australiji u zdravstvu, obrazovanju i širem društvu.

U pisanom intervjuu za CNA, dominikanski fratar opisao je situaciju kao “kuću ljudskih prava izgrađenu na pijesku”, pozivajući katolike “da budu ozbiljni u pogledu toga da budu sveci našeg vremena”.

Fisher, član nekoliko Vatikanska tijelaistaknuo je “zakon” i “mnogo drugih primjera zakonodavnih ili političkih poteza u našim saveznim i državnim vladama koji su neprijateljski raspoloženi prema vjeri.”

Upozorio je na posljedice zakonodavnih i birokratskih radnji koje, kako je ustvrdio, mogu raskomadati samu strukturu vjerske slobode.

Zabrane tihe molitve i zahtjev za ‘kill timovima’

Fisher je za CNA rekao da je tempo znatno ubrzan posljednjih godina, ukazujući na vlasti koje ciljaju na tihu molitvu u javnosti.

“Ako uzmemo u obzir životna pitanja, posljednjih godina smo vidjeli potpunu dekriminalizaciju pobačaja, pri čemu neke države zahtijevaju od medicinskih stručnjaka s prigovorom savjesti da ipak upute pacijenta pružatelju usluga pobačaja”, rekao je.

Australski prelat je dodao da je abortus također dobio “posebnu zaštitu, čak i tihu molitvu unutar 150 metara [about 492 feet] klinike za pobačaj sada je kazneno djelo u mnogim državama.”

“Na drugom kraju života, eutanazija je također legalizirana, i dok liječnici ne moraju sudjelovati u eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu, katoličke ustanove za skrb o starijim osobama u tri države moraju ugostiti timove za ubijanje na licu mjesta kako bi opskrbili smrtonosne lijekove strpljiv”, dodao je.

Nasilno preuzimanje katoličke bolnice

Dok je Fisher rekao za CNA da su potezi kojima se ometa misija Crkve obično “suptilniji, poput napada na savjest ili ograničenja na to tko se može zaposliti”, jedan se slučaj posebno istaknuo.

Pokazujući na prisilno preuzimanje katoličke bolnice Calvary u glavnom gradu australskog glavnog grada, Fisher je opisao slučaj kao najočiglednije miješanje u misiju Crkve u posljednje vrijeme.

Vlada je 2023. godine preuzela i preimenovala “Bolnicu Calvary” u “Bolnicu u Sjevernoj Canberri”, unatoč prosvjedima šokiran nadbiskup i naknadni pravni izazov. Troškovi i naknade još uvijek su na naslovnicama lokalni mediji.

“Ugrađivanje zemljišta, zgrade, osoblja i poslovanja katoličke bolnice zapravo je bilo samo ubrzano praćenje istog cilja kojemu su usmjereni ovi manji, suptilniji napadi”, rekao je nadbiskup.

Borba oko vjerskih škola

U zemlji u kojoj jedan od pet učenika pohađati katoličke škole, prelat je izrazio duboku zabrinutost zbog zakonodavnih napora da se obuzda utjecaj katoličkih institucija, posebno njihove sposobnosti evangelizacije.

“Oni koji se protive tome da Crkva ima bilo kakav prostor na javnom trgu zapravo su pozvani da se uključe u zakon protiv naših škola”, rekao je, dodajući da to predstavlja “upotrebu zakona protiv diskriminacije kao mača koji nas sprječava da djelujemo u skladu s katolički etos.”

Obraćajući se Australsko povjerenstvo za reformu zakonapreporuke nametanje ograničenja o sposobnosti vjerskih škola da zapošljavaju osoblje i prezentiraju katolička učenja bez ograničenja, Fisher je upozorio da bi takve mjere iz temelja promijenile prirodu tih škola.

“Ako se njegove preporuke provedu, katoličke škole neće se u velikoj mjeri razlikovati od svojih javnih kolega”, upozorio je.

Fisher je također upozorio na rizike od nedavnih birokratskih preporuka, kao što je oduzimanje dobrotvornog statusa od vjerskih institucija.

Takav potez, upozorio je prelat, mogao bi uništiti sposobnost Crkve da pruži usluge obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Ideja da se vjerske institucije možda više ne kvalificiraju za status dobrotvorne organizacije na takav način bila je “apsurdna”, ustvrdio je Fisher.

Ljudska prava i kršćansko dostojanstvo

Nadbiskup je ukazao na duboki filozofski sukob koji podupire ove zakonodavne i birokratske radnje.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Rekao je za CNA da su moderni pokušaji traženja određenih ljudskih prava dok se negira postojanje urođenog ljudskog dostojanstva – osobito kako ga artikulira kršćanska antropologija – fundamentalno pogrešni.

“Ali ovo je mudro kao graditi kuću na pijesku; bez čvrstog temelja beskrajnog dostojanstva ljudske osobe kuća ljudskih prava će naposljetku pasti,” naglasio je Fisher.

Postojanost i duhovni put naprijed

Gledajući unaprijed, sydneyjski nadbiskup izrazio je nadu da će izabrani dužnosnici prepoznati značajan doprinos vjernika australskom društvu. Pozvao je Crkvu i njezine vjernike da, bez obzira na restriktivne zakone i politiku, ostanu postojani u svom poslanju.

“Moramo biti vrlo ozbiljni u proglašavanju istine o braku i obitelji načinom na koji živimo”, rekao je Fisher za CNA.

Australski prelat također je pozvao katolike na duhovnu akciju: “Najbolja stvar koju možemo učiniti za zaštitu vjerskih sloboda je da budemo ozbiljni u pogledu toga da budemo sveci za naše vrijeme, da se posvetimo molitvi, službi i sakramentalnom životu.”

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Washingtonski nadbiskup: Biden ‘bira i bira’ dijelove katoličke vjere

Katoličke vijesti

Guverner Iowe potpisao Zakon o obnovi vjerskih sloboda

Katoličke vijesti

Nove pritužbe o zlostavljanju od strane patera Rupnika upućene Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti