Na Haitiju oslobođen svećenik kojega su otele bande
Biskupska konferencija

Na Haitiju oslobođen svećenik kojega su otele bande

Oslobođen je svećenik iz župe svetoga Ivana Krstitelja, otac Emmanuel Saintéliat, kojega su prošle nedjelje oteli članovi bande koja je opustošila općinu Gressier, područje metropolitanske regije glavnoga haićanskog grada Port-au-Princea. Nadbiskupija Port-au-Princea potvrdila je oslobađanje i, prema novinarskim izvorima, nije plaćena otkupnina. Najmanje je dvadeset osoba ubijeno u napadu naoružanih skupina koje se nazivaju ‘Živjeti zajedno’ (Vivre Ensemble), koje predvodi bivši policajac Jimmy Cherizier, a koje su napale policijsku podstanicu u Gressieru.

Cherizier je poznat po tomu što je sudjelovao u poticanju kaosa u zemlji i pozivu na ostavku, u ožujku, tadašnjega premijera Ariela Henryja. U Gressieru su naoružane skupine spalile kuće i izazvale paniku u zajednici, unatoč prisutnosti mirovnog kontingenta pod vodstvom Kenije. Policija je poslije ponovno preuzela kontrolu nad postajom.

Pritužba nadbiskupije

Ogorčenje i žalost zbog situacije koja pokazuje “pasivno zatočeništvo u spirali zla”, koja proždire haićansko društvo, izrazila je Nadbiskupija Port-au-Princea u priopćenju od 1. srpnja, u kojemu je osudila te događaje, definirajući ih “sramotnim djelima smrtonosnoga nasilja”. U priopćenju se otetoga redovnika opisuje kao pastira koji nikada nije napustio zajednicu za koju je odgovoran i koji je uvijek spreman služiti i jednima i drugima.

Apel za oslobađanje oca Saintéliata

Nadbiskupija je također upozorila kako taj incident svjedoči da neka područja metropolitanske regije Port-au-Princea još uvijek izmiču kontroli javnih snaga, izrazila je ogorčenost pred tim djelima koja namjerno krše prava pripadnika stanovništva te potvrdila svoju blizinu svim žrtvama i njihovim obiteljima. U priopćenju se također podsjeća državna tijela da je hitno potrebno poduzeti korake koji će stati na kraj tom nasilju i vratiti pravo na život u zemlji. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Predstavljena nova knjiga fra Mile Babića

Katoličke vijesti

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj

Katoličke vijesti

​​​​​​​Objavljeno dopunjeno izdanje Smjernica o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova praktična primjena

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti