Misionarsko hodočašće Kvarnerom | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija

Misionarsko hodočašće Kvarnerom | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

U utorak 2. srpnja 2024., u sklopu Godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata, upriličeno je hodočašće Krčkom biskupijom, izvještava nedjelja.ba.

Tako su se sudionici susreta nakon Jutarnje i doručka zaputili brodom s Košljuna najprije na Punat odakle su se autobusom vozili do Baške odnosno Jurandvora te za odredište imali poznatu crkvicu Sv. Lucije koja u sebi krije najvjerodostojniju repliku Baščanske ploče – „rodnog lista“ hrvatske književnosti.

Ondje ih je dočekao kancelar Krčke biskupije don Zvonimir Seršić, a ploču i samo crkvicu predstavila im je Dana Kružić iz Turističke zajednice grada Krka. Također, pogledali su i film o pronalasku ploče te dobili odgovore na mnoga pitanja vezana uz jedan od najvrjednijih hrvatskih spomenika.

Nakon toga su put do Vrbnika nastavili autobusom te su poslije ručka imali priliku obići pogon vinarije i pršutanu.

Budući da im se pridružio i generalni vikar biskupije dr. mons. Franjo Velčić, u njemu su imali i izvrsnog vodiča koji ih je obasipao zanimljivim informacijama o mjestima kroz koja su prolazili i kamo su se bili zaputili, a u tomu su mu ispomoć bili domaćini: krčki biskup mons. Ivica Petanjak i biskupijski povjerenik za misije vlč. Božidar Volarić.

Svoje hodočašće nastavili su autobusom i trajektom koje ih je odvelo i do Malog Lošinja gdje ih je ugostio župnik i dekan preč. Robert Zubović.

Ondje je koncelebrirano misno slavlje predvodio predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije, porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, a prigodnu propovijed – koja nikoga nije ostavila ravnodušnim – uputio je najmlađi misionar među okupljenima don Jakoslav Banić, koji djeluje u najsiromašnijem dijelu Ugande.

Domaći biskup Petanjak iskoristio je priliku, na početku mise, predstaviti misionarke i misionare kao „kremu Crkve“, smatrajući njihovu službu u Crkvi najvrjednijom te pozvao okupljene posebno na molitvu za njih i na darivanje.

Na kraju mise sve misionarke i misionari ukratko su se predstavili, a ravnateljica Papinskih misijskih djela RH s. Ivana Margarin, uime svih njih okupljenih na susretu, izrazila je zahvale te jubilarcima – dijecezanskom ravnatelju PMD-a Banjolučke biskupije mons. Vladi Lukendi koji je obilježio 50 godina svećeničkog ređenja od kojih je već 27 povjerenik za misije i misionarki u DR Kongu s. Blaženki Barun koja već pola stoljeća djeluje u misijama uručila cvijeće.

Potom ih je župnik Robert sa svojim župljanima ugostio na večeri i ugodnom druženju.

Sudionici susreta svoj su put nastavili prema Košljunu kada su se i oprostili već o nekih koji su morali ranije poći.

Susret je službeno završio u srijedu ujutro, 3. srpnja, zajedničkom Jutarnjom i sv. misom, a misionari Crkve u Hrvata još su jednom posvjedočili koliko je zvjezdano misijsko nebo nad BiH i Hrvatskom te kako u domovinama imaju sigurno zaleđe koje će im uvijek nastojati pomoći. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Novo izdanje emisije „Dobro je činiti dobro“ RTV HB

Katoličke vijesti

Promocija knjige fra Šime Šite Ćorića u humanitarne svrhe

Katoličke vijesti

Vanjska proslava patrona župe Prozor

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti