Papa: Neka Rim bude najljubazniji, gostoljubiv i velikodušan tijekom Jubileja – Vatican News
Papa

Papa: Neka Rim bude najljubazniji, gostoljubiv i velikodušan tijekom Jubileja – Vatican News

Papa Franjo obraća se gradonačelniku Rima i gradskoj upravi dok se priprema za domaćinstvo Jubileja 2025. godine. Ističući kako je duh Jubileja uključivanje posljednjih u društvo, najavljuje da će otvoriti Sveta vrata u zatvoru.

Autor: Linda Bordoni

Papa Franjo prešao je rijeku Tiber u ponedjeljak ujutro nakon što je prihvatio poziv gradonačelnika Rima da posjeti kapitolsku skupštinu dok se grad sprema za domaćinstvo Jubilarne godine 2025.

Tijekom svog govora gradonačelniku i njegovoj upravi, Papa je izrazio zahvalnost za izvrsnu suradnju između Svete Stolice i Općine te za zalaganje potonje da pripremi grad da na najbolji mogući način dočeka hodočasnike.

Rim je, istaknuo je, grad univerzalnog duha “u službi milosrđa, u službi gostoprimstva i dobrodošlice koji se proteže od hodočasnika do turista, do migranata, do onih u teškim poteškoćama: najsiromašnijih, usamljenih, bolesnih , zatvoreni, isključeni” koji bi, dodao je, “trebali biti najistinitiji svjedoci toga duha”.

“Trebaju posvjedočiti da je vlast u potpunosti takva kada služi svima, kada koristi svoju legitimnu moć kako bi zadovoljila potrebe građana, posebice onih najslabijih, posljednjih.”

Papa je održao svoj govor u Dvorani zastava nakon što su ga najavljivale trube kada je stigao na veličanstveni Kapitolski trg koji je dizajnirao Michelangelo na istoimenom brdu. Kapitolin – koji se u Rimu naziva “Campidoglio” sjedište je općine; gleda na Rimski forum, gdje su papa Franjo i gradonačelnik Roberto Gualtieri zastali prije upisa u Knjigu časti, razmjene darova i početka ceremonije.

Papa Franjo i gradonačelnik Gualtieri

Papa Franjo i gradonačelnik Gualtieri

Nevjerojatna povijest grada Rima

Ističući nevjerojatnu povijest grada, Sveti Otac je rekao: „Dolazim u susret vama, a preko vas i cijelom gradu, koji je gotovo od svog rođenja, prije otprilike 2800 godina, imao jasan i postojan poziv univerzalnosti.“

Napominjući kako je “Stari Rim svojom pravnom razvijenošću i organizacijskim sposobnostima te stoljećima izgrađenim čvrstim i trajnim institucijama postao svjetionik kojem su se mnogi narodi obraćali za stabilnost i sigurnost”.

Podržavao je mnoge vrline starorimske kulture i naglašavao potrebu da se njezine vrijednosti razvijaju: „Ova starorimska kultura, koja je nedvojbeno iskusila mnoge dobre vrijednosti, također se trebala uzdići, suočiti se s porukom većeg i dubljeg bratstva, ljubavi , nada i oslobođenje.”

Papa i gradonačelnik razmatraju Rimski forum

Papa i gradonačelnik razmatraju Rimski forum

Vrijednosti kršćanstva

Papa Franjo se osvrnuo na širenje kršćanstva u rimskom društvu, potaknuto svjedočanstvima mučenika i milosrđem ranih kršćanskih zajednica; i rekao da je kršćanstvo pojedincima ponudilo radikalnu nadu i dovelo u pitanje institucije, poput ropstva, koje su se nekoć smatrale prirodnima i nepromjenjivima.

Papa je govorio o preobrazbi iz Rima cezara u Rim papa te rekao da je unatoč promjenama univerzalni poziv Rima ne samo potvrđen, nego i uzdignut, a poslanje Crkve nadilazi geografske granice kako bi naviještala Kristovu poruku na globalnoj razini.

“Mnoge stvari su se promijenile, ali poziv Rima na univerzalnost je potvrđen i uzdignut”, rekao je.

“Mnoge stvari su se promijenile, ali poziv Rima na univerzalnost je potvrđen i uzdignut.”

Lateranski paktovi

Napominjući da se ove godine obilježava 40. obljetnica revizije Lateranskih paktova, papa Franjo je rekao: “Ugovor je ponovno potvrdio da su talijanska država i Katolička crkva, ‘svaka u svom vlastitom poretku, neovisne i suverene’, predane u potpunosti poštivanje ovog načela u njihovim odnosima i međusobnoj suradnji za promicanje čovjeka i dobra zemlje.”

Inkluzivnost jubilarne godine

Stoga, dok se Rim priprema za Jubilej 2025., Papa je pozvao na spremnost grada da prihvati priljev hodočasnika i turista i rekao da aktivna suradnja između lokalnih i nacionalnih vlasti ne može osim svima koristiti.

“Čak i sljedeći jubilej može pozitivno utjecati na lice grada, poboljšavajući njegov dekor i čineći javne usluge učinkovitijima, ne samo u središtu, već i poticanjem približavanja centra i periferije”, rekao je.

Sveta vrata

Ponavljajući univerzalni duh Rima, posvećen milosrđu, gostoljubivosti i služenju onima u potrebi, uključujući siromašne, usamljene, bolesne, zatvorene i isključene, objavio je svoju namjeru da otvori Sveta vrata u jednom od rimskih zatvora tijekom Jubilarna godina.

“Odlučio sam otvoriti Sveta vrata u zatvoru.”

Na kraju je papa Franjo potaknuo Rim da nastavi pokazivati ​​svoj istinski, gostoljubiv i plemenit karakter.

Jubilarna godina: privilegija i odgovornost

Priznao je izazove koje donosi priljev posjetitelja i ponudio novu perspektivu za grad, objašnjavajući da je neizmjerno kulturno i povijesno bogatstvo Rima i privilegija i odgovornost za njegove građane i vođe.

Svaki problem s kojim se ona susreće ‘naličje’ je njezine veličine i od čimbenika krize može postati prilika za razvoj: građanski, društveni, gospodarski, kulturni, rekao je.

“Od čimbenika krize može postati prilika za razvoj.”

Papa Franjo drži svoj govor u Dvorani zastava

Papa Franjo drži svoj govor u Dvorani zastava

Salus Populi Romani

Na kraju je pozvao na jačanje suradnje između svih upravnih tijela kako bi se poštovala providonosna uloga grada i podsjetio na vlastitu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, Salus Populi Romani.

“Svaki put kad bih došao u Rim, posjetio bih Salus Populi Romani i zamolio je da me prati u mojim nastojanjima”, rekao je Papa, zazivajući njezin blagoslov i moleći se da ona “bdi nad gradom i ljudima Rima, ulijeva nada i nadahnjuje milosrđe.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U susretu s armenskim biskupima papa Franjo moli za mir – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa obnovio molitve za mir u Sudanu dok milijunima prijeti glad – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa časnim sestrama: Vi ste oruđe Gospodinovo – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti